Lagano, malena, tvoj hleb je pečen

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.09.24. | 10:41

Poverenje Vladana Milojevića, pa poziv Dragana Stojkovića pokazatelji su da Andrija Maksimović ide pravim putem, kako on voli da kaže: "Lagano, malena"

U najavi 174. večitog derbija Andrija Maksimović je za Mozzart Sport rekao da ga motiviše i sama činjenica da je u konkurenciji za tim Crvene zvezde. Povreda Ognjena Mimovića otvorila je mesto drugog bonusa u startnoj postavi, a sjajne partije od početka sezone za Grafičar u Mozzart Bet Prvoj ligi i pre nekoliko dana za omladince crveno-belih protiv Benfike u UEFA Ligi mladih naterale su Vladana Milojevića da u vatru baci 17-godišnjeg ofanzivnog vezistu.

Iako su to mnogi priželjkivali, ime mladog Pazarca u startnih 11 protiv Partizana bilo je iznenađenje za javnost.

Izabrane vesti

Nije Milojević sklon rizicima, odavno je Maksimović na radaru stručnog štaba, a izveštaji Marka Neđića i njegovih saradnika iz Grafičara svakodnevno stižu u kancelarije podno severne tribine stadiona Rajko Mitić. Otud i odluka da Zvezdin Mesi dobije odgovornost s kojom mnogi iskusniji igrači nisu umeli da se nose.

U kojoj meri je opravdao poverenje govori podatak da je bio među najbolje ocenjenim igračima Crvene zvezde u istorijskom razbijanju večitog rivala sa 4:0 u gostima.

Iza Maksimovića je bila kompletna seniorska sezona u dresu Grafičara, sjajan start tekuće sa tri gola u pet utakmica Mozzart Bet Prve ligе, kao i efektan gol iz voleja Benfiki, poznatoj po jednoj od najboljih fabrika fudbalera na svetu.

Prvi nastup za A tim Crvene zvezde od prvog minuta u tako važnoj utakmici kao što je večiti derbi bio je poput diplomskog ispita za Maksimovića. Sa 17 godina, tri meseca i 18 dana postao je drugi najmlađi debitant kluba u istoriji okršaja s Partizanom, a odigrao je kao da ih ima pregršt iza sebe.

Sa sigurnošću i lakoćom pokreta plesao je terenom kao argentinski Mesi iz vremena Barselone. Učestvovao je u akcijama za tri od ukupno četiri gola (4:0 za Crvenu zvezdu), a za jedan je direktno asistirao Silasu.

Imao je Andrija Maksimović vatreno krštenje u večitom derbiju nalik onom Marka Grujića iz septembra 2015, kada je visoki Beograđanin komandovao veznim redom Crvene zvezde u pobedi nad Partizanom sa 3:1. Grujić je, međutim, to učinio na domaćem terenu i sa 19 godina, dok je Maksimović dve godine mlađi i igrao je na stadionu na kom se njegov klub nije radovao osam i po godina. Nije ga to sprečilo da bude jedan od najboljih.

Odiše Maksimović samopouzdanjem i željom da on bude taj koji se pita na terenu.

"Danas je bila asistencija, nadam se golu na sledećem derbiju", izjavio je odmah posle utakmice u Humskoj i pokazao o kakvom mentalitetu je reč.

Iako najmlađi, od prvog dan u Grafičaru nametnuo se kao neko ko voli da se igra vrti oko njega.

"Lagano, malena", uzrečica je kojom redovno bodri saigrače, ali i odgovara na sve zahteve koji se postave pred njega.

Koliko je siguran u sebe govori i podatak da je Maksimović već u prvoj seniorskoj sezoni postao redovan izvođač penala za Grafičar. Bez promašaja (4/4).

Nadimak Mesi možda zvuči prepotentno, ali treba istaći da ga nije dobio po fudbalskom poređenju sa slavnim Argentincem, već ga je svojevremeno tako prozvala sestra zbog duge kose nalik Mesijevoj s početka karijere u Barseloni.

Suvišno je objašnjavati koliko je Leo Mesi jedinstven i da će se teško ikada opet roditi takav fudbaler, ali ako gledamo samo u okvirima Srbije, možemo slobodno konstatovati da Andrija Maksimović ima potencijal za nešto veliko.

Uostalom, sa tek 17 godina zaslužio je poverenje Vladana Milojevića u večitom derbiju, pa poziv Dragana Stojkovića u A reprezentaciju. što su jasni pokazatelji da 17-godišnji Pazarac ide pravim putem. Lagano, malena.

Što b rekao Milorad Kosanović, tamo negde 1998. godine kada je na treningu video Dejana Stankovića: “Lepi labude, tvoj hleb je pečen”.

Izgleda da je to slučaj i kod Andrije Masimovića.


tagovi

Andrija MaksimovićVladan MilojevićMarko Grujić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara