Gos’n De La Fuente: A sad Zlatna lopta za Rodrija, sistem važniji od rezultata

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.07.24. | 01:53

Selektor Španije indirektno rekao da je duel s Nemačkom zapravo bio finale pre finala, Mark Kukurelja pecnuo Garija Nevila

Prepričavaće se ono što je gospodin Luis De La Fuente učinio u prethodnih godinu i po s Crvenom Furijom. Više od jedne decenije veliki znalac provodio je u mlađim kategorijama reprezentacije Španije i kako i dolikuje ozbiljnim savezima posle svega učinjenog s mladim naraštajima dobio priliku da vodi seniorsku selekciju. Ponovio je 63-godišnji stručnjak uspeh Luisa Aragonesa iz 2008. i Visentea Del Boskea iz 2012. i još jednom pokazao kako sve može da bude idilično kada na mesto selektora dođe čovek proizašao iz sistema.

Iz svake De La Fuenteove reči ističe se važnost tog sistema, a na konferenciji za medije posle meča protiv Engleske odmah je ukazao na to.

Izabrane vesti

"Nije važan rezultat, važan je ceo proces, a rezultat je produkt sistema. Ovi mladi ljudi su primer društvu, bilo bi dobro da ih cenite kao vredne sportiste, a rezultat je tu samo proizvod planskog, dugoročnog rada".

Upitan je De La Fuente ko je Španiji bio najteži rival na Evropskom prvenstvu.

„Kada razmišljate o putu, razmišljate o tome šta više možete da tražite od ovog tima. Najteža je bila možda Nemačka, bila je to veoma teška utakmica. Suočili smo se s njihovom fantastičnom snagom. Svi su imali mnogo poteškoća da izađu na kraj s njima.”, ovim rečima je praktično potvrđena teza da je duel Španija - Nemačka u četvrtfinalu bilo finale pre finala i sudar dve najbolje ekipe na turniru.

Novinari su konstatovali da je bilo dosta sumnjičavih da li je dobra odluka bila postaviti De La Fuentea za naslednika Luisa Enrikea.

"Nije važno da li su mi neki verovali ili nisu. Bilo je važno jedino to što sam osećao da mi igrači veruju. Veruju mi već godinu i po dana. Svaki korak u stranu bio je rast. Ono što me zaokupilo je to što su mi istinski verovali, bez ikakve sumnje u moje odluke. Sve je to sada sreća i ponos. Niko nam ništa nije dao. Stvari koje toliko koštaju dobijaju još veću vrednost. Svakoj osobi koja radi i daje sve od sebe, uvek sam govorio da će je život nagraditi kad-tad. Ako daš sve što imaš, znaj da će ti život vratiti nešto dobro. A fudbal je drugi deo života" mudro zbori De La Fuente.

Smatra De La Fuente da bi Rodriju odmah trebalo dodeliti Zlatnu loptu.

„ Danas je Mikel (prim.aut Ojarsabal) postigao gol i stvorio mnogo problema odbrambenoj liniji Engleske. Njegova je zasluga što je Zubimendi imao senzacionalno drugo poluvreme kada je Rodri bio van igre. A njemu sad dajte Zlatnu loptu, moliću lepo".

Kaže selektor da nije izmišljao nikakvu toplu vodu po pitanju taktike.

"Pokušao sam da nametnem ideju za koju sam znao da će igrači moći da razviju. Ne samo kroz posed, već i kontrolu igre sa bržim prelazima. Ne izmišljam ja ništa što već ne postoji, samo pokušavam da izvučem maksimum iz fudbalera".

Jedan od heroja velikog uspeha Španije Mark Kukurelja pecnuo je Garija Nevila koji trenuntno radi kao stručni konsultant na ITV. Bivši bek Mančester Junajteda govorio je posle grupne faze da Španija ne može da dogura do samog kraja jer ima veliku rupu na poziciji levog beka, gde je čitavo prvenstvo špartao Mark Kukurelja. Sada mu je igrač Čelsija odgovorio objavom na Instagramu.

"Evo Gari, došli smo do samog kraja. Mnogo ti hvala na podršci", sarkastičan je Kukurelja.


tagovi

Luis de la FuenteFudbalska reprezentacija ŠpanijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara