Srbija (©Starsport)
Srbija (©Starsport)

Kako do Mundijala 2026. godine? Srbija čeka žreb iz drugog šešira

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.06.24. | 15:58

Kolike su šanse da se napravi het-trik plasmana na velika takmičenja

Dok na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj tek sad kreće “ono pravo”, za Srbiju je takmičenje završeno. Mnogo brže i mnogo bolnije nego što je iko očekivao. Prosto rečeno, već danas teško da se neko seća nekih detalja sa tri utakmice Orlova na šampionatu kontinenta. Ali, ni to nije bilo dovoljno, nego je po našem starom običaju sve počelo da se raspada kako je završena poslednja utakmica.

Kakva će biti sudbina selektora Dragana Stojkovića, znaće se narednih dana, mada mu niko ne daje više od dva odsto šansi da ostane na klupi reprezentacije. Ali, Fudbalski savez Srbije će morati brzo da dela, pošto je novo takmičenje, Liga nacija, tu iza vrata. Počeće u septembru i to utakmicom sa Španijom u Beogradu. Ili gde već bude određeno.

Izabrane vesti

Ako bude pameti, zdravog razuma, novi ili stari selektor iskoristiće Ligu nacija za pravljenje tima i sistema igre za mnogo važnije takmičenje – kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. godine. A, one će krenuti u martu sledeće godine. Dakle, nisu ni one predaleko.

Srbija je na poslednji Mundijal otišla čudesno odigranim kvalifikacijama i pobedom usred Lisabona u poslednjem kolu. Tako neko malo čudo biće joj potrebno i da bi kao direktan putnik otišla u SAD, Kanadu i Meksiko.

Žreb za kvalifikacione grupe biće održan u decembru. S obzirom da se broj učesnika Svetskog prvenstva povećava, te da će Evropa umesto 13 imati 16 predstavnika, onda je i sistem kvalifikacija promenjen.

Biće 12 grupa sa četiri ili pet reprezentacija, a samo će pobednik ići direktno na Mundijal. Svi drugoplasirani, uz četiri najbolja tima Lige nacija koja nisu kroz kvalifikacije izborila prolaz, boriće se za preostala četiri mesta.

Interesantno je i pomalo netipično za FIFA, da se još ne zna, makar ne zvanično, po kojem kriterijumu će se određivati šeširi za žreb. Veruje se da će biti kao i do sada, kada je Svetska asocijacija u pitanju, po poziciji na FIFA rang listi. A, u tom slučaju, na današnji dan, Srbija bi se našla u drugom šeširu. S tim što je jako bitno da u Ligi nacija zabeleži takav rezultat da do žreba u decembru ne padne na listi i surva se u treći šešir.

Po sadašnjoj situaciji, u prvom šeširu bili bi: Francuska, Engleska, Belgija, Španija, Holandija, Portugalija, Italija, Hrvatska, Nemačka, Švajcarska, Danska i Austrija.

Objektivno govoreći, teško da bi Orlovi biti favoriti u kojoj god grupi da budu, ali eto, ova tri poslednja pomenuta tima bi možda bili rivali sa kojima bi mogla da se vodi borba za prvo mesto. Naravno, osnovni preduslov je da se Srbija sabere i formira tim u narednih šest meseci.

Pored Orlova u drugom šeširu bili bi: Ukrajina, Poljska, Švedska, Vels, Mađarska, Turska, Slovačka, Rumunija, Češka, Škotska i Norveška.

Iz trećeg bi vrebali: Grčka, Slovenija, Republika Irska, Finska, Albanija, Gruzija, Island, Makedonija, Crna Gora, Severna Irska, Bosna i Hercegovina, Izrael.

Ekipu u četvrtom šeširu čine: Bugarska, Luksemburg, Jermenija, Belorusija, takozvano Kosovo, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Farska Ostrva, Letonija i Litvanija.

A, u petom šeširu su: Moldavija, Andora, Malta, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino.

Fudbalska Srbija će priželjkivati kada dođe vreme da se ostvari het-trik plasmana na veliko takmičenje. Tako nešto se nije desilo više od 60 godina, iz perioda 1958-62. A, onda se valjda jednom desi I da Orlovi prolete do drugog kruga...


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalski savez SrbijeMundijal 2026

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara