(©Reuters)
(©Reuters)

Počinje najkvalitetnija druga liga na svetu: Ivić za promociju, Paunović za opstanak, Norič prvi favorit, Šefild startuje sa -12

Vreme čitanja: 8min | pet. 11.09.20. | 09:20

Bornmut napustili fudbaleri sa ukupno preko 1.200 nastupa za klub, Brentford ostao bez najboljeg napadača, Kanarinci sa daleko najširim rosterom ulaze u sezonu

Poslednji dan ligaškog dela Čempionšipa doneo je preokrete kakve je malo ko mogao da očekuje, neverovatne čak i za standarde verovatno najluđe lige na svetu. Dramatično 46. kolo odlučivalo je o putnicima u niži rang, dok su se tri kluba istovremeno borila za direktnu promociju – i sva tri su izgubila, te se Vest Brom vratio u Premijer ligu.

Dalje, plej-of. Notingem Forest je bio siguran učesnik doigravanja pred poslednjih 90 minuta, ali je uspeo da prokocka šest golova bolju gol-razliku u odnosu na Svonsi i na kraju je završio kao sedmi. A Brentford, koji nije umeo da iskoristi poraz VBA u poslednjem kolu, poražen je u finalu plej-ofa od Fulama.

Izabrane vesti

Sa pandemijom koja je pogoršala finansijsku situaciju u klubovima, malo koja trka za promociju će u budućnosti biti važnija od ove. Čempionšip je još u sezoni 2018/19, kada je tadašnjih 24 klubova ukupno izgubilo oko 330.000.000 evra, opisan kao “mehur pred pucanjen“. Tada korona virusa nije ni bilo. Uz ogromne gubitke prihoda, kako od praznih tribina, tako i od samog neigranja, nekima beg u Premijer ligu nikada nije bio potrebniji. Ali, koja tri kluba će prigrabiti to bogatstvo? Nakon onakve prethodne sezone, ko bi smeo da prognozira ko će na kraju prvi proći kroz cilj?

Ipak, bukmejkeri i fudbalski stručnjaci na Ostrvu u vrhu vide Norič, Brentford i Votford, otprilike tim redosledom. I mada su Kanarinci doživeli krah u Premijer ligi, veliki broj pojedinaca uspeo je da zablista i privuče pažnju konkurenata. Na kraju, samo je jedan i ostao u eliti, Džamal Luis, koji je nedavno potpisao za Njukasl u transferu vrednom 16.500.000 evra.

Svi ostali, poput Tima Pukija, Toda Kantvela, Emilijana Buendije, Bena Godfrija i dalje su tu. A i da neko napusti Kerou Roud, neće ostaviti preveliku rupu, jer je Norič već obezbedio zamene. Iz Vest Hema je stigao Džordan Hjudžil, u prethodnoj sezoni strelac 13 golova na pozajmici u KPR-u, za svega 3.300.000 evra. U ekipi koja se bori za vrh, nema sumnje da će Englez premašiti tu brojku ukoliko bude imao minutažu. Nešto manje (3.000.000) uloženo je u poljsko krilo Pržemislava Plačetu iz Slaska, Danel Sinani (23), inače rođen u Beogradu, stigao je iz Dudelanža bez obeštećenja, baš kao i Sebastijan Soto (20) – prosleđen Telstaru - iz Hanovera. Kada na to doda pozajmice Kjerana Dovela iz Evertona, Olivera Skipa iz Totenhema, Ćavija Kvintilje iz Viljareala i Bena Gibsona iz Barnlija, Norič dobija praktično dve postave. Pritom, Danijelu Farkeu je ovo već četvrta sezona na Kerou Roudu i ujedno treća u Čempionšipu, što znači da odlično poznaje teren.

KVOTE ZA ŠAMPIONA ČEMPIONŠIPA

Ako nas je Čempiošip nečemu naučio u prethodne tri-četiri godine, to je da se poraz u finalu plej-ofa gotovo uvek ima srećan kraj. Barem je tako bilo u slučaju Aston Vile i Fulama. Brentford je već izgubio prvu zvezdu, Olija Votkinsa – završio u Aston Vili za 31.000.000 evra – pa i Kamoela Mokoća, ali je drugog najboljeg strelca Čempionšipa odmenila najefikasnijim napadačem nižeg ranga, Lige 1, Ivanom Tonijem, kojeg je Piterboru platio 5.600.000, što je do sada bio i najskuplji ulazni transfer Čempionšipa ovog leta. Pored Tonija, vredan pomena je i Čarli Gudi plaćen Nortemptonu 1.100.000. Tomas Frenk je za gotovo dve godine uspeo da stvori zajedništvo u ekipi, sa balansom između linija. Zadržao je Saida Benramu i Brajana Mbuema (za sada) i pod uslovom da uspe da potvrdi dominaciju i na novom stadionu, ovo bi mogla da bude njihova sezona. 

A sad - sve ispočetka (Reuters)A sad - sve ispočetka (Reuters)

U Votfordu je ponovo došlo do smene trenera. Najdžel Pirson je pred poslednja dva kola otpušten sa kormila, a na isto je u pauzi između dve sezone stigao Vladimir Ivić. I rešio da malo “redizajnira“ tim. Pisao je o tome Atletik, videlo se kasnije i u pobedi nad Totenhemom na prijateljskoj utakmici – srpski stručnjak će u narednoj sezoni igrati sa trojicom centralnih defanzivaca i dvojicom ofanzivnih bekova. Povratak odličnog Pervisa Estupinjana sa pozajmice iz Osasune, baš kao i dolazak Džeremija Ngakija bez obeštećenja iz Vest Hema, i te kako će mu značiti u odabiru ovakve formacije, jer se radi o dvojici vrlo brzih, napadačkih bekova. Stigli su i Stipe Perica i Fransisko Sijeralta iz Udinezea, u klasičnoj “šemi“ dva kluba u vlasništvu familije Poco, kakva se viđa svakog prelaznog roka, a na pozajmicu je došao i iskusni Glen Mari iz Brajtona.

Ipak, iako je jedan od najboljih igrača tima, Abdulaj Dukure, već otišao u Everton, pre njega i Hoze Holebas (slobodan igrač) Dimitri Fulkije (Granada – 2.000.000), Eureljo Gomeš i Adrijan Marijapa (istekli ugovori) odlasci zvučnih imena se tek očekuju. Međutim, ne mare preterano za to ni Ben Foster, pa ni Tom Kleverli, koji smatraju da je pravi trenutak za početak nove ere i ukazivanje prilike mladim igračima. Štaviše, dvojica Engleza u intervjuu za Gardijan ističu da bi baš Ivićev pristup treninzima na kraju mogao da odluči da li će se Votford naći u prva dva, što se umnogome razlikuje od natpisa pojedinih medija sa Ostrva da igrači navodno već rade srpskom stručnjaku iza leđa. Deluje da Stršljenovi sa dozom optimizma ulaze u “novu eru“, kako bi rekao Kleverli.

Poslednji premijerligaš iz prethodne sezone, u potpuno drugačijem raspoloženju dočekuje novu sezonu. Bez Edija Haua, tvorca onih simpatičnih Trešnjica iz prethodnih sezona, ali i tuce fudbalera koji su za klub zajedno upisali preko 1.200 nastupa. Din Kort su u letnjem prelaznom roku napustili Artur Boruc, Nejtan Ake, Kalum Vilsom, Aron Remzdejl, Rajan Frejzer, Džordon Ajb, Čarli Denijels, Simon Frensis, Andrju Šurmen, Brad Smit, od čijih se transfera – ne svih, neki su otišli bez obeštećenja – slilo 88.000.000 evra u kasu. Sa druge strane, niko još uvek nije došao u klub. Jasno je da dugogodišnjeg pomoćnika Edija Haua, Džejsona Tindela, čeka pakleno težak zadatak.

Čeka nas neki potpuno novi Bornmut od naredne sezone (Reuters)Čeka nas neki potpuno novi Bornmut od naredne sezone (Reuters)

Derbi Kaunti ni treću sezonu uzastopno nije uspeo da uđe u plej-of, uprkos napretku koji je pokazao od dolaska Vejna Runija posle Nove godine. Bili su nadomak doigravanja, ali su sa četiri vezana poraza u julu pali na 10. mesto. Sada, sa Runijem od starta sezone i gomilom igrača iz akademije, nadaju se da će preskočiti makar taj prvi stepenik i ući u plej-of. Velikih transfera nije bilo, barem ne ulaznih. Bez obeštećenja su stigli Majk te Vjerik, Emanuel Ajdem, a na pozajmicu dvojica iskusnih čuvara mreže, Skot Karson i Dejvid Maršal, kao i štoper Brajtona, Met Klark. S druge strane, ostaće rupa na bokovima posle odlazaka Maksa Lava i Džejdena Bogla u Šefild Junajted za po 3.850.000 evra.

Notingem Forest će morati što pre da se oporavi od šoka iz prethodne sezone. Šest golova bolju gol-razliku ispustili su u poslednjem kolu, ostavši bez plej-ofa, te Sabri Lamuši ove sezone neće imati toliko kredita kao prethodne, iako je malo pre “samoubistva“ potpisao novi ugovor sa Šumarima. Roster je dodatno ojačan dolascima Džeka Kolbeka (Njukasl), Tajlera Bleketa (Reding), Lajla Tejlora (Čarlton) i Migela Anhela Gerera (Olimpijakos), koji su stigli bez obeštećenja, a jedino je Fuad Bačiru plaćen Malmeu 670.000. evra. Ipak, francuski mediji pišu da je Notingem iskoristio Lamušijeve veze po francuskoj (vodio Ren prethodno) i dogovorio transfer Pari Sen Žermenovog mladog štopera Loika Mbe Soa. Bilo je i odlazaka sa Siti Graunda. Meti Keš je otišao u Aston Vilu za 15.750.000 evra, dok cena transfera Kostela Pantilimona u Denizli nije poznata.

Nakon što je beležio sjajne rezultate sa omladinskim selekcijama Engleske, Stiv Kuper je odličan posao odradio i u prvoj sezoni u Svonsiju. Doveo je tim do plej-ofa, u poslednjem kolu na račun Notingema, bio nadomak prolaza u finale, ali je na kraju ipak eliminisan, mada mu neće mu zameriti na Libertiju. Limitiran budžet mu ne dozvoljava da se razbacuje, pa će odlaske Bersanta Celine (Dižon – 3.000.000) i Majka van der Horna (Arminija – slobodan), morati da popuni iz omladinske škole. Transfera je ipak bilo – Džamal Lav je stigao iz Vigana za 890.000 evra, Kori Smit iz Bristola bez obeštećenja, a talentovani vezista Vulvsa, Morgan Gibs-Vajt, Fredi Vudmen (Njukasl) i Mark Gueji (Čelsi) stigli su na pozajmicu.

Još jedan velški tim, biće kadidat za ulazak u plej-of, čak i veći favorit za doigravanje od Svonsija. Nil Heris je sa uspehom zamenio Nila Vornoka na klupi Kardifa sredinom novembra prethodne godine. Sa najmanjim posedom lopte u ligi, ali sa najviše golova iz prekida, igra Zmajeva definitivno neće biti dopadljiva ni ove sezone, ali se očekuje da još jednom bude efektivna. U tome bi mogao da pomogne i Kifer Mur, najbolji strelac Vigana iz prošle sezone, koji je stigao za 2.200.000 evra, kao i Džordi Osej-Tutu i Šedži Odžo, koje su pozajmili Arsenal, odnosno Liverpul. Bitnijih odlazaka nije bilo.

Neki kasno primljeni golovi i nedostatak isti onda kada je bilo najpotrebnije, “ubili su" sve nade Prestona da stigne do plej-ofa koji je možda i zaslužio. Imaju talentovanog trenera, Aleksa Nila, solidne igrače koji bi tek trebalo da dostignu svoj vrhunac, još kad bi samo uspeli da pronađu napadača koji će konstantno pogađati, bili bi pravi kandidati za doigravanje. Za sada, na tržištu ga nisu pronašli.

Ne treba zaboraviti ni drugi klub koji će u ovoj sezoni voditi srpski stručnjak, s tim da Veljka Paunovića sa Redingom očekuje borba za opstanak. Trener omladinske reprezentacije Srbije koja se na Novom Zelandu 2015. godine okitila svetskim zlatom, potpisao je ugovor sa Redingom krajem avgusta, te su svi dotadašnji potencijalni transferi stopirani. Pristigli su tek Ovi Edžarija iz Liverpula za 3.900.000 evra, dok se klub u međuvremenu rešio nekih starijih igrača poput Čarlija Adama, Vita Manonea, Džordana Obite i Krista Gantera. Na Ostrvu veruju da ekipu očekuje još teža sezona od prethodne koju su završili na 14. poziciji.

Ipak, najveći favoriti za ispadanje su novi drugoligaši, Koventri, Roteram i Vikomb, a najistaknutiji među njima je Šefild Venzdej. Sa užasnim rezultatima kod kuće, željom nosilaca igre da napuste klub i povrh svega minusom od 12 bodova, sa kojim, zbog kršenja finansijskih pravila počinje sezonu, koji sezonu počinje sa -12 bodova zbog kršenja finansijskih pravila, Sovama će biti potrebne igre dostojne mesta u sredini tabele, kako bi uopšte bile dostojan takmac u borbi za opstanak.

ČEMPIONŠIP - 1. KOLO

Petak

20.45: (2,05) Votford (3,35) Midlzboro (3,80)

Subota

13.30: (4,00) Birmingem (3,45) Brentford (1,95)

16.00: (2,75) Vikomb (3,20) Roteram (2,65)

16.00: (2,25) Barnsli (3,30) Luton (3,25)

16.00: (2,05) Bornmut (3,40) Blekburn (3,70)

16.00: (2,25) Bristol Siti (3,25) Koventri (3,30)

16.00: (2,15) Kardif (3,25) Šefild Venzdej (3,60)

16.00: (2,20) Derbi (3,35) Reding (3,35)

16.00: (3,25) Hadersfild (3,20) Norič (2,30)

16.00: (2,60) Milvol (3,00) Stouk (2,95)

16.00: (2,50) Preston (3,10) Svonsi (3,00)

16.00: (2,85) KPR (3,10) Notingem Forest (2,65)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Čempionšip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara