(© Reuters)
(© Reuters)

Mislima već u 2028. godini: Grbićeva "noćna mora"

Vreme čitanja: 2min | čet. 19.09.24. | 15:43

Promena kalendara, donosi i tri velika takmičenja u olimpijskoj sezoni

Prošle godine je Svetska odbojkaška federacija (FIVB) izazvala tektonske poremećaje promenom kalendara takmičenja. Prema očekivanju, posebno kivni bili su glavni akteri, igrači i treneri. Na njihovo zdravlje očigledno niko i ne misli. Legendarni Nikola Grbić samo je jedan u nizu sportskih radnika koji je i pričao na temu predstojećih izazova.

Koliko je teška odbojkaška sezona, verovatno najbolje znaju samo oni koji na direktan način učestvuju u istoj. Čim se završe klupske obaveze, koje obično traju od septembra do aprila ili maja, slede i reprezentativni napori, koji znaju da se oduže i do jeseni. Upravo je i posebnu pažnju izazvala čudna odluka krovne organizacije da planetarna takmičenja održava na svaka dva leta od 2025.

Izabrane vesti

Hiperprodukcija delimično i ne predstavlja problem, barem ne do 2028... A baš tada će uslediti i pakleni ritam. Nacionalni timovi, pogotovu oni koji dolaze iz Evrope i konkurišu za visok plasman, suočiće se prethodno i sa time da kontinentalna prvenstva igraju parnim godinama od 2026.

Šta to podrazumeva u praksi? Svaka olimpijska sezona, praktično od Los Anđelesa, biće obeležena sa po tri smotre - Ligom nacija, Igrama i šampionatom Starog kontinenta. Sasvim dovoljan razlog i da Grbić, kao selektor muške selekcije Poljske, u razgovoru za "Super Ekspres" prokomentariše sada već usvojene modifikacije.

"U budućnosti ćemo moći češće da se borimo za svetsko zlato. Loš efekat je odlaganje na način da će u pojedinim sezonama (prim. aut. 2028) morati da se preživi i igranje u Ligi nacija, na Olimpijskim igrama i šampionatu Evrope. To će biti noćna mora. Setite se samo kako je Francuska osvojila zlato na Igrama u Tokiju, pa je samo nekoliko nedelja kasnije izgubila od Češke na kontinentalnom takmičenju. Upravo bi zbog toga i kvalitet igre trebalo da bude na nižem nivo. Nemoguće je u olimpijskoj godini tretirati prvenstvo Evrope kao glavni cilj", istakao je Grbić.


tagovi

Nikola GrbićMuška odbojkaška reprezentacija PoljskefivbEvropsko prvenstvo u odbojciSvetsko prvenstvo u odbojciOlimpijske igre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara