(©Reuters)
(©Reuters)

Na koga ide u kvalifikacijama za LŠ viceprvak Srbije i zašto je drugačije ako to nije Partizan

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.05.23. | 09:33

TSC, Čukarički ili Vojvodina ne bi bili nosioci u trećem kolu

Četiri kola do kraja Mozzart Bet Superlige imamo neizvesniju trku za drugo mesto nego ikada do sada. TSC je u Bačkoj Topoli izgubio od Partizana (3:1), Čukarički od Crvene zvezde (4:0), tako da se dodatno zakuvalo u borbi za drugo mesto, pošto sada i crno-beli i Vojvodina imaju šansu da se domognu vicešampionskog zvanja.

A, drugo mesto je ove godine bitnije nego ikada u prošlosti, jer vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona, odnosno, obezbeđuje makar dugu jesen na međunarodnoj sceni u Ligi Evrope. TSC-u i Čukaričkom to bi svakako bilo prvi put u istoriji da igraju neki UEFA kup u grupnoj fazi.

Izabrane vesti

LIGA ŠAMPIONA

Ipak, kada je srpski fudbal u pitanju, drugo mesto ne donosi istu situaciju za TSC, Čukarički ili Vojvodinu kao što bi to bio slučaj da Partizan završi na toj poziciji, kao što se očekivalo kada su zimus, tokom polusezone, pravljene prve projekcije žrebova za evro kupove. Prosto, koeficijent ta tri kluba je daleko manji od crno-belih i za razliku od Partizana, ni TSC ni Čukarički, niti Vojvodina, ne bi bili nosioci u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

A, to onda znači i pakleno težak žreb već na prvoj prepreci. Na današnji dan ta projekcija glasi: Bilo da TSC, Čukarički ili Vojvodina završe kao drugoplasirani, potencijalni rivali u 3. kolu kvalifikacija bili bi im: Glazgov Rendžers (Škotska), Braga (Portugalija), PSV Ajndhoven (Holandija) i Union Sen Žil (Belgija). I kada bi srpski predstavnik napravio senzaciju i prošao dalje, ista imena klubova bi bila i u četvrtoj rundi, zavisno ko prođe dalje, jer nema novih učesnika koji se pridružuju u tom kolu.

Da je, recimo, Partizan drugoplasirani, priča bi bila drugačija: on bi bio nosilac, pa bi mu mogući protivnici bili Union Sen Žil (Belgija), Šturm (Austrija), AEK (Grčka) i Dnjepar-1 (Ukrajina). Osetno lakši protivnici...

LIGA EVROPE

Kada je u pitanju trećeplasirani u Mozzart Bet Superligi Srbije, čekaće ga jedan protivnik na putu do grupne faze Lige Evrope. Trenutno je Čukarički na tom mestu i u četvrtom kolu kvalifikacija bio bi nosilac na žrebu, bez obzira na slab koeficijent. Isti slučaj bi bio da kao trećeplasirani završe TSC, Partizan ili Vojvdina.

Malo je taj žreb za četvrto kolo „uvrnut“, teži za objasniti, ali tri sigurna moguća rivala srpskom predstavniku bili bi Olimpijakos (Grčka), Slavija Prag (Češka) i Lilestrem (Norveška), a onda i neko iz grupe Žalgiris (Litvanija), Helsinki (Finska), Flora (Estonija), Šamrok (Irska) i Makabi Haifa (Izrael). Uz malo sreće na žrebu, grupa Lige Evrope bi bila i te kako dostupna.

Jako je bitno ispratiti i ko će biti osvajač Kupa Srbije. Ukoliko to bude neko drugi, a ne Crvena zvezda ili drugoplasirani na tabeli, onda će on ići u kvalifikacije za Ligu Evrope, što bi izazvalo dalja pomeranja. Ukoliko bi, recimo, petoplasirani na tabeli osvojio Kup, onda bi on išao u kvalifikacije za Ligu Evrope, a klubovi koji su završili kao treći i četvrti bi se pomerili u Ligu konferencije.

LIGA KONFERENCIJE

Na kraju, uopšte nije nevažno ko će biti četvrti, a ko peti na kraju Mozzart Bet Superlige. Jer, onaj koji bude bolje plasiran ima povlasticu što će u kvalifikacije za Ligu konferencije krenuti kolo kasnije – iz treće runde. Dok će petoplasirani morati da igra i drugo kolo.

Partizanu koeficijent omogućava da do kraja kvalifikacija bude nosilac, ali mu to ne garantuje i slabe rivale. Naprotiv, u poslednjem kolu mogu da se nagaze opasne mine kao što su Bešiktaš (Turska), Tvente (Holandija), Gimaraeš (Portugalija), dok su, uslovno rečeno, najslabiji FCSB (Rumunija), CSKA Sofija (Bugarska), Legija (Poljska), Rozenborg (Norveška)... Dakle, nimalo naivno.

Kada je treće kolo u pitanju, tu bi najopasniji mogući protivnici za Partizan mogli da budu AEK Larnaka (Kipar), Aris (Grčka), Hajduk Split (Hrvatska), Austrija Beč, Harts (Škotska), Nordsjeland (Danska)...

Vojvodina kada god zakorači u kvalifikacije, neće biti nosilac, jer ima slab koeficijent. Samim tim čeka je jako težak put do grupne faze Lige konferencije. Ako krene iz drugog kola, mogući rivali su joj: Klub Briž (Belgija), PAOK  (Grčka), Bešiktaš (Turska), Gent (Belgija), Bode Glimt (Norveška)... Ali ima i onih slabijih, kao što su Tobol (Kazahstan), Škupi, Škendija (Makedonija), Pjunik (Jermenija), Sutjeska (Crna Gora), Sarajevo (BiH), RFS (Letonija)...

Otprilike ista priča je do kraja kvalifikacija, za preostala dva kola, osim što se priključuju AZ Alkmar (Holandija), Dinamo Kijev (Ukrajina), Fenerbahče (Turska)... A, u četvrtom kolu i Atalanta (Italija).

Dakle, sreća na žrebu će biti važan faktor za Novosađane, kako sada stoje stvari na tabelama svih evropskih liga.

I još jednom da podvučemo, kao obično, to su sve projekcije na današnji dan, koje će biti zvanični podaci tek kada se sva prvenstva na Starom kontinentu završe.


tagovi

FK PartizanFK VojvodinaTSC Bačka TopolaČukaričkiLiga šampionaMozzart Bet SuperligaLiga EvropeLiga konferencije

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara