Jirgen Klop i Pep Gvardiola (©Reuters)
Jirgen Klop i Pep Gvardiola (©Reuters)

Da li će Liverpul da zadrži čelo i kako je to Sautempton ispred Sitija

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.12.20. | 09:55

Trećina sezone u Premijer ligi je prošla, danas je na programu 14. runda

Da li će Liverpul da zadrži vođstvo? Za razliku od prošle godine, kada je čelo Premijer lige zauzela u 2. kolu i nije ga ispuštala do kraja, u ovoj kampanji četa Jirgena Klopa tek drugi put je vodeća na tabeli. Najpre je tamo dospela u 7. rundi, a onda i u prethodnoj 13. pobedom nad direktnim konkurentom Totenhemom. Nije tajna da su Redsi osetno inferiorniji u odnosu na minuli šampionat, ali je tim sa Enfilda i dalje jedan od najjačih timova u Engleskoj. A, možda i najjači.

Jedno od stvari koje su ga sputale da bude na prošlosezonskom nivou su partije u gostima. Dok kod kuće ima maksimalan učinak i ne pamti kada je u Premijer ligi poražen na Enfildu, na strani deluje dijametralno suprotno. Zato i predstojeće gostovanje Kristal Palasu u okviru 14. kola krije mnogo nepoznanica i nema sumnje da će braniocu titule i dalje da bude teško.

Izabrane vesti

Ove sezone Klopovi momci su pobedili samo jednu od svojih šest utakmica u gostima, tako da na putu ima prostora za napredak, međutim, morali bi Redsi da igraju mnogo bolje nego što su igrali u prvom poluvremenu protiv Fulama na Krejven Kotidžu prethodne sedmice. Iako je Liverpul gubio bodove u neočekivanim trenucima ove sezone, poražen je na samo jednom meču u ligi - manje od bilo koga drugog. U sezoni previranja poput ove, to je veliko dostignuće.

Kristal Palas je bez poraza u poslednje tri utakmice. Pre tri dana je igrao nerešeno sa Vest Hemom 1:1, prošle nedelje sa Totenhemom 1:1, a pre toga je deklasirao Vest Bromvič u gostima sa 5:1. Ali, iskusni strateg Roj Hodžson izgubio je svih šest mečeva protiv Liverpula otkako je napustio klupu Redsa i to nije podatak koji uliva optimizam domaćem timu.

Ujedno, ovo je mesec Mohameda Salaha, jer egipatski as naročito "podivlja" pred kraj godine. U decembru je Salah do sada postigao 17 golova i sakupio 21 asistenciju računajući njegovo vreme provedeno u Premijer ligi.

Tradicija je na strani Liverpula, koji je slavio na šest vezanih dvoboja, a naročito je bio ubitačan u poslednjem kada je sa 4:0 isprašio Palas. Ali, londonski sastav u kojem igra srpski internacionalac Luka Milivojević kadar je da napravi problem i iznenadi favorita, što je već osetio Mančester Junajted. Ipak, na megdan Liverpulu Hodžson ne može da računa na bivše igrače Redsa Bentekea i Sakoa, kao i na Henesija, Kelija, Fergusona i Vikama. Sa druge strane, Klop još ne zna da li će moći da koristi Matipa, dok su van stroja, Van Dajk, Gomez, Milner, Alkantara, Žota i Cimikas.

Neugodno gostovanje čeka i Mančester Siti. Ko bi mogao da pomisli da će posle trećine šampionata Engleske Sautempton da bude iznad Građana na tabeli. A, to je upravo tako. Sveci su na trećem mestu sa 24 boda u aktivi, dok je Siti deveti sa 20 bodova, dodouše uz meč manje.

Teško je setiti se kako je izbledela igra pod Pepom Gvardiolom. A poenta nije čak ni u tome što njegovi štićenici gube bodove na Etihadu protiv Vest Bromvičem, već u tome što se, uopšte, očigledan neuspeh ekipe već lako može videti kao odlika i prepoznatljiv znak Građana u tekućoj kampanji. Čak je i Hodžsonov Kristal Palas ove sezone postigoa više golova u Premijer ligi (19) od Mančester Sitija (18). Naravno, prerano je za dugoročno predviđanje, posebno s obzirom na gustinu na vrhu rang liste, ali, bar za sada, Građani ne izgledaju baš kao kandidati za titulu. Ekipa je u prelaznoj fazi, jasno je da je Gvardiola odlučan u izgradnji novog projekta u klubu, a za to mu treba vremena. Samo što je malo verovatno da restrukturiranje podrazumeva slične rezultate.

Sautempton je u odličnoj fizičkoj kondiciji. Ekipa Ralfa Hasenhitla se igra fudbala zahvaljujući stilu koji je Nemac usadio u tim. Sveci umeju da naizmenično kontrolišu loptu sa visokokvalitetnim kontranapadima, neprestano vrše pritisak na protivnički gol. Naravno, Sautempton ima prostora za napredak, pokazalo se to i u meču sa Mančester Junajtedom, gde su crveno-beli vodili 2:0, a onda izgubili 2:3, kao i nerešenim rezultatom sa Arsenalom u prošlom kolu, kada nisu uspeli da iskoriste igrača više u poslednjih pola sata.

Domaći tim nema problema sa izistancima, dok god gostiju samo Garsija i Zinčenko nisu spremni. Serhio Aguero je pod znakom pitanja, ali očekuje se da dobije šansu, jer Gabrijel Žezus nije uputio udarac u okvir gola na pet poslednjih utalmica u ligi.

PREMIJER LIGA - 14. KOLO

Subota

13.30: (5,10) Kristal Palas (3,60) Liverpul (1,73)

16.00: (5,50) Sautempton (3,90) Mančester Siti (1,63)

18.30: (2,65) Everton (3,25) Arsenal (2,70)

21.00: (2,70) Njukasl (3,05) Fulam (2,80)

Nedelja

13.00: (1,80) Brajton (3,45) Šefild Junajted (4,80)

15.15: (2,15) Totenhem (3,40) Lester (3,40)

17.30: (1,80) Mančester Junajted (3,70) Lids (4,40)

20.15: (3,50) Vest Bromvič (3,45) Aston Vila (2,10)

Ponedeljak

18.30: (3,60) Barnli (2,95) Vulverhempton (2,30)

21.00: (1,52) Čelsi (4,30) Vest Hem (6,25)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiSautemptonKristal PalasLiverpulPremijer liga

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara