©Reuters
©Reuters

Gruzija igra i piše istoriju, Furija je tu da je maksimalno ispoštuje

Vreme čitanja: 5min | ned. 30.06.24. | 09:24

Okršaj u Kelnu obećava uzbudljivu fudbalsku predstavu, ali je svima jasno da je sastav Luisa de la Fuentea veliki favorit za prolazak u četvrtfinale

Španci se već sedmi put susreću sa Gruzijom, reprezentacijom koju su ubedljivim rezultatima savladali u kvalifikacijama za ovo Evropsko prvenstvo (7:1 u gostima i 3:1 kod kuće). I bude se uspomene, jer je upravo protiv njih, na Dinamo Areni u Tiflisu, novooformljena grupa Luisa de la Fuentea izašla iz komplikovane situacije kao fudbalski i moralni pobednik. Fudbalom je pokazala da je dosta priče o Rubijalesu, prevratima u Fudbalskom savezu, a posebno – sumnje u selektora.

Rival je tada bio neka vrsta statiste u filmu o novoj španskoj reprezentaciji, uz sve domaće skandale, nije bilo mesta da se preispituje slaba gruzijska reprezentacija. Ali situacija više nije takva. Tim koji ovo leto debituje na evropskoj sceni iz dana u dan raste, a pobeda nad Portugalom i plasman za osminu finala dali su mu krila. U taboru Crvene furije su svesni da se ne sme se potceniti moć motivacije. Katar i Maroko su još uvek sveža uspomena.

Izabrane vesti

Takođe, za razliku od tog septembra 2023, među Špancima vlada odlično raspoloženje. Za sada deluju, ako ništa, kao najuigraniji sastav na Evropskom prvenstvu i mnogi ih već smatraju glavnim favoritima. Žale se, međutim, na žreb. Jer osmina finala jedina obećava apriori laganu utakmicu. U četvrtfinalu bi ih teoretski trebala da dočeka Nemačka, a ako prođe dalje, Francuska ili Portugal. A sa iste strane se nalazi i Belgija.

21.00: (1,23) Španija (6,60) Gruzija (17,0)

Sve to, naravno, pod uslovom da velike fudbalske sile ispune očekivanja. Uključujući i Španiju. „Maksimalno poštovanje za protivnika. Otkada se susrećemo sa njima mnogo su napredovali“, izjavio je Luis de la Fuente, i dodao da ih „pobeda nad Portugalijom čini mnogo opasnijim“.

Kvarachelija vredi kao cela Španija“, izjavio je golman Valensije i za sada najbolji golman Evropskog prvenstva, Giorgi Mamardašvili. A Kvarachelija je protiv Portugala pokazao da još uvek zaslužuje nadimak Maradona sa Kavkaza. A pored njih dvojice tu je i prvi strelac dosadašnjeg dela šampionata – George Mikautadze.

I selektor, Vili Sanjol, kojem Gruzijci planiraju da podignu spomenik, a već ima državljanstvo i orden za zasluge. Prihvatio se posla ozbiljno, preselio se u Tiflis i uspeo da napravi red u kritikovanoj i podeljenoj reprezentaciji, često iz razloga nevezanih za fudbal. Sastavio je ekipu od igrača iz 23 različita kluba i čak 17 različitih liga. I već je napravio čudo. "Gruzija je igrala da bi ušla u istoriju, jednostavno nismo bili na tom nivou", priznao je Roberto Martines nakon poraza Portugalije.

Nije ni čudo da se Španci ovih dana ponavljaju gradivo o rivalu kojeg nisu shvatili ozbiljno u kvalifikacijama i o zemlji koja im deluje sasvim egzotično. Od fudbalera, u Primeri igra samo Mamardašvili, koji po svoj prilici napušta Valensiju, a Georgi Kočorašvili, nastupa za drugoligaša Levantea. Nevelika gruzijska kolonija na poluostrvu, nekih 25.000 ljudi, u poslednje vreme je u modi posebno zbog gastronomije, pa trenutno brojni reporteri isprobavaju jela u tipičnim restoranima i raspituju se o izgovoru kilometarskih imena fudbalera, nemogućem za iberijske stanovnike.

A na suprotnoj granici Evrope vlada opšte ludilo. Za Mozzart Sport jedan deo atmosfere preneo je par koji Euro prati iz Tiflisa. Maja, Gruzijka koja živi u Madridu, priznaje da ne zna mnogo o fudbalu, ali sa porodicom slavi uspeh reprezentacije kao uspeh cele zemlje. Jer, njeni sugrađani su prvenstveno patrioti, i premda su politička previranja česta, uspesi fudbalske reprezentacije deluju kao melem. Majin muž, Hoakin, Španac koji je obišao pola sveta prateći velike fudbalske događaje, ovaj put iz tazbine poručuje da atmosfera na Kavkazu nema na čemu pozavideti onoj na Evropskom prvenstvu. Objašnjava da fudbal u Gruziji nije najpopularniji sport, da ih mnogo više interesuju borilački sportovi, pa čak i ragbi, ali da je sada cela zemlja na nogama i na ulicama, i da sanja o novom podvigu.

A kad smo kod snova, „Gruzijski san“ je i naziv političke partije, čiji je lider, milioner Bidzina Ivanišvili, obećao ogromne sume novca za reprezentaciju: 10.000.000 evra su već „zaradili“ prolaskom grupne faze, još toliko ih čeka ako savladaju Španiju, a u slučaju da dođu do finala, dobili bi iznos ekvivalentan 50.000.000 evra. Imajući u vidu da mnogi od ovih fudbalera igraju u nižim evropskim kategorijama, sa platama nekad ispod 100.00 evra godišnje, jasno je da ova suma doprinosi dodatnoj motivaciji.

Tako da su španski mediji i publika ovaj put protivnika shvatili ozbiljno. Reklo bi se čak i preozbiljno, jer, realno gledajući, sve osim pobede Crvene furije bilo bi ogromno iznenađenje. A u španskom sedištu u Donauešingenu, ovih dana zvanom „pueblito“, uz dužno poštovanje, ne sumnja se da će se večeras u Kelnu slaviti prolazak u četvrtfinale.

Fizički svi deluju odlično, pa De la Fuente namerava da krene sa žestokim ritmom, da Gruziju odmah zatvori i natera da se brani, i da utakmicu reši što pre. Jedini problem tog plana bi mogao bude gol, jer nijedan od napadača iz startne postave ne pronalazi lako put do mreže. Utakmica protiv Hrvatske nije toliko indikativna u tom smislu. Golgeterska suša se najbolje videla protiv Italije koja je u potpunosti nadigrana, ali sa rezultatom od samo 1:0.

Selektor, ipak ne namerava da menja špic napada, i očekuje se Morata u startnoj postavi, pored već sigurnih Vilijamsa i Jamala. Fabijan, i Pedri na isturenijoj poziciji su se pokazali kao odlična kombinacija na sredini terena. Rodri na treninzima deluje odmornije, što je za funkcionisanje španske reprezentacije izuzetno važno. U odbrani se isprobavaju kombinacije sa Naćom umesto Laporta. Sa medijima je pred utakmicu razgovarao Grimaldo, pa su moguće promene na mestu levog beka, bez obzira na sjajnu igru Kukurelje. Što se tiče desnog beka, tu je sve jasno, utakmicu protiv Albanije je Navas odigrao u bolovima, da Karvahal ne bi dobio drugi žuti karton. Za Realovog igrača u poslednje vreme mediji traže ni manje ni više nego Zlatnu loptu.

-----------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

EURO 2024 - OSMINA FINALA

Subota

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)

/Frojler 37, Vargas 46/

Nemačka - Danska 2:0 (0:0)

/Haverc 53pen, Musijala 68/

Nedelja

18.00: (1,47) Engleska (4,40) Slovačka (9,00)

21.00: (1,23) Španija (6,60) Gruzija (17,0)

Ponedeljak

18.00: (2,00) Francuska (3,25) Belgija (4,70)

21.00: (1,45) Portugalija (4,60) Slovenija (9,00)

Utorak

18.00: (8,50) Rumunija (4,25) Holandija (1,50)

21.00: (1,95) Austrija (3,50) Turska (4,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Vili SanjolHviča KvarachelijaEURO 2024Luis de la Fuente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara