Donaruma u neverici nakon gola Vargasa (Reuters)
Donaruma u neverici nakon gola Vargasa (Reuters)

Švajcarski sat odzvonio šampionu Evrope: Adio Italia! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.06.24. | 19:40

Blistava partija ekipe Murata Jakina i potpuno bezidejno izdanje Azura - epilog je pobeda 2:0 u Berlinu i drugi uzastopni plasman Švajcarske među osam najboljih na evropskim prvenstvima

Kroz grupnu fazu Eura Italija se provukla, spakovala Hrvatskoj gol(činu) za prolaz. I ako je tada fortuna pogledala Azure, u osmini finala nisu ni zaslužili, niti imali priliku da joj se pomole, da je pozovu u pomoć. Na Olimpijskom stadionu u Berlinu, mestu gde će se igrati finale ovogodišnjeg Eura, Italijani su pregaženi. Možda ne toliko rezultatski, koliko fudbalski. Švajcarski sat radio je besprekorno tokom 90 minuta i odzvonio šampionu Evrope kojem je večeras pala kruna sa glave - 2:0.

Adio Italia poručila je ekipa Murata Jakina savršenim taktičko-tehničkim izdanjem, prožetim savršenom disciplinom na svim delovima terena. Kapitulaciju Azura potpisali su Remo Frojler i Ruben Vargas koji su u završnici prvog i na samom početku drugog poluvremena matirali Đanluiđija Donarumu, za drugi uzastopni plasman Švajcarske među osam najboljih na evropskim prvenstvima.

Izabrane vesti

Ogromne pohvale za večerašnju predstavu zaslužuju reprezentativci Švajcarske - zbog odlučnosti, discipline, suve demonstracije brzine, tehničke potkovanosti, fluidnosti. Isto tako, na meti kritika mora se naći selektor Italije Lučano Spaleti - jer je u eliminacionoj fazi takmičenja odlučio da hazarderski meša karte i zbog toga poginuo, te završio takmičenje. Na klupi je ostavio igrače koji su većinu grupne faze izneli kao starteri - Žoržinja, Federika Dimarka, Davidea Fratezija, Lorenca Pelegrinija... Tako je vezni red u sastavu Barela, Fađoli, Kristante, bio potpuno nadigran.

Davili su Švajcarci Italijane kao zmija žabu i nisu poveli u 24. minutu isključivo zahvaljujući majstorskoj odbrani Donarume. Do sada najbolji golman prvenstva, skinuo je zicer Embolou, ali Švajcarsku to nije pokolebalo već je nastavila sa izletima u trećinu i šesnaesterac rivala.

Jedno savršeno utrčavanje Frojlera iz drugog plana bilo je dovoljno da odbrana kojom je komadovao Bastoni, a pomagao Manćini pukne. Komplikovanu, snažnu loptu Vargasa ukrotio je vezista Bolonje, pre nego što je levicom savladao Donarumu.

Intervencija golmana Pari Sen Žermena u sudijskoj nadoknadi, kada je sprečio Riderov pogodak direktno iz slobodnjaka je na prvu loptu imala ogromnu težinu, no potpuno je obezvređena nakon što su Azuri potpuno dekoncentrisano ušli u drugo poluvreme. Dozvolili su Vargasu da gađa iz šesnaesterca, a ni Donaruma u prvom minutu nastavka nije imao odgovor na savršeno plasiranu lepoticu. Bio je to nagoveštaj italijanskoj kraha,

Dovoljno je istaći da je posle sat vremena igre Švajcarska imala 13 udaraca ka golu rivala, četiri u okvir i dva gola prednosti, a da Italijani iz tri šuta nisu nijedan poslali u metu, kamoli u mrežu. Šer i Akađi uhapsili su Đanluku Skamaku, Džaka i Frojler presekli linije dodavanja.

Sve što su Italijani uspeli da urade kako bi naudili Janu Zomeru, jeste da dva puta pogode okvir gola. Prvi put, sredinom drugog poluvremena, prilično slučajno kada je Šer presreo Fađolijevu loptu glavom, a onda i u završnih petnaestak minuta kada je Skamaka iz peterca pogodio stativu.

Tradicija je nastavljena. I teći put zaredom, branilac trofeja na Evropskom prvenstvu ispao je u osmini finala. Trend koji su postavili Španci i Portugalci, nastavili su Italijani, jednom od najlošijih predstava državnog tima u novijoj istoriji. I zato prvi put od 2004. godine nećemo gledati Italiju među najboljih osam timova na Starom kontinentu.

EVROPSKO PRVENSTVO U NEMAČKOJ – OSMINA FINALA

Subota

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)

/Frojler 37, Vargas 46/

21.00: (1,70) Nemačka (3,80) Danska (6,00)

Nedelja

18.00: (1,48) Engleska (4,30) Slovačka (9,00)

21.00: (1,25) Španija (6,40) Gruzija (16,0)

Ponedeljak

18.00: (2,00) Francuska (3,25) Belgija (4,70)

21.00: (1,45) Portugalija (4,60) Slovenija (9,00)

Utorak

18.00: (8,50) Rumunija (4,25) Holandija (1,50)

21.00: (1,95) Austrija (3,50) Turska (4,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija Italijereprezentacija Švajcarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara