Buongiorno Italia: Inter u sportskom i finansijskom vrtlogu, srpska opasnost za Milan

Vreme čitanja: 8min | čet. 04.02.21. | 12:27

Prelistavanje dnevne štampe na Apeninima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Inter se našao na tapetu današnje italijanske štampe. Finansijski problemi Suninga, poraz u Kupu Italije od Juventusa i karakter Antonija Kontea uz lošu formu igrača koji su zagazili duboko u četvrtu deceniju života, napravili su zapaljivu masu u Apijano Đentileu iz koje bi mogao da nikne šampionski Inter, ali i da potone zajedno sa svojim ambicijama. Korijere delo Sport upozorava Milan da utakmice sa Crvenom zvezdom predstavljaju potencijalno veliku opasnost jer dolaza u veoma nezgodnom momentu jer se ukrštaju sa mečevima protiv Intera i Rome u Seriji A. Piše se i o idejji da Ronaldo produži ugovor sa Juveom do 2023, da je Roma degradirala Džeka oduzimanjem kapitenske trake, a da je Klaudio Lotito obećao igračima i stručnom štabu Lacija premiju od 3.000.000 evra ako prođu Bajern u Ligi šampiona. Naravno, ostavljen je prostor i za polufinalni meč Kupa Italije, Napoli - Atalanta završen bez golova.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Današnju naslovnicu je zaradio Antonio Konte. Milanski dnevnik analizira prepreke i probleme s kojima se suočio kormilar Intera i pokušava da pruži odgovor na pitanje kakva budućnost čeka fudbalskog stručnjaka i italijanski trofejni klub. "Konteove tri brige", glasi naslov a ispod se preczira o kojim teškim mislima je reč. Prva briga Kontea je preveliki broj kolosalnih grešaka njegovih fudbalera, od Handanovića na golu, preko Janga i Bastonija u odbrani, Vidala i Brozovića na sredini terena i Aleksisa Sančeza pred protivničkim golom. Druga noćna mora je neizvesnost oko namera i mogućnosti Suninga da izađe iz pat pozicije u kojoj se našao: Kinezi, posebno Stiven Džang bi želeli da zadrže kluba ali bez odobrenja od vlasti u Pekingu da ubace svež novac u Inter, nemaju nikakavu šansu da opstanu. Štaviše, rizikuju da ostanu bez evra nakande a Inter da banakrotira i završi u Serij C. Treća glavobolja Kontea je uspon Juventusa koji i pored toga što zaostaje na tabeli predstavlja najveću opasnost za ambicije Nerazura da osvoje titulu prvaka Italije posle 11 godina.

"Pirlo, kakva muzika. Maestrova harizma oblikuje novi Juventusa i raspoređuje snage i vreme Kristijana Ronalda", naslov je teksta u kome se naglašava da je revolucija šefa stručnog štaba Stare dame pošla od rada na samopouzdanju igrača, uspostavljanju hijerarhije kada su u pitanju starteri i taktičke promene koje su Bjankonere učinile čvršćim u odbrani i nepredvidivim u napadu.

"Pirlo sada oseća sve više da je ekipa njegova", naslov je komentara u kome se objašnjava zašto je došlo do preporoda u taboru Juventusa posle poraza od Intera i u centar preobražaja se stavlja novi trener Bjankonera.

"Milanova revalutacija sa Kalabrijom i Leaom. Hauge samo u Seriji A", izračunala je Gazeta da Kalabrija, Benaser, Kesi, Salemakers i Leao vrede 85.000.000 evra više nego pre godinu dana zahvaljujući kuri Stefano Piolija. Cena Kalabrije danas iznosi 20.000.000 evra, Benaserova je skočila sa 16 na 50 miliona evra, Kesijeva od 24 na 40 milona evra, Salemakersov karton je koštao malo više od sedam miliona pre dva leta danas vredi 18.000.000 evra. Čak je i Leao uspeo da preokrene tendenciju i od promašaja postane igrač od čije prodaje bi Milan danas profitirao. Portugalac je koštao 24.000.000 evra, a njegova cena danas iznosi 30.000.000. U drugom tekstu se kaže da su u Milanu odlučili da skinu sa UEFA liste Haugea, ali da će Pioli dati veću minutažu Norvežaninu u prolećnom delu prvenstva.

"Napolijev bunker odoleo. Ospina zaustavio Atalantu, odluka odložena za Bergamo", konastatuje Gazeta da rezultat 0-0 ostavlja širom otvorena vrata za sve scenarije o drugom finalisti Kupa Italije. Gazeta je posle golmana Napolija, imala najlepše reči za Nikolu Maksimovića koji je igrao u ulozi centralnog defanzivca sa Manolasom i Kulibalijem.

"Maksimović je izgledao mnogo bolje i koncentrisanije od svojih klupskih drugova, Manolasa i Kulibalija. Posebno je bio dobar u udvajanju protivničkih napadača", obrazložila je Gazeta šesticu datu srpskom defanzivcu.

CORRIERE DELLO SPORT

"Džeko degradiran", dočekao je jutros čitaoce Korijerea naslov preko cele prve stranice. U nadnaslovu i podnaslovu se objašnjava da će Džeko osim novčane kazne, ostati i bez kapitenske trake, kao i da će, najverovatnije, u subotu protiv Juventusa biti na klupi na početku meča. Generalni menadžer Rome Tijago Pinto je izrazio zadovoljstvo zbog prevaziđenog spora između trenera i fudbalera.

"Ubeđeni smo da će Edin raditi maksimalno u interesu tima", rekao je Pinto. Izvori Korijera u Trigoriji tvrde da je Džeko prihvatio kaznu kluba i da je u razgovoru sa Fonsekom otvoreno iskazao svoju spremnost da sa Fonsekom zajedno stignu do zacrtanog cilja: povratak Rome u Ligu šampiona.

U drugom tekstu se iznose ključni momenti sa konferencije za novinare Tijaga Pinta koji je potvrdio poverenje kluba u Paula Fonseku, najavio produžetak ugovora Mhitarjana i promovisao Lorenca Pelegrinija u simbola nove Rome, njenog kapitena i predvodnika. Korijere najavljuje i promenu formacijske postavke Rome koja neće moći da računa na povređenog Smolinga i suspendovanog Pelegrinija (kartoni) dok će Džeko, po izboru trenera, biti među rezervama. Đalorosi bi trebalo da igraju u formaciji 3-5-2 sa Pau Lopezom na golu, Mančinijem, Ibanjezom i Kumbulom u odbrani, Karsdorpom, Veretuom, Vilijarom, Kristanteom, Spinacolom na sredini i napadačkim tandemom Mhitarjana, Borha Majoral. Kapiten tima u odsustvu Pelegrinija biće Kristante.

"Imobile: vratili smo se", prenosi Korijere reči centarfora Lacija koji je juče zvanično nagrađen za titulu najboljeg strelca u 2020. godini. Golgeter Nebeskoplavih je rekao da se u Formelu ponovo diše atmosfera kao pre “lokdauna” i da su on i njegovi saigrači spremni da napadnu rekord od 11 uzastopnih pobeda i 19 vezanih utakmica bez poraza.

U drugom tekstu o Laciju se kaže da su igrači priredili ovacije predsedniku Klaudiju Lotitu u Formelu posle pobede nad Atalantom i uplaćene dve mesečne plate unapred. Lotito je odmah podigao lestvicu i obećao igračima i stručnom štabu po 100.000 evra svakom, ukupno 3.000.000 evra, za prolaz u četvrt finale Lige šampiona na račun Bajerna.

"Gatuzo digao zid koji Gasp nije uspeo da probije", slikovit je naslov rimskog dnevnika za ono što smo gledali juče na stadionu Maradona u Napulju. Na unutrašnjim stranama se kaže da je krajnji rezultata nagradio izbor Gatuza da igra sa tri defanzivca i da je pitanje plasmana u finale Kupa Italije ostalo otvoreno. U izveštaju se kaže da se iz foramcijske postavke i sastava Azura videlo respekt Gatuza prema Atalanti uprkos ubedljivoj pobedi u prvenstvu pre par meseci od 4-1. Korijere je Maksimoviću dao 5,5 uz obrazloženje da ga je Kulibali u par navrata spasao pravovremenim korektivnim intervencijama.

"Pacini: Vlahović je top napadač. Vidim sebe u Dušanu, pogotovo u načinu na koji pomaže timu u obe faze igre i kako napda prvu stativu", izjavio je Đampaolo Pacini koji je u svojoj karijeri nosio dres Fjorentine i Intera, dva tima koji će sutra ukrstiti koplja na Frankiju u Firenci. Pacini je dodao da je Vlahović pokazao snažan karakter kada je istrpeo kritike zbog promašenih prilika na startu sezone i da je uprkos svojoj mladosti uspeo da se nametne kao starter u timu Ljubičastih.

"Dušan ne sme da napravi samo dve greške: da digne nos i da izgubi volju da radi na sebi i poboljšanju kvaliteta svakodnenvo", dodao je Pacini.

"Srpska opasnost", upozorava Korijere da bi dvoboj sa Crvenom zvezdom Dejana Stankovića mogao da bude “lutajući metak” za Rosonere. U tekstu se ističe da je Milan danas mnogo jači i samopouzdaniji nego što je bio na startu sezone i da su posledično porasle ambicije i u Ligi Evrope. Međutim, utakmice sa Zvezdom dolaze u periodu kada će Piolijevi igrači morati da misle i na mečeve sa Interom i Romom u Seriji A, dok će na drugoj strani na klupi sedeti Interista koji im je puno puta zagorčao život kao igrač, Dejan Stanković.

TUTTOSPORT

"CR 2023!", otvara vrata Tutosport za eventualni produžetak ugovora Kristijana Ronalda sa Juventusom na godinu dana. U podnaslovu se kaže da Ronaldo sutra puni 36 godina i da je sam sebi poklonio trijumfalno veče na San Siru sa dva gola Interu.

"Ronaldo je lider ovog Juventusa i ideja da bi mogao da produži ugovor za dodatnu sezonu uzima sve više maha", tvrdi Tutosport. Za razliku od drugih listova koji su se zautavili na ljutitoj reakciji Portugalca kad je bio zamenjen, torinski dnevnik ističe da se Ronaldo brzo smirio i da se zatim ponašao na klupi kao da je zamenik Pirla, dajući savete svojim saigračima i bodreći ih sve vreme da izdrže do kraja.

"Juve je ponovo Juve", naslov je velikog teksta u kome se konstatuje da Bjankoneri primaju, u poslednje vreme, manje golova i proizvode više šansi i realizuju više golova. Takođe se primećuje da su igrači sve više ujedinjeni i da se cementira timski duh uz vidljiv rast entuzijazma i volje da se prati Andrea Pirlo i njegove ideje.

List piše i da će Paulo Dibala biti pravo pojačanje Juvea u drugom delu sezone.

"Danas pada odluka da li se Dibala vraća na teren protiv Rome", naslov je članka u kome se zapaža da je Argentinac sve bolje i da je spreman za povratak, ali da medicinsko osoblje i Pirlo, imajući u vidu prethodno negativno iskustvo, ne žele da žure.

"Ako propusti meč sa Romom, sigurno neće sa Interom, njegovom omilljenom mušterijom u Torinu", naglašava Tutosport.

"Konte, skudeto ili flop", tvrdi torinski list da je Antonio Konte "osuđen" da osvoji šampionat da bi spasao svoju reputaciju.

"Brodolom u Evropi, nukaut u Kupu Italije u prvoj polufinalnoj utakmici ostavili Kontea bez alibija: Nerazuri nemaju pravo na neuspeh u šampionatu", piše Tutosport.

U drugom teksu o Nerarzima se navodi da su Handanovićeve “akcije” u Apijano Đentileu u padu dok rastu šanse da sledećeg leta u Inter stigne novi golman za treću deceniju 21. veka. Zasada su kandidati Muso iz Udinezea i Kranjo iz Kaljarija.

"Dea proćerdala previše šansi, ali se približila finalu", tako Tutosport čita jučerašnji remi u pulofinalu Kupa Italije između Napolija i Atalante. List vidi Atalantu kao favorita zbog prikazane igre na stadionu Maradona. Boginja je dominirala i imala je nekoliko stopostotnih šansi uključujući i kolosalnu Toloija. Na drugoj strani Napoli je bio potpuno bezopasan. Nikola Maksimović je dobio prelaznu ocenu, šesticu, iako mu je izveštač Tutosporta prebacio par previda i pogrešnih procena.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara