Luis de la Fuente (©Reuters)
Luis de la Fuente (©Reuters)

Špance više zanimao Jamal nego Srbija, De la Fuente upozorio: Mnogo trče, snažni su

Vreme čitanja: 4min | pon. 14.10.24. | 21:28

Pitanja o povređenom asu Barselone dominirala konferencijom za medije pred meč sa Orlovima

Za razliku od beogradskog duela, kada su im nedostajali suspendovani Rodri, Alvaro Morata i povređeni Unai Simon, Španci će Orlove u Kordobi (utorak, 20.45) dočekati u značajno slabijem sastavu od onog koji je letos osvojio titulu prvaka Evrope.

Među povređenima su Niko Vilijams, Lamin Jamal, Dani Olmo, Dani Karvahal, Robin Le Norman, Feran Tores, Jeremi Pino, i dalje je odsutan Simon, a u međuvremenu se povredio i Rodri... I pored toga Luis de la Fuente na raspolaganju ima sjajne igrače, koji će pokušati da pobedom nad Orlovima obezbede četvrtfinale Lige nacija.

Izabrane vesti

Taj podatak, kao i pitanja selektoru o reprezentaciji Srbije, ipak, nisu previše interesovali španske novinare. Na konferenciji za medije povodom sutrašnje utakmice u centru pažnje bilo je odsustvo Lamina Jamala.

Mladi napadač Barselone požalio se na povredu zgloba u susretu sa Danskom, te je zamenjen u nadoknadi meča. Kasnije je saopšteno da neće biti u konkurenciji za utakmicu sa Srbijom, a predstavnike španskih medija uglavnom je interesovalo da li je De la Fuente tu odluku doneo pod pritiskom Barselone, koja po povratku klupskom fudbalu u nedelju dana igra sa Seviljom (20. oktobar), Bajern Minhenom (23. oktobar) i Real Madridom (26. oktobar). Potom i sa Espanjolom (3. novembar) i Crvenom zvezdom (6. novembar)...

"Reći ću vam šta se dogodilo. Lamin je imao problem i pitao sam ga kako se oseća, hoće li moći da igra u utorak. Ne želimo nikakav rizik, uvek gledamo šta je najbolji interes za igrača i odlučili smo da se odmori. Tako smo već radili sa nekim drugim igračima, nema izuzetaka. Nije me kontaktirao niko iz Barselone", odbacio je španski selektor bilo kakve insinuacije da je podlegao pritisku.

Morao je De la Fuente i da objašnjava da je Jamala pustio kući jer se kao 17-godišnjak tamo bolje oseća nego da sedi u kampu reprezentacije i putuje sa ekipom u Kordobu, što bi moglo da utiče na brzinu njegovog oporavka. Kao i to da veruje u sve svoje igrače i da će onaj koji dobije priliku da igra umesto njega dati sve od sebe da odigra na visokom nivou... Ali, nije povreda mlade nade bila jedina o kojoj se pričalo.

Odsustvo Danija Karvahala otvorilo je rupu na desnom beku. Pokušaće da je zatvori Pedro Poro ili Oskar Mingesa.

"Nikome nisu zatvorena vrata. Srećni smo što imamo Pedra i Oskara Dobro ih poznajemo, znamo koliko mogu i sigurni smo da će nam dati ono što želimo. Miran sam po tom pitanju, reč je o dva veoma dobra igrača. Nažalost, šansa im se ukazala zbog povrede saigrača".

S obzirom na to da pored Jamala neće biti ni drugog startnog krila, Nika Vilijamsa, moguće je da će Španija igrati u nešto drugačijoj formaciji nego inače.

"Imamo jasnu ideju i pokušaćemo da je sprovedemo u delo, ali činjenica je da nas izostanci teraju na neke druge opcije. Ako nemate na raspolaganju igrača Nikove ili Laminove brzine, onda morate da izaberete igrača nekih drugačijih karakteristika i zasnivate igru na njegovim prednostima. To ne znači da će biti gore ili bolje, već jednostavno - drugačije. Imamo mnogo igrača koji nas čine jakim kolektivom i koji mogu da odigraju fantastično. Sutra je važna utakmica za nas, jako teška, ali možemo da se kvalifikujemo u narednu rundu i koncentrisani smo da to i ostvarimo".

U odnosu na berlinsko finale Evropskog prvenstva, Španija će za meč sa Srbijom biti bez šestorice startera iz duela protiv Engleske.

"Svako od njih donosi nešto drugo, ali imamo sreće da je ovo nacionalni tim i da imamo na raspolaganju najbolje igrače naše zemlje. Imamo igrače koji su dugo reprezentativci i dobro znaju šta se od njih traži i očekuje".

Pobeda nad Srbijom osigurala bi Španiji jedno od prva dva mesta u grupi, pa bi rasterećena rezultatskog pritiska dočekala novembarske okršaje sa Švajcarskom i Danskom. Mogla bi to da bude prilika da se isprobaju neki novi igrači u nacionalnom timu.

"Prvo da se kvalifikujemo za četvrtfinale, pa ćemo videti. Želimo da budemo prvi u grupi, tako da idemo redom, prvo da sutra pobedimo", istakao je De la Fuente.

A, što se tiče Srbije...

"Konačno jedno dobro pitanje. Biće teška utakmica jer je Srbiji potreban dobar rezultat sutra. Svi njihovi igrači igraju u velikim evropskim ligama i već smo mogli da se uverimo u njihov kvalitet. Srbija nema nikakve veze sa Danskom. To je tim koji mnogo trči i igra na kontranapade. Čeka nas utakmica u kojoj ćemo morati da budemo pametni i da se mnogo žrtvujemo. Fizički su veoma jaki, a taktički dobro balansirani. Moraćemo da radimo naporno i da budemo inspirisani da damo maksimum. Nema malih ili slabih protivnika u ovom takmičenju, sve utakmice zahtevaju da budete najbolji što možete", konstatovao je selektor Španije.

Poput Luisa de la Fuentea i golman David Raja imao je samo jedno pitanje koje se odnosilo na Orlove.

"Dobro znamo šta je bilo u Beogradu, igrali smo nerešeno 0:0. Čeka nas još jedna teška utakmica, moraćemo da budemo oprezni na njihove prekide", istakao je golman Španije.


tagovi

Liga nacijaLuis de la FuenteFudbalska reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara