Majkl Meloun (©Mozzart Sport)
Majkl Meloun (©Mozzart Sport)

Meloun: Gradimo pravu balkansku grupu u Denveru, jedna stvar me posebno oduševljava kod Jokića

Vreme čitanja: 5min | sre. 02.10.24. | 16:28

“Nikola je nesebičan, skroman, iskren. Ne želi pažnju, nego samo da pobeđuje. To moj posao značajno olakšava, jer svakodnevno postavlja ton našem radu“, konstatuje trener Nagetsa na pitanje Mozzart Sporta

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Abu Dabija)

Za Denver Nagetse sezona odbrane šampionskog prstena donela je pritisak sa kojom se ekipa dotad nikada ranije nije suočila. Uz određene zdravstvene probleme kroz sezonu, te odlazak Brusa Brauna, doveli su do toga da Nagetsi takmičenje završe ranije nego što su želeli. Sada imaju novi izazov, a to je da pojure Boston u novoj trci i pokažu da su sa delimično sređenim timom spremni da budu ponovo ozbiljan kandidat za najviše mesto na postolju.

Izabrane vesti

Majkl Meloun je to nekoliko puta naglasio tokom razgovora sa malom grupom novinara među kojima je Mozzart Sport predstavljao Srbiju i region.

Ono što je posebno privuklo pažnju jeste koliko se triling Jokić – Šarić – Čančar drži zajedno. Najčešće su sedeli zajedno, pričali i smejali se, definitivno uživali u društvu lica sa kojima može da se popriča na jeziku iz našeg regiona, a verovatno je to posebno značilo tek pridošlom Dariju Šariću. Sa dolaskom hrvatskog reprezentativca, proširila se grupa igrača rodom iz nekadašnje Jugoslavije, a uz Nikolu Jokića, Vlatka Čančara i njega je naravno i trener Ognjen Stojaković.

“Imamo baš veliku balkansku grupu“, smeje se Meloun na konstataciju Mozzart Sporta i nastavlja:

“Njih trojica se odlično poznaju godinama. Dario nam se priključio pre nekoliko dana, dobro mu ide. Ekipa ga odlično poznaje, igrali smo protiv njega, takmičili se, znaju kakav je igrač i sada možemo da vidimo kakav je čovek. Poštujemo ga jako, verujem da se oseća dobro, dobro prihvata sve ono čime ga ’bombardujemo’ kada su informacije u pitanju, siguran sam da će se dobro snaći do kraja“.

Pitali smo Majkla Portera Džuniora, red je i vas jer ga toliko dobro poznajete – da li se i koliko promenio Nikola Jokić posle završenih Olimpijskih igara i osvojene bronzane medalje?

“Da li se promenio“, uzvraća iskusni trener pitanjem i odgovara:

“Ne i to je jedna od najfascinantnijih stvari kod njega. Trener sam mu već deset godina, prošli smo toliko toga zajedno... Tri puta bio je MVP, osvojio je srebro, pa bronzu sa reprezentacijom, bio MVP finala, šampion, dobijao je ugovore... I posle svega toga on je ostao isti. Nikad se nije promenio, to je ono što posebno cenim kod njega, jer tako nečim ne može da se pohvali svako. Posle slave kojom je zasut i uspesima koje je postigao, on je u srcu ostao isti Nikola Jokić koga znam od prvog dana. To je ono što posebno volim u vezi sa njim“.

Deset godina rada sa nekim nije kratak period, a vi ste u tom periodu imali prilike da vidite, razvijete i podignete karijeru kakvu ima najbolji košarkaš današnjice. Kako se osećate zbog toga?

“Osećam se srećno i ponosno. Prvo jer sam uspeo da ostanem u Denveru deset godina, što je danas retko u našem poslu, pa sama činjenica da sam i dalje ovde dovoljno govori o tome sa kakvim igračima i trenerima radim i kakve me osobe okružuju. Između ostalih i Nikola koji je nesebičan, skroman, iskren. Ne želi pažnju, nego samo da pobeđuje. To moj posao značajno olakšava, jer svakodnevno postavlja ton našem radu. Svi ga volimo i zahvalni smo mu što nosi opremu Denver Nagetsa“.

Dolazak u Abu Dabi u sklopu projekta NBA Global Games dao je veliku šansu gledaocima u ovom delu sveta da vide neke od najboljih asova, a klubovima mogućnost da se predstave novim tržištima.

“Pre svega, želimo da počnemo da sklapamo tim. Znate da smo ovog leta doveli nekoliko novih imena, a ova putovanja dobro dođu da se grupa ujedini, da provedu zajedno određeno vreme na parketu i van njega“, rekao je Meloun, pa nastavio:

“U našoj kulturi je osećaj pripadnosti, zbog toga nam je jako važno da igrači stvore dobre veze, da ih osnaže. Ovde smo takođe u prilici da osetimo šta to Abu Dabi može da nam pruži, da se upoznamo sa novom sredinom. Takođe, ovakvi događaji su odlična prilika za sve nas da vratimo nešto zajednici. Verujem da je velika stvar što su ovi dečaci i devojčice tu sa nama, što možemo da se družimo. Nadam se da će naučiti nešto od nas, da ćemo im pomoći u njihovim košarkaškim karijerama. Mnogo je to malih stvari, ali mogu da znače mnogo za budućnost“.

Denverov pokušaj da odbrani titulu osujetio je Boston u šampionskom jurišu prošle sezone. Ekipa je, kako je to naglasio Majkl Porter Džunior, izvukla lekcije, i spremna je da proba ponovo da dođe do vrha NBA piramide...

“Jako je teško... Golden Stejt je poslednji tim koji je uspeo da odbrani prsten, posle 2017. je to učinio 2018. godine. Imate 29 drugih timova koji su gladni, koji vas jure i žele da vas pobede. Najveća stvar koju sam naučio da te fizički, mentalni i duhovni pritisak stigne u nekom trenutku kada uzmeš prsten, jako je iscrpljujuće uraditi to ponovo. Sada imamo novu snagu i motivaciju da se dignemo i uzvratimo Bostonu. Seltiksima dajem kredit za ono što su uradili, velike su stvari uradili, zato imamo dodatni motiv da se ovde sa njima takmičimo“.

Osvajač NBA prstena 2023. potanko je govorio o novajlijama, Raselu Vestbruku i Dariju Šariću tokom prvog okupljanja ekipe u Koloradu, ali je naglasio i šta je to što bi od njih moglo da se očekuje u narednoj sezoni.

“Pre svega, imamo jezgro koje je skupa već nekoliko godina. Rasel i Dario su već ’veterani’, odlično su se uklopili, momci su ih prihvatili raširenih ruku i srca. Rasel je veliki takmičar i lider, unosi poseban intenzitet koji će pomoći našoj ekipi. Dario već ima ogromno iskustvo, visok košarkaški IQ, sjajno pozicioniranje. Verujem da će obojica sjajno da se uklope u sastav, pogotovo kako vreme bude prolazilo“.

Otkrio je Majkl Meloun i šta uključuje akcija Social Responsibility Clinic, koja osim druženja i treniranja sa najmlađima uključuje još neke bitne stvari.

“Počeli smo dan jako rano, bili smo na plaži... Išli smo i čistili smo plažu, između ostalog od stvari zbog kojih smo sve više ’zatrpani’ mikroplastikom, pokušali smo da malo pomognemo. Ovakve stvari su bitne, da vratimo lokalnoj zajednici malo zbog velikog gostoprimstva, da budemo primer za druge i pokažemo zahvalnost. Vidite samo koliko je dece oko nas, tada shvatimo da mi nismo samo plaćeni da igramo i pobeđujemo, već da im budemo uzori, da budemo uz njih i pomognemo im da dalje rastu i napreduju. Ne smemo da izgubimo iz vida ljude koji su nam pomogli da budemo ovde gde smo“.

Susreti između Denvera i Bostona zakazani su za 4. i 6. oktobar u Etihad Areni na Jas Ostrvu u Abu Dabiju, sa početkom od 18 časova po srednjoevropskom, odnosno 20 časova po lokalnom vremenu.


tagovi

Majkl MelounDenver NagetsNBA ligaNBA Abu Dabi Games

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara