(©Reuters)
(©Reuters)

Verstapen se nada povratku u vrh: Ključna unapređenja spremna za Budimpeštu

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.07.24. | 14:50

Gde je nestala dominacija Red Bula...

Red Bul je za ovaj trkački vikend u okviru Velike nagrade Mađarske doneo najveće unapređenje sezone, a u nadi da će ponovo biti bolji od najvećih rivala - Meklarena i Mercedesa.

Posle dve sezone apsolutne dominacije, Red Bul je u 2024. godinu ušao sa namerom da ponovo "prošeta" do šampionske titule, kako u šampionatu vozača, tako i u šampionatu timova. Ipak, to mu nije pošlo za rukom. U prvih dvanaest trka tekuće sezone šest vozača iz četiri različita tima uspelo je da zabeleži pobedu - nešto što nije moglo ni da se zamisli prošle godine u ovo vreme. Pored Maksa Verstapena i Red Bula, koji imaju sedam trijumfa, po jednu pobedu su odnela još i oba vozača Ferarija i Mercedesa, kao i Meklarenov Lando Noris. Iako Red Bul i Verstapen još imaju bodovnu prednost u šampionatu, očigledan gubitak prednosti na stazi i ne tako lak dolazak do pobeda mogli bi ih koštati šampionske titule.

Izabrane vesti

Raznovrsnost pobednika donela je radost pre svega mnogobrojnoj publici kojoj je "dosadila" dominacija jednog tima, a zatim i ostalim timovima koji se nadaju da će prekinuti Red Bulov šampionski niz. Sa druge strane, timu iz Milton Kinsa izgleda da nešto ili neko (čitaj: Adrijan Njui) nedostaje.

Čini se da su, između prethodno pomenutog Adrijana Njuia, koji će zvanično napustiti poziciju glavnog inženjera i dizajnera Red Bula na kraju sezone, i ostatka tima postojale nesuglasice tokom razvoja ovogodišnjeg bolida RB20. Sada kada je Njui sve manje prisutan tokom trkačkih vikenda, primećuje se da Red Bul sve više gubi prednost koju je posedovao na početku sezone.

Još jedno od objašnjenja za nagli pad forme austrijskog tima nakon zimske pauze bio bi napredak ostalih timova. Ferari je od samog početka sezone izgledao kao da bi na svakoj trci mogao da se suprotstavi Red Bulu (trenutno je italijanski tim u padu forme), dok je Meklaren polako ali sigurno beležio sjajne rezultate. Ekipi Mercedesa je nešto duže trebalo da pronađe tlo pod nogama, a čini se da su, nakon dve uzastopne pobede i oni to konačno uspeli.

Zato je Red Bul u pokušaju da odgovori na napade rivala, za trkački vikend u Mađarskoj spremio određena unapređenja. Aktuelni šampion veruje da će ovaj paket unapređenja definisati drugu polovinu sezone:

"Ako nam ovo ne bude donelo dobro vreme tokom jednog kruga, onda ne znam kako će evoluirati ostatak sezone. Ali, u isto vreme, ne znam šta će drugi timovi uraditi, tako da ćemo se samo fokusirati na nas. Donosimo neke ozbiljne stvari na bolidu, malo je veće nego što smo do sada doneli. I naravno, nadam se da će nam to pomoći", objasnio je Verstapen.

Dodao je aktuelni šampion da ne očekuje da će ova unapređenja vratiti prednost koju je Red Bul nekada imao, već da bi mogla da mu pomognu da se približi rivalima.

"Nismo imali najbrži automobil u poslednjih nekoliko trka, tako da ne očekujem da će odjednom biti drugačije. Nadamo se da će nam unapređenja doneti dobro pojačanje, ali u ovom trenutku samo želim da vidim kako će to izgledati ovog vikenda. Ako pogledate realno, drugi timovi su napravili veće korake, to je očigledno. Znam da moj tim naporno radi da pronađe performanse. Ovi automobili su samo mnogo komplikovani i neke stvari se možda tiču i samih podešavanja. U isto vreme, moramo da pronađemo performanse. Kao vodeći tim, imate manje vremena u aero-tunelu, ali ne koristim to kao izgovor, ne želim tako da razmišljam. Realnost je da imamo manje vremena i pokušaćemo da uradimo najbolje što možemo“, istakao je Verstapen.

Raspored za Veliku nagradu Mađarske:

Petak: Trening 1 - 13:30-14:30

Trening 2 - 17:00-18:00

Subota: Trening 3 - 12:30-13:30

Kvalifikacije - 16:00-17:00

Nedelja: Trka 15:00 (70 krugova)

PIŠE: Maja Nakaradić



tagovi

Formula 1Maks VerstapenVN Mađarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara