©AFP
©AFP

Upozorenje sa severa Francuske koje Real nije shvatio ozbiljno: Čuvaj se, Doga ujeda - zaista!

Vreme čitanja: 5min | sre. 02.10.24. | 22:58

Lil uzeo skalp Realu, Liverpul uz malo poteškoća savladao Bolonju...

UEFA je novi format osmislila zbog najvećih, kako bi se oni bogatili, igrali češće jedni protiv drugih, a preko onim manjih se šetali do nokaut faze. I zaista je (do) juče izgledalo tako, velikani evropskog fudbala ponižavali su manje pokušavajući da im na taj način stave do znanja da im nije mesto u elitnom društvu, ali su večeras klubovi iz nižeg fudbalskog staleža uzvratili udarac. Nekoliko prvoklasnih iznenađenja priredili su autsajderi ove srede, međutim, najveće od svih režirao je Lil savladavši na svom stadionu aktuelnog prvaka Evrope Real Madrid – 1:0 (1:0).

Još pred početak utakmice navijači Lila upozorili su gostujuće fudbalere okačivši na jednoj od tribina stadiona Pjer Moroa veliki baner sa jasnom porukom:'Čuvajte se Doga'. Međutim, fudbaleri Reala kao da je nisu shvatili ozbiljno, ušetali su u dvorište spuštenog garda ni ne sluteći daBruno Ženesio svoju dogu nije vezao. Pustio ju je da radi slobodno šeta, a ona se osmelila da krene na Kralja i jednim ugrizom ga usmrtila.

Izabrane vesti

Karlo Ančeloti izvršio je samo tri promene u odnosu na buran madridski derbi odigran za vikend. Andrij Lunin je po prvi put od starta sezone stao među stative, Endrik po prvi put od dolaska u klub zaigrao od starta, a u tim se posle četiri meseca vratio i Eduardo Kamavinga. I odmah uskočio u startnu postavu. A, možda bi bilo bolje da nije. Možda bi i za Karla Ančelotija i za samog Francuza bilo bolje da mu je postepeno davao priliku, jer tako ne bi mogao da saplete svoj tim na severu Francuske.

Ovako ga je Italijan odmah bacio u vatru, a Kamavinga u finišu prvog poluvremena presudno uticao na krajnji ishod meča. Edon Žegrova je pucao snažno u dalji ugao iz slobodnjaka, Francuz ostavio ruku visoko u vazduhu i njome izblokirao udarac, pa glavnom arbitru Mauriciju Marijaniju nije bilo druge nego da na asistenciju iz VAR sobe pogleda snimak i pokaže na belu tačku. Džonatan Dejvid se, pun samopouzdanja posle het-trika Avru u prošlom kolu, osmelio da uzme loptu u ruke i ‘izvrši atentat‘ na Kralja.

Kralja koji je do tog nije pokazao gotovo ništa, mada toza njegove navijače to više nije nikakvo iznenađenje i sada već prerasta u ozbiljan problem. Ančelotijevi izabranici kao po pravilu zabrinjavajuće sporo pale, praktično bacajući niz vodu prvih 45 minuta… Do večeras su na samo dve od deset utakmica u svim takmičenjima ove sezone postigli gol do poluvremena, a ni večeras taj učinak nisu popravili. Nisu ni imali previše šansi da to učine. Štaviše, jednu jedinu sam je iskreirao Endrik tako što je protutnjao pored odbrane domaćeg tima, ali ga je na poslednjem koraku zaustavio večeras odlični Luka Ševalije.

Lil je s druge strane mogao i do ubedljivije prednosti, baš se Dejvid našao u vrlo izglednoj prilici koji minut pre nego što će postići gol. Ostao je sam na drugoj stativi, tukao glavom sa tri metra, ali je Andrij Lunin refleksno sprečio već viđen gol, potom iz odbitka još jednom ostavio Real u životu...

Već tada je Ančelotiju bilo jasno da će nešto morati da menja. Uvodio je redom Frana Garsiju već na pauzi, petnaestak minuta kasnije i Luku Modrića i Kilijana Embapea, koji je zbog blaže povrede dugo bio pod znakom pitanja za večerašnji meč, na kraju i Ardu Gulera, ali se i tada malo šta promenilo u igri Madriđana...

I tek u nadoknadi meča umalo da Real šokira domaćina onako kako je u nedelju njega Atletiko u Madrilenju. Guler je potpuno neometano šutirao glavom sa druge stative, Tijago Santos počistio sa gol-linije, pa onda i Džud Belingem probao iz odbitka, no tada je iz zemlje 'izronio' Ševalije i petom odbranom na meču sprečio po svemu viđenom nezasluženo izjednačenje.

Za razliku od Reala, Liverpul nije potcenio Bolonju te je došao i do druge pobede u Ligi šampiona (2:0), mada je, koliko god to zvučalo neverovanto, morao da se pomuči mnogo više nego protiv Milana u prošlom kolu, iako je igrao na svom terenu.

Jer uprkos tome što je užasno otvorila sezonu, ekipa Vinčenca Italijana je pre desetak dana protiv Monce došla do prve pobede, Atalanti uzela bod proteklog vikenda, a na tlu engleske uprkos porazu više od sat vremena nervirala publiku na Enfildu.

U jednom trenutku je čak ozbiljno zabrinula pošto je neposredno pre vodećeg pogotka Aleksisa Mekalistera iz 11. minuta njoj poništen jedan zbog ofsajda (nesuđeni strelac Tijs Dalinga se našao u nedozvoljenoj poziciji), potom u dva navrata već do pauze mogla da izbriše vođstvo Liverpula kada je prvo Dan Endoj uzdrmao stativu, a onda Alison sprečio Kacpera Kozlovskog da sa petnaestak metara unovči jeftino prodatu loptu Trenta Aleksander Arnolda.

U nastavku Bolonja nešto opreznija, Liverpul dosta konkretniji, ali opet bezuspešan, pomalo i dekocentrisan u pokušaju da dođe do drugog gola i slomi otpor najprijatnijeg iznenađenja Serije A za prošlu sezonu. I taman kada se činilo da će gosti uneti utakmicu u neizvesnu završnicu pojavio se Mohamed Salah, bez ikakve sumnje igrač utakmice. Jer ne samo da je zahvaljujući majstoriji iz 75. minuta postao Afrikanac sa najviše pogodaka u istoriji Lige šampiona (45), već je u uvodnoj fazi meča vanserijskim dodavanjem upravo on namestio Aleksisu Mekalisteru njegov prvi pogodak u elitnom evropskom takmičenju.

LIGA ŠAMPIONA – 2. KOLO

Utorak

Salcburg - Brest 0:4 (0:1)

/Sima 24, 71, Kamara 66, Laž 75/

Štutgart - Sparta Prag 1:1 (1:1)

/Mijo 7 - Kairinen 32/

Arsenal - PSŽ 2:0 (2:0)

/Haverc 20, Saka 35/

Barselona - Jang Bojs 5:0 (3:0)

/Levandovski 8, 51, Rafinja 34, Martines 37, Kamara 81/

Bajer Leverkuzen - Milan 1:0 (0:0)

/Bonifejs 51/

Borusija Dortmund - Seltik 7:1 (5:1)

/Džan 7pen, Adejemi 11, 29, 42, Girasi 40pen, 66, Enmeča 79 - Maeda 9/

Inter - Crvane zvezda 4:0 (1:0)

/Čalhanoglu 11, Arnautović 59, Martines 71, Taremi 81pen/

PSV - Sporting Lisabon 1:1 (1:0)

/Shouten 15 - Bragansa 84/

Slovan Bratislava - Mančester Siti 0:4 (0:2)

/Gundogan 8, Foden 15, Haland 58, Mekati 74/

Sreda

Đirona – Fajenord 2:3 (1:2)

/Lopez 19, Van de Bek 73 – Erera 23ag, Milambo 33, Krejči 79ag/

Šahtjor – Atalanta 0:3 (0:2)

/Đimšiti 21, Lukman 44, Belanova 48/

Aston Vila – Bajern Minhen 1:0 (0:0)

/Duran 79/

Benfika – Atletiko Madrid 4:0 (1:0)

/Akturkoglu 13, Di Marija 52pen, Ba 75, Kokču 84pen/

Dinamo Zagreb – Monako 2:1 (1:0)

/Sučić 45+3, Baturina 66 – Salisu 74/

Lil – Real Madrid 1:0 (1:0)

/Dejvid 45+3/

Liverpul – Bolonja 2:0 (1:0)

/Mekalister 11, Salah 75/

RB Lajpcig – Juventus 2:3 (1:0)

/Šeško 30, 65pen – Vlahović 50, 68, Konseisao 82/

Šturm –Klub Briž 0:1 (0:1)

/Colis 24/



tagovi

Real MadridLilLiga šampionaBolonjaLiverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara