Rankova analizza: Ovakve utakmice se ne igraju, one se rade

Vreme čitanja: 7min | ned. 16.06.24. | 08:59

Zašto bi Kajl Voker mogao da bude poseban problem? Kako bismo mogli da ugrozimo Pikforda? A kako da zaustavimo paklen vezni red Engleza?

(Od stručnog konsultanta Mozzart Sporta Ranka Stojića)

Impresionirales u nas Nemačka i Španija, Švajcarska je još jednom pokazala zavidan taktički nivo, Italija je odradila Albaniju, ali Evropsko prvenstvo za Srbiju počinje tek danas. A u sklopu priprema za duel sa Engleskom, pa i sve one naredne, redakcija Mozzart Sporta pozvala je u pomoć i Ranka Stojića da nam stručnom analizom pomogne da malo bolje razumemo šta nas čeka u narednih 10 dana. Pa da krenemo…

Izabrane vesti

Poštovani pratioci našeg omiljenog portala, pokušaću, koliko je moguće realnije, da predočim čitaocima koji su kvaliteti engleske reprezentacije, kako im odgovoriti, kako trenutno izgleda naš tim, ambijent u njemu, strepnje i očekivanja.

PREDNOSTI ENGLESKE

(S petoricom u napad i bulevar za Kajla Vokera)

Džud Belingem (©Reuters)Džud Belingem (©Reuters)

Nikome nije, pa ni našim pratiocima, tajna da je od mnogih poznavalaca fudbala, novinara i analitičara selekcija Engleske proglašena za jednog od glavnih favorita, ako ne i prvog, za osvajanje Eura.

Da li je baš tako?

Kada analiziramo jedan tim, obično polazimo od defanzivnog dela tima, ali ovog puta počnimo od ofanzivnog potencijala selekcije Engleske, opravdano proglašenog za možda i najpotentnijeg na šampionatu.

Broj jedan je sigurno trojka u samom vrhu napada: Bukajo Saka desno, Hari Kejn centralno i verovatno Fil Foden levo. Sva trojica su sjajni igrači, koji imaju vrhunski kvalitet. Još jedna prednost dvojca po stranama Saka – Foden je taj što je uz mladost (što je na turnirskom takmicenju prednost zbog zgusnutih termina mečeva, putovanja i broja utakmica) i dovoljno iskusan kada su u pitanju mečevi visokog nivoa i iznad svega inteziteta igre. Naravno, centralno je Kejn, koji ne samo da je jedan od naboljih realizatora u Evropi, nego je njegov uticaj na igru ogroman.

Kada govorimo o ofanzivnom potencijalu, ništa manji uticaj na igru nemaju ni igrači kao sto su Džud Belingem i Kol Palmer. Belingem je trenutno jedan od najboljih na svetu,u odnosu na poziciju na kojoj igra. I tu se ne radi samo o efikasnosti ispred protivničkog gola, nego i njegovom kretanju po vertikali tj. dubini, praktično od 30 metara sa svoje polovine, sve do same završnice u protivničkih 16 metara. I uz to njegovi napori su oko 80 odsto od punog sprinta. U tom ritmu jedan od retkih koji igra je Kevin De Brujne (Belgija). Broj dva opasnost po naš gol sa sredine terena je Palmer, koji ima neverovatan talenat i vrlo zavidnu efikasnost ispred gola.

Ako se njihov selektor odluči, kao što je do sada igrao, za malo oprezniju varijantu i počne sa dvojicom zadnjih veznih igrača (Deklan Rajs i eventualno Konor Galager), posebno treba biti oprezan jer se sistem ulaskom Palmera vrlo lako pretvara iz 4-2-1-3 u 4-1-2-3 u kome se onda uparuju Belingem i Palmer i sa trojkom napred Engleska ima petoricu ofanzivno izuzetno opasnih igrača.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Mnogi će reći da u timu postoji disbalans u kvalitetu, odnos napad-odbrana, i da je odbrana dosta slabiji deo tima. Ne bih se baš saglasio sa takvim razmišljanjem.

Zašto?

Prvo, Kajl Voker desno je jedan od najbržih defanzivaca na svetu. Ne samo da igra perfektno jedan na jedan, pokriva prostor iza leđa odbrane, čak i iza štopera (zahvaljujući svojoj brzini), nego i obezbeđuje njihov ofanzivni prekid i vrlo efikasno sprečava brze napade protivnika. Jos jedan plus Vokera je što će sigurno njegova strana biti ofanzivno opasnija po naš gol (u odnosu na Tripijera), jer protiv sistema sa trojicom igrača u odbrani (kao što će vrlo verovatno igrati naš tim) on će protiv sebe imati samo jednog igrača – Kostića ili pre Mladenovića? – koga će taktički gledano Saka uvlačiti prema sredini odbrane, gde bi onda Voker mogao da ima bulevar ispred sebe, što inace obožava.

MITROVIĆ DA TESTIRA KAKO PIKFORD IZLAZI NA CENTARŠUTEVE

Aleksandar Mitrović protiv Švajcarske (©Reuters)Aleksandar Mitrović protiv Švajcarske (©Reuters)

Džon Stons je vec iskusan igrač, kome je Pep Gvardiola razvio taktičku inteligenciju, sigurnost i tačnost u pasu. Drugi štoper Mark Guehi je manje poznat našoj široj javnosti? Sretoh pre neki dan mog omiljenog igrača Luku Milivojevića i pitah ga za mišljenje o Guehiju? Odgovor je bio: “Dobar u skoku, odličan u igri i levom i desnom nogom, dobra brzina. Skoro pa svi kvaliteti neophodni za tu poziciju”. A igrali su zajedno i iznad svega Luka je uvek znao o čemu priča.

Levo će verovatno biti Tripijer (ako Sautgejt ne iznenadi sa Lukom Šoom), koji je veći deo karijere igrao desno. Međutim, ovakva postavka daje timu veću defanzivnu stabilnost i iznad svega oslobađa Fodena da ima mnogo više ofanzivne slobode i da može komfornije da ulazi u sredinu gde se komotnije oseća i vrlo opasno ugrožava gol.

Golman Džordan Pikford je dugo standardan u reprezentaciji i ne treba ga potcenjivati, iako ne spada u elitnu grupu evropskih golmana. Ali ima dosta iskustva u nacionalnom timu, poznaje saigrače i njihove mogućnosti, miran je na golu, dosta dobar u distribuciji lopte i iznad svega ima liderske osobine što utiče na samopouzdanje ostalih igrača iz odbrane.

Ovde ne pominjem u kvalitete izlazak na cenaršuteve, ali bih voleo da ih bude,pa da recimo Aleksandar Mitrović proveri koliko je Pikford dobar u tome?

Sve u svemu, mnogo je kvaliteta u engleskom timu. Šta moze biti slabost?

Veliki broj njihovih igrača je imao iscrpljujuće sezone u klubovima: Belingem je igrao finale Lige šampiona; Kejn je individualno bio vrlo efikasan, ali je imao tešku i turbulentnu sezonu u Bajernu; Saka, Foden, Rajs, Stons i Voker su do poslednjeg kola u Premier Ligi vodili borbu za titulu, a znamo da je svaka utakmica u poslednjih pet kola bila odlučujuća i svaki meč na nivou četvrtfinala Lige šampiona.

Ubeđen sam da je još ostalo umora u njihovim nogama, a pogotovo u njihovim glavama.

GDE JE DANAS REALNO REPREZENTACIJA SRBIJE?

(I zašto u glavama treba da budemo više šestice, nego osmice)

Nemanja Gudelj (©AFP)Nemanja Gudelj (©AFP)

Naša reprezentacija izgleda neuporedivo bolje fizički nego što je to bilo u Kataru, pa i u kvalifikacijama za EURO. To istovremeno znači da su glave mnogo svežije, bistrije, što utiče na volumen trčanja, ali i na ambijent u samom timu koji je izuzetno važan na turnirskom takmičenju.

Svidela mi se komunikacija naših igrača i stručnog staba (čitaj Piksija) prema medijima. Ovog puta je bilo mnogo vise mirnoće, pameti, izraženo umerenog optimizma, rekao bih - realizma.

I to može biti jedna od ključnih stvari za postizanje boljih rezultata. Biti realan, znači znati gde smo slabiji, odbraniti na terenu te eventualne slabosti, čekati pravi trenutak i iskoristiti ofanzivni potencijal koji nesporno imamo.

Taktički gledano, obično se potencira brza transformacija iz odbrane u napad, ali protiv realno kvalitetnijeg protivnika još važnija je brza transformacija iz napada u odbranu. Primer Dortmunda u finalu LŠ protiv Reala to dokazuje. Dok su u prvom poluvremenu imali tu perfektnu transformaciju po izgubljenoj lopti ili zavrsenom napadu, Real nije imao niti jednu šansu. Čim su pomislili da imaju kontrolu igre prema napred i počeli sporije da se vraćaju iza lopte, već je bilo 2:0 i naravno izgubljen meč.

------------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

Napisaću i ovo: siguran sam da je naš selektor Dragan Stojković danas mnogo zadovoljniji kada sa opreznijom varijantom i puno defanzivnog trčanja, bez neke posebne lepote, pobedimo sa 3:0,nego sa dobrim ili korektnim utiskom o kvalitetu igre i porazom. I dobro bi bilo ako je tako.

Kako engleskom timu odgovoriti taktički?

Imate utakmice gde je važnije mnogo raditi, nego mnogo igrati. Ovo je jedan od tih mečeva. Biće potrebno dosta defanzivnog trčanja u jakom ritmu da bismo protivniku (pogotovo na sredini terena) ostavljali što manje prostora. To je apsolutno broj jedan, jer su njihovi igrači mnogo bolji u traženju “intervala” prema napred (lopta ide izmedju linija i igraca) nego npr Šveđani.

Ni to, po meni, neće biti dovoljno ako ne napunimo sredinu terena i odgovorimo sa najmanje istim brojem igrača na sredini.

Treba znati da će Foden sigurno ulaziti unutra, da se Kejn vrlo često povuče u sredinu (pravi višak, plus izvlači štopere) kao druga desetka i ako mi centralno ostanemo samo sa trojicom igrača – nećemo se mnogo pitati i sigurno nećemo imati kontrolu igre.

Reći ću ovde samo svoje slobodno mišljenje, bez pretenzija da to nekome bude savet: Mislim da bi bilo svrsishodno da meč počne jedan napadač (Mitrović), a da drugo poluvreme igra Vlahović.

Razlog: podeljena minutaža, sačuvana dva bitna i sveža igraca za Sloveniju (sa njima dvojicom zajedno možemo da igramo protiv takvih reprezentacija), a daje nam i mogućnost da centralni deo veznog reda napunimo sa četvoricom fudbalera i efikasnije odgovorimo na kontrolu igre engleskog tima.

Naravno, nije dovoljno samo staviti četvoricu igrača u centralni deo (plus Živković i Kostić/Mladenović po stranama), već i kako će ti momci da igraju?

Sem Nemanje Gudelja, koji je defanzivnije i formiran i orijentisan, svi ostali naši igrači (zaboravih Srđana Mijailovića,koji ipak nema reprezentativno iskustvo ovog nivoa) su tzv 6-8 ili box-to-box igrači. Po meni danas moraju i u glavi i u nogama mnogo više da budu šestice, nego osmice.

Sa dobro odrađenim defanzivnim zadacima, pogotovo ispred odbrane, povećavaju nam se sanse da ozbiljno ugrozimo protivnika.

Potkrepiću ovo misljenje rečima Zlatana Ibrahimovića, posle meča protiv Švedske: “Samo disciplinom se prave dobri rezultati”. Siguran sam da nije mislio na ofanzivnu disciplinu.

Na kraju jedna mala observacija i poruka. Gotovo na svakoj konferenciji za štampu ili u izjavama ostalim medijima, naši igraci ističu da ce dati više od 100 odsto ili vise od maksimuma. Momci, više od 100 odsto ili vise od maksimuma ne postoji. Dovoljno je da svako da tih 100 odsto ili maksimum i svi ćemo biti i zadovoljni i ponosni. Znaćemo šta je naša trenutna realnost, a ubeđen sam da će sa tim pristupom realnost izgledati bolje.

Srećan nam početak Evropskog prvenstva!

Piše: Ranko STOJIĆ

EURO 2024 - GRUPNA FAZA

Grupa C

18.00: (5,10) Slovenija (3,60) Danska (1,80)

21.00: (8,00) Srbija (4,40) Engleska (1,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeAleksandar Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara