©Reuters
©Reuters

Jedna era Nemačke je završena, neka nova krene: Debitant slomio Holandiju, Pavlović prvi put u 11 (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 14.10.24. | 22:44

Navijači se u svečarskoj atmosferi na Alijanc Areni oprostili od Nojera, Milera, Krosa i Gundogana, veče obeležio napadač Štutgarta

Nije velika generacija nemačkih fudbalera otpevala svoju labudovu pesmu prethodnog leta. Gajila je kompletna javnost od Hamburga do Minhena velike nade u osvajanje evropske krune na domaćem terenu, ali se u četvrtfinalu isprečila prejaka Španija. Uprkos tome što je bajkovit kraj izostao, Manuel Nojer, Tomas Miler, Toni Kros i Ilkaj Gundogan imaju sav legitimitet da se ponose urađenim u dresu reprezentacije. Nezvanični oproštaj od pomenute četvorke, publika na stadionu Bajerna priredila je pred početak susreta četvrtog kola A divizije Lige nacija protiv Holandije. Koreografija s likovima kultnih igrača bila je veličanstvena, ali je za dobru atmosferu i nadu u nove uspehe zadužen bio Džejmi Leveling.

Fudbaler Štutgarta dao je pobedonosni gol u 63. minutu za ispostavilo se konačnih 1:0 (0:0) i tako doveo Nemačku u predvorje plasmana na fajnal-for četvrtog izdanja Lige nacija. Na dva kola pre kraja, Nemačka ima 10 bodova, Holandija i Mađarska po 5, a Bosna i Hercegovina 1. Zmajevi Sergeja Barbareza su pred eliminacijom iz najvišeg ranga, pošto su na Bilinom polju u Zenici, uz dva gola Dominika Soboslaja, poraženi od Mađarske 0:2 (0:1).

Izabrane vesti

Morao je Džejmi Leveling da da gol večeras. Momak rođen 2001. godine zatresao je mrežu Barta Ferbrugena već u drugom minutu, ali je zbog milimetarskog ofsajda gol igrača poreklom iz Gane poništen. U finišu prvog poluvremena Leveling je još jednom bio nadomak debitantskog pogotka, ali je Stefan De Fraj izbacio loptu s gol linije. Novopečenoj uzdanici Julijana Nagelsmana ipak se posrećilo da uveliča veče posle kornera i snažnog zakucavanja pod prečku holandskog gola u 68. minutu. Utakmica će ostati zabeležena i kao prva u kojoj je nesuđeni reprezentativac Srbije Aleksandar Pavlović uvršen u startnu postavu Elfa.

Rešio je Julijan Nagelsman da protiv izuzezno jakog protivnika (uostalom i selekcije koja je na Evropskom prvenstvu dalje dogurala) pruži priliku nekolicini momaka za koje ranije nije imalo mesta ni među 26 igrača, a kamoli među 11. Tim Klajdinst iz Menhengladbaha, Anđelo Štiler iz Štugarta i nešto standardniji Maksimilijan Mitelštat našli su se na terenu uz Pavlovića već od prvog minuta, a upravo levi bek Štutgarta imao prvu veliku priliku. Šutirao je Mitelštat iz čiste pozicije sa oko 12, 13 metara, ali pravo u Ferbrugena.

Branili su se Holanđani čitavo poluvreme, nisu pokazali skoro ništa iz ofanzivnog potencijala, a bledu partiju pružali su Ćavi Simons, Kodi Gakpo, Tižani Reijnders... Samo je zahvaljujući požrtvovanosti De Fraja i njegovom izbacivanju lopte sa gol-linije tim Ronalda Kumana imao pozitivan rezultat, ali je u nastavku Leveling pokazao enormnu želju da začini debi golom, a to se najbolje videlo po žustrini kojom je šutnuo loptu u 68. minutu i srčanoj proslavi gola pred više od 70.000 gledalaca na stadionu Bajerna.

A, nije da Holanđani nisu mogli do boda, mada, bilo bi nekako nezasluženo. Ćavi Simons je imao trenutak inspiracije u 77. minutu, praktično je iz mesta šutirao sa oko 20 metara, a lopta je završila na prečki. Bio bi to spektakularan gol mlade zvezde svetskog fudbala, ali je možda pravda zadovoljena time što gol ipak nije viđen, uzimajući u obzir inertnost Holanđana u velikom delu utakmice.

Nemci u sledećem kolu dočekuju Bosnu i Hercegovinu 16. novembra, a bod iz te utakmice garantovao bi trostrukim svetskim šampionima plasman na fajnal-for Lige nacija. Holanđanima i Mađarima u novembru preostaje borba za drugo mesto u grupi koje znači prvi šešir na žrebu za Mundijal i siguran ostanak u A diviziji Lige nacije. Trećeplasirani u grupi će morati u drugi šešir i u baraž za opstanak u A diviziji protiv drugoplasiranog iz B divizije. Bosna i Hercegovina je čini se već sada prežaljena i u jesen 2026. će igrati u B diviziji.

LIGA NACIJA, A DIVIZIJA – 4. KOLO

Ponedeljak

GRUPA 3

Bosna i Hercegovina - Mađarska 0:1 (0:1)

/Soboslaj 38/

Nemačka - Holandija 1:0

/Leveling 68/

GRUPA 2


Italija - Izrael 4:1 (1:0)

/Retegi 41p, Di Lorenco 54, 79, Fratezi 72 - Abu Fani 66/

Belgija - Francuska 1:2 (1:1)

/Openda 45+3 - Kolo Muani 35p, 62/

Utorak

GRUPA 1

20.45: (3,45) Poljska (3,45) Hrvatska (2,25)

20.45: (5,40) Škotska (4,00) Portugalija (1,62)

GRUPA 4

20.45: (1,37) Španija (5,10) Srbija (10,0)

20.45: (2,35) Švajcarska (3,35) Danska (3,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Fudbalska reprezentacija Nemačkereprezentacija HolandijeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara