Šta ćemo sa Ligom šampiona ako Mančester Siti bude kažnjen?

Vreme čitanja: 2min | čet. 19.09.24. | 17:15

Izbacivanje iz Premijer lige značilo bi i suspenziju iz svih ostalih domaćih takmičenja, međutim i dalje je nejasno kako će se postaviti UEFA

Ukoliko bude proglašen krivim na suđenju veka koje je počelo u ponedeljak na nepoznatoj lokaciji u Londonu, Mančester Siti neće biti izbačen samo iz Premijer lige, nego i iz preostala dva domaća takmičenja - FA kupa i Liga kupa.

O tome danas pod vinjetom 'ekskluzivno' piše ugledni britanski Telegraf, dodajući kako je izvesno da se ekipa u tom slučaju ne bi takmičila ni u Ligi šampiona, odnosno na predstojećem klupskom Mundijalu u Sjedinjem Američkim Državama.

Izabrane vesti

"Jednokratno oduzimanje bodova zbog učestalog kršenja finansijskog fer pleja u periodu od 2009. do 2022. godine, a zbog čega se suočavanja sa 115 optužbi, ne bi bilo adekvatna kazna, smatra najveći broj klubova Premijer lige i konkurenata Mančester Sitija, tako bi isključivo izbacivanje iz lige zadovoljilo one što traže sankcije", stoji u tekstu Telegrafa.

"Sve to dovelo bi do ozbiljnog haosa u engleskom fudbalu, jer izbacivanje iz Premijer lige, značilo bi da Siti ne može da igra ni u FA kupu, odnosno Liga kupa. Tačka 31 pravilnika FA kupa kaže: kada je klub primljen u određeno takmičenje, a potom uklonjen iz bilo kog razloga (ili su njegovi mečevi suspednovani), Odbor za profesionaln sport (PGB) ima sve ingerencije da isti takođe isključi iz takmičenja".

E sad, imajući u vidu da PGB čine članovi Premijer lige i Engleske fudbalske lige u celini, prilično je jasno da bi insistirali na izbacivanju Građana iz pomenutog takmičenja.

Slična je situacija i sa pravilnikom Liga kupa.

Ueafina pravila malo su složenija, Evropska kuća fudbala izdaje posebnu licencu za igranje utakmica u Evropi, a redakcija Telegrafa, kako se navodi u istom tekstu, "nije mogla do tančina da utvrdi šta bi se dogodilo sa Sitijem i njegovim daljim takmičenjem u Ligi šampiona ove sezone, ukoliko bi, recimo, u novembru bio proglašen krivim".

"Slično tome, trenutno nisu javno dostupni ni propisi što regulišu učešće na FIFA klupskom prvenstvu sveta koje je na programu idućeg leta, a za koje se šampion Engleske kvalifikovao osvojivši LŠ prošle godine".

Telegraf na kraju zaključuje da bez obzira na pravilnik UEFA i poteze glavešina iz Niona, Mančester Sitiju bi bilo izuzetno komplikovano da nastavi takmičenje u Ligi šampiona, s obzirom na preduge pauze koje bi imao između utakmica.

"Na kraju krajeva, izgledi da Siti trijumfuje u eliti u takvim uslovima, bili bi veoma mali. Takođe, pitanje je kako bi reagovali ostali rivali i navijači", zaključio je isti izvor.

Sa Etihada do sada su se samo jednom oglasili za ovih nekoliko dana, uz poruku da 'jedva čekaju da se sve okonča i da jednom za svagda skinu ljagu sa svog imena'.



tagovi

Premijer ligaLiga šampiona

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara