Vilok, Mejtland-Najls, Saka i Nketia (©Reuters)
Vilok, Mejtland-Najls, Saka i Nketia (©Reuters)

Mogu li klinci da upravljaju brodom koji tone?

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.12.20. | 08:04

Mikel Arteta biće na velikom iskušenju u narednim utakmicama

Verovali su navijači Arsenala da posle odrešene kese u letnjem prelaznom roku i dovođenja Tomasa Partija iz Atletiko Madrida za 50.000.000 evra, a Gabrijela iz Lila za 26.000.000, pride i Vilijana iz Čelsija kao slobodnog igrača, sledi bolja sezona nego što je osvojeno osmo mesto u Premijer ligi i utešni FA kup.

Biće da su se prevarili.

Izabrane vesti

Tobdžije se posle 13 kola nalaze na očajnom 15. mestu sa svega 14 bodova, pet više od zone ispadanja. Ostvarili su samo četiri pobede, uz dva remija i čak sedam poraza što je najgori start kluba u prvenstvu još od sezone 1974/75.

Iako je Sautempton u sredu došao na Emirejts kao favorit zbog četvrte pozicije na tabeli, u Severnom Londonu očekivala se pobeda. Tako je uvek kada igra neko ko je 13 puta bio šampion države, a posebno protiv rivala od kog je u 45 ligaških utakmica izgubio samo dvaput. 

Umesto željena tri, osvojen je jedan bod (1:1), što i nije beznačajno imajući u vidu da je prekinuta serija od četiri uzastopna prvenstvena poraza na domaćem terenu.

"Pokazali smo karakter, jer smo uspeli dugo da izdržimo protiv zaista opasnog protivnika. Vratili smo se nakon primljenog gola i pokazali koliko mnogo želimo pobedu", konstatovao je Mikel Arteta posle te utakmice.

Možda bi njegov tim i uspeo da učini potpun preokret da Gabrijel nije dobio dva žuta kartona za četiri minuta, pa su Tobdžije od 62. igrale s igračem manje. Isključenje brazilskog štopera je sedmo za Arsenal od kada je bivši vezista preuzeo ekipu pre ravno godinu dana, što je četiri više od bilo kod drugog tima u Premijer ligi u tom periodu.

Moglo bi se po tom podatku zaključiti da igrači ne shvataju baš najbolje trenerove zamisli, međutim, Španac preuzima krivicu na sebe.

"Ovo je trenutno naša realnost i moramo se suočiti s njom tako što ćemo biti hrabri. Nećemo se predati, niti se sakrivati, već treba da se istaknemo. Žao mi je zbog trenutne situacije, ali moramo da primimo metke. Ne pobeđujemo i zbog toga moramo da preuzmemo odgovornost, da se isprsimo. Pucajte, imate pravo na to jer ne pobeđujemo. Šta drugo mogu da uradim, osim da pognem glavu, nastavim da radim još jače i pokušam da popravim stvari", pričao je Arteta posle poraza od Barnlija (0:1), a uoči remija sa Sautemptonom.

U engleskim medijima može se pročitati da u Arsenalovoj svlačionici ima dosta nezadovoljnih igrača. Neki minutažom, neki odnosom trenera. Konkretno, Atletik piše da je grupa fudbalera razočarana odlukom stručnog štaba da Vilijan bude u startnoj postavi protiv Lidsa pre mesec dana (0:0) iako je prethodno uprkos klupskoj zabrani putovao u Dubai na kraći odmor tokom reprezentativne pauze. Smatraju da bi neki drugi igrači bili drastično kažnjeni za isti postupak.

Među uvređenima je i David Luiz kog je trener iz preventive ostavio van tima za duel sa Mančester junajtedom početkom novembra. Brazilac je smatrao da može da igra, ali Arteta nije želeo da rizikuje obnavljanje povrede. Kako bilo, Tobdžije su dobile utakmicu na Old Trafordu 1:0, što im je bila poslednja pobeda u ovih mesec i po dana.

Pokušao je Arteta da protiv Sautemptona odigra na želju i motivaciju svog tima, pa je izveo najmlađu startnu postavu Arsenala u prvenstvenoj utakmici na domaćem terenu još od septembra 2012. Prosek godina bio je 24 i 349 dana.

Da se razumemo, nije to tako niska granica, niti je ostvaren željeni rezutat, ali ne može se reći da je pogrešio. Najbolje ocenjeni igrač domaćeg tima bio je - najmlađi, 19-godišnji Bukajo Saka. Posle njegovog prodora i odlične kontrole lopte, dve godine stariji Edi Nketija asistirao je Obamejangu za pogodak. I ko zna šta bi bilo da nije došlo do Gabrijelovog isključenja.

"Hteo sam da ga zamenim posle prvog žutog kartona, ali nije bilo dovoljno vremena", otkrio je Arteta posle meča.

Mikel Arteta (ⒸReuters)Mikel Arteta (ⒸReuters)

Upravo su malopre pomenuti Saka i Nketia predvodnici novog talasa mladih igrača koje je Arsenal uvek forsirao. Videćemo hoće li biti uspešni kao neki njihovi prethodnici i uspeti da izvuku klub (i trenera) iz krize.

Primera radi, startna postava iz 2012. koju je po najmlađem proseku nadmašila ova u sredu, takođe je igrala protiv Sautemptona i pobedila ga 6:1. Jedan od golova za domaći tim dao je Tio Volkot, ovaj put strelac za Sautempton, a na terenu je bio i sadašnji trener Tobdžija. Te sezone Arsenal je završio na četvrtom mestu. Zapaženu ulogu imali su Okslejd-Čemberlejn, Aron Ramzi, Kiran Gibs, Džek Vilšir i Karl Dženkinson.

"Mikel je veoma ozbiljan čovek. To se moglo videti kada smo pobeđivali, kada smo osvojili FA kup. Tada je govorio da je potrebna vera u proces i da on trenutno funkcioniše, ali da će ga ljudi 'pročitati' i da će onda biti potrebna reakcija. Igrači treba da igraju u sistemu koji trener od njih traži, ali pored toga treba i sami da se istaknu i veruju u sebe", stao je u Artetinu odbranu legendarni napadač Arsenala, Ian Rajt.

Isto je učinio i tehnički direktor kluba, još jedan bivši fudbaler Tobdžija, Brazilac Edu Gaspar, koji je najavio podršku treneru i dovođenje "kreativnog veznog igrača" već u januarskom prelaznom roku.

Inače, 38-godišnjem Arteti je ovo prvi samostalan trenerski posao, dok četiri godine stariji Edu ima nešto više iskustva zbog rada u domovini, gde je bio sportski direktor Korintijansa i generalni koordinator brazilske reprezentacije. Činjenica je da su obojica mladi i da su američki vlasnici Arsenala rizikovali ukazavši im ogromno poverenje. 

Kao igrači podizali su trofeje sa Arsenalom. Prošle sezone učinili su to i u novim ulogama, ali trenutno su na ispitu od kog im zavisi posao, kao i ugled među pristalicama londonskog kluba.

Prvi test je danas od 18.30 na Gudisonu protiv odličnog, petoplasiranog Evertona, koja iza sebe ima pobede nad Čelsijem (1:0) i Lesterom (2:0). Neće biti lako...

PREMIJER LIGA - 14. KOLO

Subota

13.30: (5,60) Kristal Palas (3,90) Liverpul (1,62)

16.00: (6,00) Sautempton (4,00) Mančester Siti (1,58)

18.30: (2,65) Everton (3,25) Arsenal (2,70)

21.00: (2,70) Njukasl (3,05) Fulam (2,80)

Nedelja

13.00: (1,80) Brajton (3,45) Šefild Junajted (4,80)

15.15: (2,15) Totenhem (3,40) Lester (3,40)

17.30: (1,80) Mančester Junajted (3,70) Lids (4,40)

20.15: (3,50) Vest Bromvič (3,45) Aston Vila (2,10)

Ponedeljak

18.30: (3,60) Barnli (2,95) Vulverhempton (2,30)

21.00: (1,52) Čelsi (4,30) Vest Hem (6,25)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaArsenalMikel Arteta

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara