Trofej se vraća kući, samo gde je ona?

Vreme čitanja: 8min | ned. 14.07.24. | 11:32

Španija u finalu Evropskog prvenstva (nedelja, 21) igra za rekordnu četvrtu titulu, a Engleska - koja na ostatak planete gleda sa omalovažavanjem jer je izmislila fudbal - za premijerni

Trofej Anri Delone, kako se zvanično zove pehar namenjen osvajaču Evropskog prvenstva, ove nedelje se vraća kući. E sad, da li mu je pravi dom Engleska, zemlja u kojoj je moderan fudbal nastao ili Španija, nacija sa najviše osvojenih turnira? Od 21.00 časova je na programu na Olimpijskom stadionu u Berlinu veliko finale kontinentalne smotre, videćemo šta će bogovi fudbala odlučiti, da li srebrni pehar po četvrti put odlazi u Španiju ili prvi put u istoriji u Englesku.

Neko od smrtnika danas će dostići status božanstva. U centru pažnje svakako su oni najmlađi – s jedne strane 17-godišnji Lamine Jamal (proslavio rođendan u subotu), s druge sada 21-godišnji Džud Belingem. Ako u Berlinu donesu trofej postaće već sada besmrtni u očima svojih sunarodnika.

Izabrane vesti

O Jamalovom golu u polufinalu protiv Francuske bruji čitava planeta već danima, Englezi se plaše da će tinejdžer Barselone ponovo svirati note po kojima će plesati Crvena furija. Međutim, daleko od toga da je najbolji asistent turnira (tri asistencije) jedina pretnja. Ne zna se sa kog ćoška je Španija opasniji.

Dani Olmo je najbolji strelac Španije i trenutno na deobi prvog mesta liste strelaca sa tri pogotka, a tome je dodao i dve asistencije. Fabijan Ruiz ima po dva pogotka i asistencije, Niko Vilijams po gol i asistenciju…

21.00: (2,62) Španija (2,85) Engleska (3,50)

Generalno, Španci su najefikasniji tim na Evropskom prvenstvu, postigli su 13 golova. Englezi su bili daleko čvršći i dosadniji, tek za polufinalni duel sa Holandijom (2:1) možemo da im kažemo da su odigrali dobro. Od tih sedam postignutih golova tri je postigao Hari Kejn, a dva Belingem (prvi protiv Srbije na premijeri). Kejn nikada u karijeri, bilo sa Totenhemom, Bajernom ili Engleskom, nije osvojio nijedan trofej. Može li sa 30 godina kapiten Albiona da prekine kletvu i skine crne čini?

Junak preokreta nad Holandijom bio je rezervista Oli Votkins, postigao je pogodak u 91. minutu na asistenciju Kola Palmera. Bio je to treći uzastopni susret u nokaut fazi na kojem su Englezi jurili rezultatski zaostatak i stizali do pogodaka u finišu. Pre toga je u četvrtfinalu Bukaje Saka u 80. minutu neutralisao vođstvo Švajcaraca i doneo penale, dok je u osmini finala gordi Albion izvukao produžetke protiv Slovačke golom Belingema u 95. minutu, a potom je Kejn u njima doneo pobedu.

Kako obično biva, kada se neka reprezentacija toliko zaduži kod Fortune, stiže do same završnice turnira. A Englezi će ovaj dug verovatno otplaćivati u više rata… I neće im toliko teško pasti, ako osvoje taj toliko željeni trofej.

Amerikanci, verovatno najveći zaluđenici za statistikom na planeti, bavili su se temom sreće izabranika Gereta Sautgejta. Izračunali su da nikada, otkad FIFA rangira reprezentacije na listi i tako im približno određuje kvalitet, nisu imali lakše rivale na jednom turniru.

Gledali su novinari Atletika sve rang liste u vreme odigravanja turnira, poredili kako je ko bio kotiran od protivnika Engleza i zaključili – bolje od ovoga u Nemačkoj teško da je moglo. Redom, protivnici su bili Srbija (32. na junskoj listi), Danska (21), Slovenija (57), Slovačka (45), Švajcarska (19), pa Holandija (7). Prosek od 30. mesta, koje je samo delimično pokvarila osmoplasirana Španija. U proseku je Engleska zaključno sa utakmicom za titulu došla do kote 27.

ALVARO MORATA DAJE GOL U FINALU - KVOTA U MOZZARTU JE 4,00.

Veći prosek je imala samo jednom na kontinentalnoj smotri, 2016. godine u Francuskoj. Tada su Englezima rivali bili Vels, Slovačka, Rusija i Island, sa prosekom od 29. mesta na rang listi FIFA. Međutim, Englezi su izgubili od Vikinga u osmini finala. Da nisu, put bi ih dalje vodio na Francusku, Nemačku, pa Portugaliju i ta brojka koju su Amerikanci koristili za bodovanje bi bila daleko manja.

Uporedimo sada put koji je Španija prešla da bi stigla do Olimpijskog stadiona. Nadigrala je redom Hrvatsku (9), Italiju (10), Albaniju (66), Gruziju (74), Nemačku (16) i Francusku (2). Sve to je donelo prosek od 29,5 bodova, jedva nešto manji od Engleske. Naravno, jasno je da ga drastično kvare utakmice sa Albanijom i Gruzijom, pri čemu ova prva za Crvenu furiju apsolutno nije imala nikakav značaj, jer je prethodno pobedama nad Hrvatskom i Italijom obezbedila prvo mesto u grupi.

Daleko je važnija činjenica da su Španci pobedili tri selekcije iz top 10, te domaćina Nemačku koja je 16, dok su Englezi praktično imali samo jednog jakog rivala – Holandiju u polufinalu. Sve se nacrtalo Albionu da dođe do drugog uzastopnog finala, ali sada Sautgejt i njegovi izabranici moraju da pokažu šta su naučili iz poraza od Italije pre tri godine.

HARI KEJN DAJE GOL U FINALU - KVOTA U MOZZARTU JE 4.00.

Sautgejt još od tog finala na Vembliju konstantno trpi kritike britanske javnosti. Nije mu pomoglo ni to što se Engleska nije proslavila na Mundijalu u Kataru (poraz u četvrtfinalu). Od početka turnira u Nemačkoj zameralo mu se na ružnoj, neubedljivoj igri, do te mere da su se navijači međusobno šalili kako ne bi bilo loše smeniti selektora usred Evropskog prvenstva. Potpuno se zaboravilo na činjenicu da je Sautgejt najuspešniji strateg gledajući turnire od 1992. godine. Ima najviše pobeda protiv timova iz Top 10 FIFA rang liste, Englezi su trijumfovali na 44 odsto susreta, dok su svi ostali selektori zajedno (Grejem Tejlor, Teri Venejbls, Glen Hodl, Kevin Kigan, Sven Goran Erikson, Fabio Kapelo i Roj Hodžson) na 21 odsto pobeda.

Engleskoj je finale na prošlom turniru bilo prvo u istoriji, Španija je daleko uspešnija selekcija. Već ima tri osvojena zlata, 1964, 2008. i 2012. godine, a samo jednom je izgubila u finalu, 1984. od Francuske, koja je tada bila domaćin. Trenutno Španci dele prvo mesto sa Nemcima (računajući i Zapadnu Nemačku) po broju titula, danas bi mogli da se izdvoje na vrhu i da se posle toga hvali kako nigde trofej Anri Delone nije tako dugo boravio kao na Pirinejskom poluostrvu.

Selektor Španije Luis de la Fuente bi tako završio ciklus koji je započeo još pre 10 godina, kada je preuzeo omladinsku reprezentaciju. Sa ovom generacijom je osvojio 2015. godine Evropsko prvenstvo za omladince, 2019. Evropsko prvenstvo za mlade (do 21 godine), a sada bi taj uspeh mogao da ponovi i u seniorskoj konkurenciji i tako potvrdi ono što u suštini svi već i znamo - da se u Španiji radi najbolje u mlađim kategorijama.

Poređenja radi, te 2015. Engleska nije ni učestvovala na EP za omladince, dok je 2019. mlada selekcija Albiona završila učešće u grupnoj fazi sa samo jednim osvojenim bodom.

Kada me ljudi pitaju da li sam sujeveran, kažem da nisam – samo imam veru. Religiozan sam zato što sam odlučio da budem. Dolazim iz religiozne porodice, ali tokom života sam imao mnoge sumnje koje su me udaljile od nje. U jednom trenutku odlučio sam da se približim bogu i da se oslonim na njega za sve što radim. Bez njega, ništa u životu ne bi imalo smisla“, kazao je De la Fuente pred veliko finale.

Oba selektora naravno kriju karte za večerašnji meč. Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da zna oba tima, ali na osnovu brojnih analiza možemo da pretpostavimo najverovatnije sastave:

Španija (4-3-3): Simon – Karvahal, Le Normand, Laport, Kukurelja – Ruiz, Rodri, Olmo – Jamal, Morata, Vilijams

Engleska (3-4-2-1): Pikford – Volker, Stouns, Guehi – Saka, Mejnu, Rajs, Šo – Belingem, Foden – Kejn

Važno za Špance je da se Morata nije povredio, posle onog bizarnog incidenta sa kraja polufinalne utakmice. Videli ste verovatno, bio je viralan snimak kada ga je redar nesrećno „pokosio“, pošto je proklizao na travi u momentu kada je hteo da promeni smer u kojem je trčao.

Mada, ima i onih koji smatraju da ovakva Španija zaslužuje boljeg centarfora od Morate. Osim gola protiv Hrvatske, kapiten Furije nije mnogo toga doprineo direktno u rezultatima.

Nama Špancima je teško da prepoznamo dobre stvari koje imamo. Morata je čist primer. Ima brojke superstara. Četvrti je najbolji strelac Španije u istoriji, treći na Evropskim prvenstvima, osvajao je titule na top nivou. Bio bi legenda u svakoj drugoj zemlji, ali kod nas je to teže. Ja sam 100 odsto uz njega. Ima podršku od saigrača i stručnog štaba, žao nam je svima zbog toga što trpi od pojedinog dela medija“, rekao je De la Fuente.

Morata je otvorio turnir pogotkom, možda je red i da ga zatvori na isti način. Pogotovo zbog toga što, sudeći po izjavama engleskih reprezentativaca, potpuno je u senci Jamala, Rodrija i ostalih.

Jamal je neverovatan talenat. Generacijski talenat. Ne dešava se često da sa 16 godina dajete golove Francuskoj u ‚raklje‘ u polufinalu Evropskog prvenstva“, kazao je Oli Votkins. Moratu nije ni pominjao.

Španija i Engleska su se sastale već devet puta u 21. veku, ali od toga je sedam mečeva bilo prijateljskih, a dva u ne tako značajnoj Ligi nacija. Dakle, nijedan od tih devet duela nije bio ni približno bitan kao ovaj današnji. Ipak, pomenimo da Španci vode sa 5:3 u pobedama, uz jedan remi. Poslednji su se ipak radovali Englezi, u oktobru 2018. u Ligi nacija, kada su u Sevilji slavili sa 3:2.

Poslednju zaista bitnu utakmicu Crvena furija i Albion su odigrali 1996. godine u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Posle 90, pa ni dodatnih 30 minuta nije bilo golova, a Englezi su prošli dalje zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca.

------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA DOSTIŽE TAČKU KLJUČANJA - OSTALO JE DANAŠNJE FINALE U BERLINU!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

EVROPSKO PRVENSTVO – FINALE

Nedelja

21.00: (2,62) Španija (2,85) Engleska (3,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Evropsko prvenstvoFudbalska reprezentacija Španijereprezentacija EngleskeEURO 2024Lamin JamalDžud Belingem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara