Filip Panak (Rojters)
Filip Panak (Rojters)

Niko ne zna da udari tako jako kao život: Filip Panak je to najbolje osetio i - pobedio

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.09.24. | 17:50

Kapiten Sparte iz Praga primer da nikad ne treba odustajati

Kažu da niko ne zna toliko jako da udari kao što to može da uradi život. Obično su to udarci od kojih se čovek najteže oporavi. Ovako nešto iskusio je štoper Sparte Filip Panak. On se borio i borio, nije odstupao i na kraju - pobedio. A verujte, situacija je bila alarmantna.

Ako spomenete ime Filipa Panaka, nikome na pamet neće pasti neka spektakularna misao. Ne spada u red poznatih igrača. Karijeru je gradio kroz Karvinu, igrajući drugu ligu, odigrao je nekoliko utakmica za reprezentaciju Češke do 21 godine, ali to je sve. Ima dvojicu braće, obojica su fudbaleri, međutim, niko od njih nije napravio neku karijeru.

Izabrane vesti

Za Filipa Panaka, stvari su se odvijale, reklo bi se – uobičajeno. Probio se u prvih jedanaest Karvine, počeo da napreduje, zapao za oko Sparti iz Praga koja ga kupuje i potpisuje ugovor sa njim. Sve je izgledalo kao iz bajke, a onda je došao oktobar 2018. godine. i meč protiv Sigme . U jednom momentu, nezgodno je stao. Stradalo je koleno.

Iako je Sparta rešila da ga zadrži, pakao je tek počeo. Sezone 2019. i 2020. propustio je kompletne. Operacije, rehabilitacije, povratak, pa još jedna povreda kolena. Ovog puta, stvari su od loših postale gore. Posle jedne od operacija, desila se infekcija – stradala su oba bubrega, na sve to – javili su se i problemi sa jetrom. Panak više nije razmišljao o fudbalu. Sad je bilo pitanje hoće li dočekati sutrašnji dan.

Proveo sam dve nedelje u bolnici posle operacije, pa još dve na ortopediji, pokušavajući da mi očiste bubreg. U tom trenutku, sport vam ne pada na pamet samo prolazite kroz život“, prisetio se kapiten Sparte.

Bitku je na kraju dobio i 24. jula 2021. našao se u protokolu za meč. Ušao je sa klupe, a protivnik je bio upravo onaj protiv kojeg se povredio – Sigma. Već u sledećoj, bio je starter. Najzad, posle sve patnje i bola, ovom momku su počele da se dešavaju lepe stvari. Postao je kapiten Sparte, bio važan činilac u prethodnoj sezoni gde je tim iz glavnog grada Češke odbranio titulu i izborio plasman u Ligu šampiona preko Malmea. U četiri godine na terenu ga nije bilo 820 dana.

Kao šlag na torti, došao je sinoćnji duel protiv Salcburga. Češki šampion je deklasirao tim iz Austrije. Panak je sa kapitenskom trakom izveo ekipu na teren, nije izgubio nijedan vazdušni duel, predstavljao armirani beton ispred gola koji je čuvao Peter Vindal i sve začinio asistencijom kod drugog gola Viktora Olatundžija.

Ni to nije bilo sve. Posle utakmice, dobio je priznanje za igrača utakmice. Tako je čovek čiji je život visio o koncu, koji je u jednom trenutku bio blizu toga da završi karijeru odneo najveću pobedu i još jednom svima pokazao zašto nikad ne treba odustajati, koliko god situacija bila teška i koliko god jaki vetrovi i oluje bili. Jer kad sve to prođe, trebate otvoriti oči, a ako to uradite, ispred sebe ćete videti samo – put. Onaj ispravan.


tagovi

Sparta Prag

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara