Prvi gol Benfike (©Reuters)
Prvi gol Benfike (©Reuters)

Ko ono reče da Benfika nije ništa posebno? Atletiko išiban, Dinamo i plače i slavi prvi bod

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.10.24. | 23:07

Lisabonski Orlovi deklasirali Atletiko sa 4:0. Dinamo uz dva lepa gola osvetlao obraz posle debakla u Minhenu – 2:2 protiv narednog Zvezdinog rivala

Jedan bivši, jedan budući rival Crvene zvezde i klub s kojim će se šampion Srbije ponajviše meriti kad se na kraju prve faze bude podvlačila crta. I dva krajnje neočekivana rezultata za tu priču, jer Benfika je u sudaru sa Atletikom osvojila nova tri boda skoro pa perfektnom partijom i pobedom od 4:0, dok je Dinamo izronio iz depresije u koju je upao posle debakla u meču sa Bajernom (2:9) odigravši 2:2 protiv Monaka, iako je sve do 75. dinuta imao dva gola prednosti.

Ako Dinamo u Minhenu ništa nije htelo, danas mu se sve otvorilo. Čak i nebo iz kog je čitavog dana sipala kiša i do početka utakmice teren Maksimira pretvorila u močvarno područje po kome je bilo nemoguće voditi loptu sa više od dva dodira. Objektivno gledano, to je mnogo više smetalo atletskoj ekipi Monaka, jer njoj su fizičke predispozicije igrača najubojitije oružje.

Izabrane vesti

Tu oštricu kiša je otupela, pa je Monako, uprkos prividnoj inicijativi, u prvom poluvremenu opasno zapretio samo kada je Takumi Minamino izašao sam pred Ivana Nevistića, ali je golman hrvatskog šampiona fenomenalno reagovao i zaustavio taj udarac. S druge strane, slobodnjak Martina Baturine, pa i atraktivne, mada neprecizne “makazice” Bruna Petkovića zagrejali su Maksimir za erupciju u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena.

Fenomenalna je to kontra bila, Josip Mišić je prebacio pola terena i maltene nacrtao tačku gde će loptu da preuzme Barutina, on je sačekao da se Petar Sučić namesti, a 20-godišnji zadnji vezni je situaciju iskoristio da postigne jedan od onih golova koje pamtiš ceo život. Lažnjakom je Kaja Enrikea izbacio iz kadra, a onda mangupski levicom bocnuo loptu preko Filipa Kena. Prava vragolija.

Početak drugog poluvemena ne samo da nije doneo opasniji Monako, no je Petković promašajem s pet metara najavio da će Kneževi da se zaglave u živom blatu. U stvari, već su se zaglavili kada su gosti Baturini dozvolili da skoro desetak sekundi vuče loptu sa sobom dok se nije namestio na ivicu kaznenog prostora da raspali za vođstvo Modrih od 2:0.

I onda je na površinu isplivala ona balkanska karakterna crta po kojoj svi volimo da posao ostao nedovršenim. To se Dinamu kao boomerang vratilo. Jer klizav teren je pre ili kasnije morao da našteti i Zagrepčanima, a desilo se to u 74. minutu kada je Nevistić izgubio tlo pod nogama, pa je Muhamed Salisu imao lak zadatak da pogodi nebranjenu mrežu.

Minut pre kraja, kad je već deo Maksimira počeo da slavi, ona kiša što je sve vreme padala za vrat odjednom je postala ledena za domaće. Maksim Bernauer je zakasnio i šutnuo Florijana Baloguna, sudija pokazao na jedanaesterac, a Denis Zakarija bukvalno iz ruku oteo Dinamu već viđenu pobedu. Tek kao upozorenje Crvenoj zvezdi, koja baš u sledećem kolu gostuje kod Monaka, da tu ne sme da bude opuštanja dok sudija ne odsvira kraj. Jeste fraza, ali je istinita.

Što se tiče Benfike, naslušali smo se svi posle one njene pobede nad Zvezdom u prvom kolu tradicionalnog srpskog omalovažavanja, od priča da su crveno-beli bili bolji – što naravno nije tačno – do toga da lisabonski Orlovi nisu ništa posebno, a to je tek netačno i to je na svojoj koži najbolje osetio silni Atletiko. Vojska Dijega Simeona jeste pravila za sebe neshvatljive greške, ali Benfika je – svaku kažnjavala.

Račun je otvorio Kerem Akturtoglu, strelac prvog gola i protiv Zvezde, posle bar tri defanzivne greške tima nekada proslavljenom baš po odbrambenom savršenstvu. Da se negde u međuvremenu to izgubilo pokazala je i situacija iz 51. minuta kada je Hose Marija Himenez poklonio loptu domaćima, a Konor Galager nagazio jednog od njihovih igrača i skrivio penal koji je Anhel Di Marija pretvorio u 2:0.

Međutim, to tada je samo curelo u Atletikovoj odbrani, posle toga voda je išla u mlazovima, a Benfika je samo dodavala dinamit u rupe. Galager je zgrešio i kod sledećeg gola kada mu je pobegao Aleksander Bah, da bi zavesu, opet s bele tačke, spustio Orkun Kokču, još jedan igrač koji je tresao i Zvezdinu mrežu.

Sad su samo potvrdili, ipak su deo evropske fudbalske aristokratije.

LIGA ŠAMPIONA – 2. KOLO

Utorak

Salcburg - Brest 0:4 (0:1)

/Sima 24, 71, Kamara 66, Laž 75/

Štutgart - Sparta Prag 1:1 (1:1)

/Mijo 7 - Kairinen 32/

Arsenal - PSŽ 2:0 (2:0)

/Haverc 20, Saka 35/

Barselona - Jang Bojs 5:0 (3:0)

/Levandovski 8, 51, Rafinja 34, Martines 37, Kamara 81/

Bajer Leverkuzen - Milan 1:0 (0:0)

/Bonifejs 51/

Borusija Dortmund - Seltik 7:1 (5:1)

/Džan 7pen, Adejemi 11, 29, 42, Girasi 40pen, 66, Enmeča 79 - Maeda 9/

Inter - Crvane zvezda 4:0 (1:0)

/Čalhanoglu 11, Arnautović 59, Martines 71, Taremi 81pen/

PSV - Sporting Lisabon 1:1 (1:0)

/Shouten 15 - Bragansa 84/

Slovan Bratislava - Mančester Siti 0:4 (0:2)

/Gundogan 8, Foden 15, Haland 58, Mekati 74/

Sreda

Đirona – Fajenord 2:3 (1:2)

/Lopez 19, Van de Bek 73 – Erera 23ag, Milambo 33, Krejči 79ag/

Šahtjor – Atalanta 0:3 (0:2)

/Đimsiti 21, Lukman 44, Belanova 48/

Aston Vila – Bajern Minhen 1:0 (0:0)

/Duran 79/

Benfika – Atletiko Madrid 4:0 (1:0)

/Akturkoglu 13, Di Marija 52pen, Ba 75, Kokču 84pen/

Dinamo Zagreb – Monako 2:1 (1:0)

/Sučić 45+3, Baturina 66 – Salisu 74/

Lil – Real Madrid 1:0 (1:0)

/Dejvid 45+3/

Liverpul – Bolonja 2:0 (1:0)

/Mekalister 11, Salah 75/

RB Lajpcig – Juventus 2:3 (1:0)

/Šeško 30, 65pen – Vlahović 50, 68, Konseisao 82/

Šturm –Klub Briž 0:1 (0:1)

/Colis 24/



tagovi

Dinamo ZagrebBenfikaMonakoAtletiko Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara