Karlos Alkaras (Reuters)
Karlos Alkaras (Reuters)

Možda je Siner svetski broj jedan, ali nije znao da mu 'oduzme noge': Аlkaras u finalu Rolan Garosa!

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.06.24. | 18:53

Novi dugometražni teniski grend slem spektakl priredili su Karlos Alkaras i Janik Siner

Tamo gde ga mu je prošle godine, u sudaru svetova Novak Đoković "oduzeo noge", tamo novopečeni svetski broj 1 Janik Siner nije znao kako da ga zaustavi. Zato je Karlos Alkaras posle novog teniskog blokbastera i četiri sata surove borbe mladića koji će u narednih desetak godina dominirati svetskim tenisom, obezbedio svoje prvo finale Rolan Garosa - 3:2 (2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3).

Još jedan dugometražni grend slem spektakl priredili su Španac i Italijan. Onaj prvi na Vimbldonu što je trajao tri sata i 35 minuta pripao je Sineru, naredni na US Openu od neverovatnih pet časova i 15 minuta dobio je Karlitos, kao i današnji okršaj koji mu je doneo epitet najmlađeg igrača u istoriji tenisa koji je objedinio grend slem finala na sve tri podloge! Agasi, Borg, Nadal i Kurijer činili su to sa pune 22 godine, a Alkaras je pre samo mesec dana postao 21-godišnjak.

Izabrane vesti

Dva puta je Siner stizao do vođstva u setovima i dva puta se Alkaras vraćao kako bi obezbedio peti, odlučujući period igre. Nije isključeno da će momak iz Južnog Tirola dugo razmišljati o smeču, ziceru koji je promašio u smiraj četvrtog seta. Bilo je 5:4 za Španca u gemovima, Siner je servirao i imao prednost 30:15. Umesto da rutinski dođe do 40:15, poslao je lopticu u aut, a onda izgubio naredna dva poena te dozvolio brejk i set momku koji će u nedelju pojuriti treći grend slem pehar. Ostaje da se vidi da li će mu rival biti Aleksander Zverev ili Kasper Rud.

Dekoncentrisano je Siner počeo peti set, dok se Alkaras savršeno kretao i branio. Nakon sigurnog servis gema, odmah je opteretio početni udarac rivala i iskoristio drugu brejk šansu, a potom brejk i potvrdio za velikih 3:0 koji su nagovestili konačan epilog. Utisak je Alkaras pobedu izvojevao zahvaljujući većoj agresivnosti, ali nekolicini spektakularnih poena i poteza u važnim momentima, ali isto tako i Sinerovim padovima koncentracije u trenicima kada nije smelo da ih bude. Mada ne treba smetnuti sa uma da je Italijan sredinom trećeg seta imao problem sa zglobom desne ruke.

Jeste uvodna faza meča apsolutno pripala Italijanu koji je duel otvorio sa četiri vezana gema, napravio tri bejka u prvom setu i dobio ga sa 6:2, ali se kada god bi Siner dobio set, Alkaras budio, postajao prisutniji, agresivniji i trudio se da diktira ritam poena. O tome svedoči i daleko veći broj vinera, ali i neiznuđenih grešaka. Alkarasovo odnos bio je 65-50, naspram Sinerovih 39-36. Ali ko radi, taj i greši, a teniser iz Mursije je po završetku meča potvrdio da je ključ bio u tome što je "uživao u trenucima dok je patio na terenu".

Alkaras je nakon devetog okršaja sa Sinerom poveo sa 5:4 u međusobnom skoru i došao nadomak druge pozicije ATP liste. Ukoliko u nedelju podigne treći grend slem pehar preskočiće Novaka Đokovića i baciti ga na treće mesto svetskog poretka.



tagovi

Karlos AlkarasJanik Siner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara