Navijači Rome (AFP)
Navijači Rome (AFP)

Buongiorno Italia: Fridkinovi se dodvoravaju navijačima Rome

Vreme čitanja: 6min | uto. 24.09.24. | 12:05

Poljuljani Interovi stubovi, hrabrost u svlačionici Milana, Mota nema Zirkzea u Juventusu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Tek kada su kupili Everton Dan i Rajan Fridkin su odlučili da napišu otvoreno pismo navijačima Rome i bar donekle objasne poteze u poslednjih par nedelja i daju garancije za budućnost kluba.

Izabrane vesti

Vrlo je indikativno da u pismu Fridkinovi nisu pomenuli ni dojučerašnju generalnu direktorku Linu Suloku, ni novog trenera Ivana Jurića. Želeli su samo da pomenu Danijelea De Rosija koristeći vrlo slatkaste reči s namerom da podiđu pod kožu navijačima koji se, eufemistički rečeno, ne slažu sa potezom vlasnika.

I pored biranih reči Fridkinovi su ponovo napravili veliki gaf. Objašnjavajući odluku da daju otkaz De Rosiju oni su naveli kao razlog želju da osvoje trofeje. Sama po sebi želja je legitimna samo su zaboravili da Ivan Jurić nije, još uvek, ništa osvojio u trenerskoj karijeri.

Američki vlasnici nastavljaju da izbegavaju italijanske novinare. Prošlo je, više-manje, četiri godine od preuzimanja kluba a Dan i Rajan još uvek nisu dali jednu izjavu, kamoli intervju. U Rimu još uvek ne znaju ni kako zvuče glasovi dvojice Fridkina. Način na koji upravljaju Romom i pre svega komunikacija koju sprovode nema mnogo dodirnih tačaka sa standardima dostignutim u zapadnim društvima.

Budući da su se iskrcali u zemlju Isaka Njutna valjalo bi da neko podseti Fridkinove na njegovo upozorenje da je najveća greška konstruisati previše zidova, a premalo mostova.

MILANOVA HRABROST NA OSAM JEZIKA

Paulo Fonseka je vodio računa o svakom detalju pred derbi sa Interom, toliko da je naručio da se u Milanovoj svlačionici pored imena i broja svakog fubalera napiše reč „hrabrost“ na njegovom maternjem jeziku. Budući da Milanov dres nose igrači iz deset zemalja u kojima se govori osam jezika reč „hrabrost“ se pojavila na engleskom , francuskom, italijanskom, portugalskom, španskom, srpskom , nemačkom i holandskom.

Takođe, Fonseka je insistirao i da se organizuje „roštiljanje“ u petak veče posle treninga kako bi se grupa još više ujedinila tim pre što je još svima odzvanjao u glavi poraz od Liverpula.

Potezi portugalskog stručnjaka su dali rezultate. Igrači Milana su zbili redove, a Gabija i Rejnders, najbolji igrači Rosonera na derbiju, su uglas nakon meča rekli da su spremni, metaforički rečeno, da prate do smrti Fonseku.

Naravno, osim psihološkog rada, Fonseka je imao i dobra taktička rešenje sa duplim centarforom, Moratom i Ejbrahamom. Ipak, nećemo često puta videti sastav Milana kao protiv Intera, jer ako bi Fonsekini igrači igrali kao u nedelju veče bili bi isceđeni kao limunovi još pre Božića.

NAJLOŠIJI START INZAGIJA U INTERU

Simone Inzagi sedi na klupi Intera od leta 2021. i ovo je njegov najlošiji početak šampionata. U prethodna tri prvenstva je osvojio, 13, devet i 15 bodova u prvih pet kola, a sada osam. I golgeterski učinak je najmršaviji budući da je u prvoj sezoni Inzagijev Inter dao 18 golova, u drugoj 11, u trećoj 14 a u ovoj deset.

I pored neubedljivih prvih mesec dana u novoj sezoni u Apijano Đentileu nisu zabrinuti. Uprava kluba na čelu sa predsednikom Bepeom Marotom će danas imati sastanak sa Inzagijem. Klub ne menja ciljeve u ovoj sezoni i želi da konačno paralelno bude na visini zadatka kako u Seriji A tako i u Ligi šampiona. U prevodu osvojiti skudeto i stići barem do polufinala Ligre šampiona.

Razlozi Interovog posrtanja u prvih pet kola se mogu svesti na dva ključna: pad koncentracije i loša forma ključnih igrača. Inter je protiv Đenove i Milana primio golove u finišu meča nakon velikih grešak defanzivaca što je Nerazure koštalo tri boda, a sa 11 bodova na tabeli bi deloi prvo mesto sa Torinom. Drugi negativan aspekt je forma stubova tima, pre svih Lautara Martinesa, Hakana Čalhanoglua i Benžamena Pavara. Njima valja dodati i Stefana De Fraja, Taremija i Pjotra Zjelinskog koji zbog povreda nisu uspeli da uđu spremni u novou sezonu. Takođe, Markus Tiram posle spektakularnog starta je imao očigledan pad u poslednja dva meča.

MOTA I ALEGRI, KO JE BIO BOLJI ILI GORI

Kenan Jildiz i Romelu Lukaku (AFP)Kenan Jildiz i Romelu Lukaku (AFP)

Maks Alegri je tri godine bio izložen kritikama zbog neubedljive igre Juventusa koja nije bila efikasna, štaviše Bjankoneri su sa velikom teškoćom postizali golove. Činilo se da je ta boljka prevaziđena u avgustu budući da je Juve snažno krenuo pobedama nad Komom i Veronom sa šest golova na ta dva meča. Onda su došla tri vezana remije 0:0 a na površinu su isplivali nimalo ohrabrujući statitistički podaci.

Juve je bo broju golova na 11. mestu, po udarcima ka golu na tek 14, ništa bolja situacija nije ni sa udarcima u okvir gola, tu se nalazi na 13. Mestu, dok je po broju dodira u kaznenom prostoru protivničkog tima na 17. mestu.

Sve to objašnjava zašto Juve ne postiže golove i zašto Dušan Vlahović ne dobija korisne lopte da zatrese protivničku mrežu.

Mota se suočio sa sličnim problemom kada je preuzeo Bolonju i tada ga je rešio tako što je podigao težište igre i prilbližio ga protivničkom golu kroz posed. U tom kontekstu je imao veliku pomoć Džošue Zirkzea. Profil igrača kakav nema u Kontinasi. Vlahović je sasvim drugačiji tip igrača od Holanđanina i nema krakteristike da bi mogao da bude neka vrsta centarfora i ofaznivnog pleja kakav je Zirkze. Dušan je klasični napadački „killer“.

NAPOLI IMA OTVOREN PUT ZA PRVI BEG

Tim Antonija Kontea ima veliku šansu da napravi prvi beg u prvenstvu. Napoli u sledeća četiri kola igra tri puta na Maradoni protiv skromnih rivala poput Monce, Koma i Lećea a između će imati samo jedno gostovanje u Empoliju.

Konte želi svih 12 bodova i ubedljive pobede, pogotovo na stadinu u Napulju koji želi ponovo da pretvori u neosvojivu tvrđavu. Osim rezultatskog benefita takav scenario je neophodan i za dizanje atmosfere i kreiranje specijalnog odnosa između tima i navijača, element koji je nedostajao u prošloj sezoni.

Iskusni stručnjak ima nameru i da proba novu postavku 4-2-3-1 kako bi pružio šansu igračima koji su imali manju minutažu dosada i u tom svetlu treba tumačiti poteze za meč Kupa Italije protiv Palerma na programu u četvrtak veče.

Prema najvama, Politano, Kvarchelija i Lukaku će se odmoriti, a šansu će dobiti Simeone, Raspadori, Engonge i Neres.

BARONI MENJA MENTALITET LACIJA

Marko Baroni će u 61. godini prvi put u trenerskoj karijeri voditi jedan tim u evropskim kup takmičenjima i odlučio je da Ligu Evrope stavi u istu ravan sa Serijom A. Za razliku od Mauricija Sarija koji je imeo snobovski stav prema Ligi Evrope, Baroni želi da bude protagonista u tom takmičenje.

Atalanta je pre par meseci postala prvi italijanski klub koji je osvojio Ligu Evrope i Lacio ima ambiciju da pokuša da ponovi uspeh tima iz Bergama. U tom kontekstu, sutra u Hamburgu, protiv Dinama iz Kijeva nećemo videti Lacio B, već najverovatnije najjači mogući sastav Nebeskoplavih. Dobra vest za Baronija je povratak Kasteljanosa i Dije koji su se oporavili od povreda. Izostanak Argentinca bio je prilično vidan protiv Fjorentine.

Baroni nema nameru da menja napadačku filozofiju i pored toga što je Lacio već izgubio pet bodova iz pozicije prednosti kao i da je primio osam golova na prvih pet mečeva. Novo izdanje Nebeskoplavi želi da pomiri rezultatske uspehe i lepu igru i zato će biti potrebno vreme.

Oko sastava tima jedina značajna promena bi mogla da bude na golu. Provedel je neprikosnoveni starter u Seriji A, dok bi Mandas mogao da dobije šansu da igra utakmice Lige Evrope. Podsetimo, grčki golman je bio na visini zadatka u finišu prethodne sezone kada je bio pozvan da zameni povređenog Provedela i budući da ima 23 godine potrebne su mu utakmice da ne bi zaustavio napredovanje.



tagovi

Buongiorno ItaliaSerija A

Obaveštavaj me

Roma
Lacio
Inter
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara