Stiv Kliford (© MN press)
Stiv Kliford (© MN press)

Vasin NBA trener drži časove u Beogradu: Rajaković me odveo u Zvezdu da vidim trofeje

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.06.24. | 08:51

Doskorašnji trener Vasilija Micića u Šarlot Hornetsima Stiv Kliford pričao za Mozzart Sport kako provodi vreme u glavnom gradu Srbije

Iako je košarkaška sezona gotova i skoro svi su na odmorima, dvorana Pionir je za vikend na tribinama imala oko hiljadu gledalaca na tribinama, ali ne navijača na košarkaškoj utakmici, već mladih trenera koji su bili željni znanja - došli su na kliniku "Dušan Ivković". Bilo je tu i dokazanih stručnjaka kao što je Dušan Alimpijević, prekaljenih, kao Duško Vujošević... Svi oni su gledali i slušali iskusnog NBA trenera Stiva Kliforda, prošlosezonskog trenera Vasilija Micića i Alekseja Pokuševskog u Šarlotu. Do detalja je objašnjavao principe odbrane protiv asova kao što su Luka Dončić i Kajri Irving... nekoliko puta je naterao publiku da aplaudira, odgovarao je na brojna pitanja trenera, ali i novinara Mozzart Sporta.

Izabrane vesti

"Prvi put sam u Beogradu. Odmah sam osetio da je košarkaški grad. Prelepo je", počeo je Kliford razgovor za naš portal i otkrio da je imao vodiča:

"Moram da se zahvalim Darku Rajakoviću koji me je vodio po vašem lepom gradu. Pokazovao mi znamenitosti, otišli smo i u klub Crvena zvezda da vidim trofeje koje su osvojili ove sezone. Zaista ih je bilo puno. Sve u svemu uspeo sam ovo kratko vreme koje ću biti ovde da iskoristim na najbolji mogući način".

Priča se ubrzo prebacuje na NBA, tačnije na činjenicu da je prošle sezone u svom timu imao dva srpska internacionalca - Vasilija Micića i Alekseja Pokuševskog.

"Žao mi je samo što ih nisam ranije doveo. Još bolje bi bilo da su čitave sezone bili sa nama, dva sjajna momka koja su se uklopila u tim".

Prelazimo na pojedinačnu analizu. Prvo Aleksej Pokuševski koji je godinama bio u Oklahomi, imao nekoliko dobrih izdanja, ali povrede su ga u potpunosti izbacile iz konkurencije za tim Tandera. Stvari su se drastično promenile u Hornetsima gde je od Klifroda dobio minutažu.

"Moram da kažem da mi je veoma drago zbog njega jer je pokazao da može da igra. Napravio je iskorak i to je u ovom momentu najbitnije. Važno je sada napraviti kontinuitet".

Stiv Kliford i Duško Vujošević (© MN press)Stiv Kliford i Duško Vujošević (© MN press)

Prelazimo na Vasilija Micića. Nekada MVP igrača Evrolige i nekoga ko je nosio Efes do titula, ali u NBA ligi je bila potpuno druga priča. Sva ta dostignuća ništa nisu značila u Oklahomi.

"Nije mu bilo lako, ali baš ta činjenica da je izdržao da ne igra, da je ostao pozitivan i vredan, to mi se kod njega najviše svidelo. Sjajan momak".

Baš kao što je bio to slučaj sa Pokuševskim, Micić je dobio minute u dresu Hornetsa.

"Micić je pametan igrač, lako se uklapa, donosi dobre odluke. Rekao bih da ga odlukuje energija koja privlači ostale igrače. Svi vole da igraju sa njim na terenu jer je nesebičan".

Baš zbog igrača kao što je Micić, čini se da je razlika između NBA lige i Evrope sve manja.

"Tu nema dileme. Treneri u NBA ligi sve više prate dešavanja u Evropi, gledaju utakmice. Znam i po sebi. Prosto, vidimo mnogo zanimljivih akcija u napadu i odbrani. Zaista ima izuzetno kvalitetnih trenera u Evropi".

Verovatno i zbog toga vidimo Darka Rajakovića na mestu glavnog trenera Toronta.

"Darko je samo početak. Očekujem da vidim sve više evropljanja na klupama, a ceo svet vidi koliko talentovanih igrača dolazi iz Evrope".

Za kraj apostrofiramo jednog od njih - Nikolu Jokića. Izmamili smo osmeh iskusnom stručnjaku koji neće više sedeti na klupi Hornetsa.

"Kad se spremamo za Nikolu i Denver, samo se prekrstim i pomolim. Nema šta drugo da uradim jer je to najbolji igrač trenutno u NBA ligi. Spektakularan je, nemam potrebe da bilo šta dodam jer svi znaju ko je i šta je Nikola Jokić", završava Stiv Kliford razgovor za Mozzart Sport.


tagovi

KK Crvena zvezdaVasilije MicićNikola JokićNBA ligaStiv KlifordDarko Rajaković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara