Lućano Spaleti (Reuters)
Lućano Spaleti (Reuters)

Spaleti ne beži od ogovornosti: Prirodno je što pitate hoću li ostati selektor

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.06.24. | 23:20

"Ja sam birao igrače. Nisam zadovoljan izvedbom koju smo prikazali danas, kao ni onom protiv Španije", kaže Italijan

Razočaranja na velikim takmičenjima često sa sobom nose i velike posledice. A Italija je na Euru u Nemačkoj na kojem je branila kontinentalnu krunu razočarala. Provukla se kroz (istina vrlo zahtevnu) grupu sa Španijom, Hrvatskom i Albanijom, samo da bi dozvolila sebi da u osmini finala protiv Švajcarske odigra jednu od najslabijih utakmica u modernoj istoriji reprezentacije.

Logično pitanje nakon (pre)rane eliminacije za Azure upućeno je selektoru Lučanu Spaletiju na konferenciji za medije. Da li će ostati selektor Italije?

Izabrane vesti

“To pitanje je prirodno. Nemojte osećati grižu savesti što mi ga postavljate. Ništa se ne menja po pitanju moje odgovornosti za ono što se desilo. Ja sam birao igrače. Nisam zadovoljan izvedbom koju smo prikazali danas, kao ni onom protiv Španije. Delimično sam zadovoljan sa preostale dve utakmice koje smo odigrali. Sada sam ih malo odmarao i promešao tim. U prethodnom meču, krivio sam sebe, bez obzira na izbor igrača, što nisam napravio više izmena."

Priično je Spaleti izmešao startnu postavu protiv Švajcarske, na klupi ostavio dotadašnje startere Žoržina, Pelegrinija, Dimarka, Fratezija, dok na Kalafjorija nije mogao da računa zbog suspenzije. Dok je Švajcarska izgledala moćno i konkretno, Italija je odavala utisak tromog tima, bez ideje, a kamoli realizacije.

“Pokušavali smo da radimo sa igračima na intenzitetu i brz povratak nakon što se izgbi lopta, jer su to metode sa prostorom za napredak. U tom pogledu, nisam zadovoljan pokazanim na treninzima, ali ja sam birao igrače. Sve je to deo procesa i moram da kažem ovo - svi ostali treneri imali su bar 20 mečeva na klupi pred Euro, poneki i preko 30. Ja sam imao 10 i već smo bili pod pritiskom. Jedino što je tačno je da smo morali da pobedimo. Verovatno moram da upoznam svoj tim još bolje kako bih bio u situaciji da popravim stvari. Imali smo nekolicinu igrača koji su vukli povrede. Po pitanju intenziteta bili smo ispod nivoa i Švajcarska je pobedila. Budućnost italijanskog tima se svodi na pravljenje različitih izbora. Potrebni su nam igrači sa izraženijim fizičkim predispozicijama”, rekao je Spaleti i nastavio: “Kada posedujete kvalitet, ali u pogledu tempa gubite intenzitet i ne možete da ga održite 90 minut, prirodno je da morate da unesete još fizičkog aspekta i da izmešate stvari. Mučili smo se u situacijama jedan na jedan i to je napravilo razliku u pogledu osvajanja lopte"

A onda je osvajač prošlogodišnjeg Skudeta sa Napolijem upitan da li se kaje što nije donosio hrabrije odluke.

“Kad sam počinjao sa mladim igračima, ljudi su govorili, 'Zašto stavlja Kalafjorija'. On i Fađoli su igrali jer verujem da imaju ono što je potrebno. Malo smo eksperimentisali. Udogi je bio povređen. Ako su tu mladići sa potencijalom da ostave druge igrače na klupi, ja sam prvi koji će pokušati da pronađe prostor da ih uklopi. Nakon što sam isprobao nekoliko stvari tokom ovog iskustva, došao sam do ideje da sada moram da promenim stvari. To nije skandalozan rezultat, kako to pokušavate da prikažete. Moja strast je simptomatična za najveće poštovanje prema svima. To znači pokazati strast i preuzeti odgovornost za strast koju imate. Kad mi kažu da smo napravili skandalozan nastup protiv Hrvatske, reći ću ne. Protiv Španije smo bili ispod nivoa, ali ne i protiv Hrvatske. Prošli smo kroz tešku grupu, mislim da je to zasluženo. Ali nismo videli definisan tim u smislu osnova na kojima možemo da gradimo. To je ono što smo naučili iz ovog iskustva na EURO 2024. Mislim da je tim bio bojažljiv u smislu intenziteta igre. Nismo uradili dobar posao niti smo održali visok nivo intenziteta.“

Italiju je preuzeo pre manje od godinu dana. Alibije ima, ali od odgovornosti ne beži.

“Kada sam preuzeo Italiju, pokušao sam da uzmem u obzir različite faktore. Neophodno vam je iskustvo na terenu ili postaje izuzetno teško. Postoje testovi koje morate da uradite, a ja sam bio primoran da probam različite stvari. Alternativa nije postojala. Nikoga ne krivim. Odgovornost je isključivo moja. Ja sam uvek sa igračima i želim da im zahvalim što su me doveli do ovde. Neverovatan osećaj je biti ovde sa mojim igračima. Nemam strah. Došao sam ovde pod velom pritiska od prvog dana i odlučio da budem trener."


tagovi

fudbalska reprezentacija ItalijeLučano SpaletiEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara