©Reuters
©Reuters

Najbolji italijanski tim imao Siti u šaci, Gundogan mogao da ga kazni

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.09.24. | 22:54

Bez pobednika u derbiju prvog kola Lige šampiona

Želela je UEFA da promenom formata dobije više atraktivnih utakmica, da one najbolje češće vidi na delu jedne protiv drugih, ali su je Mančester Siti i Inter razočarali. Nju i sve neutralne ljubitelje fudbala što su se nadali da će finalisti Lige šampiona od pre dve godine prirediti istinski spektakl u prvom kolu elitnog evropskog takmičenja, jer su na kraju dobili reprizu prethodnog okršaja dva tima iz Istanbula, samo ovog puta bez – golova.

Utakmica na Etihadu po mnogo čemu ličila je na onu sa Ataturka iz 2023. godine. Tada je, a i sada ekipa Simonea Inzagija imala rivala u šaci, ali na kraju nije uspela da ga dovoljno jako stegne i izbije mu vazduh. Srećom po nju, ovoga puta joj se nije ponovio Rodri, mada je vrlo lako mogao da joj se dogodi Ilkaj Gundogan pošto je povratnik u redove Sitija u samoj završnici promašio dve izgledne prilike iz kojih je domaćinu mogao donese pobedu.

Izabrane vesti

Ne bi na kraju bilo ni zasluženo da se završilo tako, trijumfom Sitija, jer Inter je još jednom, ako je uopšte i bilo potrebno, dokazao da je najbolji italijanski u ovom trenutku. Možda nije tako izgledao u uvodne četiri utakmice Serije A, posebno ne protiv Monce, ali je večeras bio ravnopravan, štaviše bolji rival. Inter je u potpunosti umirio tim Pepa Gvardiole, učinivši ga u većem delu utakmice bezopasnim, a mirnoća kojom su Nerazuri iznosili loptu iz poslednje linije na trenutke je izgledala zastrušujuće, kao da nad njom pritisak vrše Komo ili Venecija, a ne 'najkrvoločniji' tim Premijer lige sa sve 'najkrvoločnijim' napadačem evropskog fudbala.

Kada smo već kod njega, zli jezici će reći da se Erling Haland, strelac devet ligaških golova na četiri utakmice, u još jednoj velikoj utakmici 'nije video', da ga je Frančesko Ačerbi narodski rečeno kao i u Instanbulu zaključao u kavez što donekle i jeste tačno. Mada treba odati priznanje Inzagiju na odlično pripremljenoj utakmici i celokupnom timu Intera što je plan sproveo u delo i norveškog centarfora ograničio na svega 14 dodira sa loptom za devedeset i kusur minuta! Sam taj podatak najbolje ukazuje na to koliko je Haland bio odsečen od ostatka tima, koliko mu je bilo onemogućeno da dođe do jubilarnog stotog gola u dresu Sitija koji će morati da pojuri u još jednoj velikoj utakmici koja za vikend čeka šampiona Engleske, protiv - Arsenala.

Oba tima vrlo oprezno su ušla u meč. Malo više gostujući fudbaleri, koji su prepustili protivniku posed lopte i pozicionirali se iza nje, čekajući grešku kao poziv za kontranapad. A, Siti je grešio kako dugo nije, posebno u dodavanjima iz poslednje linije te je prilika i te kako bilo. Ne bi navijačima mančesterskog kluba nimalo prijatno bilo kad god bi Nerazuri krenuli u juriš ka njihovom golu, svaki od napada gostiju bio je potencijalna opasnost po Edersona, a u odsustvu Lautara Martinesa (počeo sa klupe), najveću pretnju makar u uvodnoj fazi meča predstavljao je Markus Tiram.

Ipak, kako je vreme odmicalo tako je i Siti ubrzavao, pa je u završnih desetak minuta prvog poluvremena počeo da nadire ka golu Jana Zomera. Najbolju priliku u prvom delu domaćin je propustio u 37. minutu kada je povratnu loptu sa levog boka sa oko desetak metara promašio Bernardo Silva... U tim trenucima Građani su vršili ozbiljan pritisak, kojim su u jednom trenutku naterali Zomera na grešku u dodavanju iz koje se izrodila nova šansa za prvaka Engleske. Ipak, švajcarski čuvar mreže iskupio se pošto je skratio ugao De Brujneu pravovremenim istrčavanjem... Do kraja odmora Inter je još jednom pripretio iz kontre, ali je lukav šut Karlosa Augusta u bliži ugao spremno dočekao Ederson.

Ulascima Fila Fodena i Ilkaja Gundogana situacija na terenu osetno se izmenila, međutim, svojom disciplinom Inter je frustrirao publiku na Etihadu. U uvodnoj fazi drugog dela umalo je i zaledio. Mateo Darmijan je u 52. minutu u još jednoj u nizu kontri istrčao sam ispred Edersona, ali umesto da šutira odlučio je da ponovi onu čuvenu Gutijevu asistenciju i proigra Nikoloa Barelu. Pretpostavljate već kako se završilo...

Darmjanova neozbiljnost ili pak neodlučnost lako je mogla da košta Inter poraza, i to na samom kraju. Poznat između ostalog i po tome da sjajno oseća prostor, Gundogan je u završnih nekoliko minuta dva puta uspevao da uđe u izglednu šansu, ali ne i da je pretvori u gol(ove). Prvi njegov udarac otišao je pravo u Zomerove ruke, drugi visoko preko gola.

Možda je na kraju ovako i najpoštenije...

LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO

Utorak

Juventus - PSV 3:1 (2:0)

/Jildiz 21, Mekeni 27, Gonzales 52 - Saibari 90+3/

Jang Bojs - Aston Vila 0:3 (0:2)

/Tilemans 27, Remzi 38, Onana 86/

Milan – Liverpul 1:3 (1:2)

/Pulišić 3 – Konate 23, Van Dajk 41, Soboslaj 67/

Bajern Minhen – Dinamo Zagreb 9:2 (3:0)

/Kejn 20pen, 57, 72pen, 78, Gerero 34, Olise 38, 61 – Petković 49, Ogivara 51, Sane 85, Gorecka 92/

Real Madrid – Štutgart 3:1 (0:0)

/Embape 46, Ridiger 83, Endrik 96 – Undav 68/

Sporting Lisabon – Lil 1:0 (2:0)

/Đekereš 38, Debast 65/

Sreda

Bolonja - Šahtjor 0:0

Sparta Prag - Salcburg 3:0 (2:0)

/Kairinen 2, Olatundži 42, Lači 58/

Seltik - Slovan Bratislava 5:1 (1:0)

/Skels 17, Furuhaši 47, Engels 56, Maeda 70, Ajda 87 - Vimer 61/

Klub Briž - Borusija Dortmund 0:3 (0:0)

/Bajno Gitens 76, 86, Girasi 90+5pen/

Mančester Siti - Inter 0:0

Pari Sen Žermen - Đirona 1:0 (0:0)

/Nuno Mendes 90/

Četvrtak

18.45: (4.30) Crvena zvezda (3.60) Benfika (1.95)

18.45: (4.40) Fajenord (3.70) Bajer Leverkuzen (1.80)

21.00: (4.10) Atalanta (3.50) Arsenal (1.90)

21.00: (1.80) Atletiko Madrid (3.60) RB Lajpcig (4.60)

21.00: (1.95) Brest (3.60) Šturm Grac (4.20)

21.00: (4.60) Monako (3.60) Barselona (1.80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiInterLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara