Rodri (Foto: Reuters)
Rodri (Foto: Reuters)

Sitijev Gospodin pouzdani: Fini momak o kojeg su se mnogi ogrešili

Vreme čitanja: 6min | ned. 11.06.23. | 09:30

Pre dve godine nije ga bilo u finalu Lige šampiona i Siti je izgubio, sinoć je mančesterskom timu doneo istorijsku triplu krunu

Nije to bilo tako davno, prošle su tek dve godine i sigurno ga se sećate da možete da napravite razliku između tadašnjeg i sinoćnjeg finala Lige šampiona. U oba je učestvovao Mančester Siti, samo što je tada izgubio, sinoć nije. Postao je prvak Evrope. Zbog čega? Na terenu je imao – Rodrija.

Sat i po pre početka finala tog 29. maja 2021. godine, na zvaničnom sajtu UEFA pojavili su se sastavi. Alarm među navijačima Mančester Sitija se upalio, mada su do tada već uveliko mogli da znaju šta mogu da očekuju od Pepa Gvardiole. Ponovo je 'overtinkovao'. Pristalice mančesterskog tima trljaju oči, njihov klub je u najveću utakmicu u istoriji kluba ušao bez prirodne 'šestice', osigurača u slučaju da rival krene u kontru. Gvardiola je pametovao, još jednom platio skupu cenu i na grešci naučio. Sinoć je nije ponovio.

Izabrane vesti

Erling Haland je i sam rekao da je jedini razlog zbog kojeg ga je Siti doveo Liga šampiona, a na putu ka trofeju pomenutog takmičenja Norvežanin je oborio rekord Premijer lige po broju golova u jednoj sezoni, elitno evropsko takmičenje takođe završio kao najbolji strelac, sa više pogodaka nego mečeva. Ilkaj Gundogan se u prethodnih nekoliko nedelja ponovo pokazao da je igrač za velike utakmice, Džon Stouns prevazišao i epitet Bekenbauera iz Barnslija, Nejtan Ake odigrao sezonu karijere, Manuel Akandži prevazišao sva očekivanja koja jedan bivši štoper Dortmunda može da ponese sa sobom... Svi oni mogli bi da konkurišu za igrača sezone na Etihadu. Od sinoć je potpis na prijavu za kandidaturu stavio i Rodri pobedonosnim golom što je sezonu Sitija učinio istorijskom.

"Svi pričaju o Halandu, ali bez Rodrija ovo ne bi bilo moguće. Postao je naš najbolji vezista", naglasio je Pep Gvardiola posle revanša sa Realom na Etihadu.

I ne, nije ovo priča o finom momku koji prkosi stereotipima prosečnog fudbalera, momku koji nema nijednu tetovažu na telu i ne zanimaju ga društvene mreže i skupoceni automobili, o momku što je živeo u studentskom domu sa cimerom iako je Španija već tada uveliko znala za njega. Tu priču ste verovatno već čuli pre nekoliko godina. Ovo je priča o tome kako ga su se o tog istog finog momka mnogi ogrešili. Ili mu pak prerano presudili.

Rodri je u Mančester Siti stigao pre četiri godine iz madridskog Atletika za 70.000.000 evra. Fernandinjo je već odavno bio zagazio u četvrtu deceniju života i Gvardioli je bio potreban neko ko će naslediti Brazilca jednom kada ovaj više ne bude mogao da izdrži premijerligaški tempo. Samo što Rodri nije bio prvi pik. Ni drugi, ni treći. Sitiju su godinu dana ranije Junajted i Čelsi ispred nosa oteli Freda i Žoržinja, a tog leta morao je da se pomiri sa činjenicom da neće dovesti ni Frenkija de Jonga pošto se ovaj odlučio za Barselonu.

Fernandinjo i Rodri (Reuters)Fernandinjo i Rodri (Reuters)

Uvideli ste sigurno svi da je reč o igračima ne baš sličnih profila, što je bio najbolji pokazatelj koliko je bilo teško pronaći igrača poput Fernandinja. Jer Brazilac je postavio visoke standardne prethodnih godina na Etihadu. Delio je lopte, skakao, faulirao i uklizavao. Trebalo je uskočiti u Brazilčeve kopačke... Pa iako nije bio Sitijev prvi izbor - mada ga je Siti platio kao da jeste - već posle prvih mesec dana provedenih u Mančesteru na Etihadu su stekli utisak da će Španac moći da odgovori zadacima Gvardiolinog stručnog štaba. Dobar na lopti, u pasu, u vazduhu, sve pet. U odbrani? I ne baš, ali je bilo prostora za učenje...

Ipak, bilo je potrebno i mnogo vremena. Bilo je evidentno da se Rodri mučio u početku. Promena zemlje, kulture, jezika, čak i stila igre - sa Dijega Simeonea na Pepa Gvardiolu! U svega nekoliko dana napravio je španski vezista zaokret za 180 stepeni.

"Sezona je duga, traje 11 meseci, tako da uvek ima uspona i padova. Ono što je bitno je da 'šestica' mora uvek da bude stabilna: sedam, osam, sedam, osam. Nije lepo kada odigraš za desetku, a onda za dva ili tri. Možda krila ili špicevi mogu tako, ali za 'šesticu' to nije dobro", govorio je Gvardiola kasnije aludirajući na amplitude u Rodrijevog igri.

Nije Španac uspevao da se privikne na novu metodiku rada, prvenstveno na defanzivne zadatke, loše se pozicionirao, kasnio je na “ničije“ lopte. Usledile su i prve kritike navijača, fudbalske javnosti na Ostrvu. Ako izuzmemo debitantsku u kojoj je vršio rekonstrukciju igračkog kadra, bila je to Sitijeva najslabija sezona pod Gvardiolom, završena samo trofejem Liga kupa, ali ju je Rodri iskoristio da se adaptira na engleski fudbal i prvenstveno Pepove zahteve.

"Da budem iskren, promena tima, od Atletika do Sitija, novi stil, sa Pepom... Doći na poziciju Fernandinja, jednog od najvećih igrača na toj poziciji. Nije bilo lako, imao sam 22-23 godine. Morao sam da se adaptiram, znam da te sezone nismo osvojili mnogo, ali je za mene bilo dobro što sam upoznao sredinu. Napredovao sam i shvatao stvari. Iskreno, ne brinem previše o onome što ljudi pričaju. Bitno mi je šta o meni misle trener, saigrači i Ćiki (Begiristajn, sportski direktor Sitija), a oni su uvek verovali u mene", prisetio se Rodri početaka u Mančesteru sinoć pošto je proglašen za igrača utakmice.

Rodri u Atletiku (Reuters)Rodri u Atletiku (Reuters)

Već u narednoj sezoni Španac je postao nezamljiv u timu Sitija. Sve do tog finala protiv Čelsija Rodri je odigrao 53 utakmice u svim takmičenjima, bio jedan od najzaslužnijih što je mančesterski klub u Porto stigao sa tri već osvojena trofeja (Premijer liga, Komjuniti Šild i Liga kup), ali je onda Gvardiola naprasno odlučio da ga ostavi na klupi. Navodno je Pep verovao da će Siti imati loptu u nogama više od rivala i zbog toga odlučio da umesto Gundogana povuče u vezni red kako bi bio dominantniji u posedu, mada mnogi veruju da isto tako Mejson Maunt ne bi imao toliko prostora i vremena da spoji sa golom Kaija Haverca da je Rodri bio na terenu.

"Imali smo plan. Kada bih vam u četiri oka rekao razlog zbog kojeg Rodri nije igrao protiv Čelsija rekli biste da sam u pravu, ali stvar je jednostavna: kad izgubimo kriv sam, kad pobedimo u pravu sam. Tako je to u ovom poslu i to moramo da prihvatimo", pravdao se Gvardiola nedavno.

"Pep, moraćeš da me ubaciš", našalio se Rodri posle sinoćnjeg finala na komentar novinara da u prošlom nije dobio priliku da zaigra. Doduše, koliko nesigurno i nervozno je delovalo u prvih 45 minuta, učinilo se da je Pepova odluka o izboru tima protiv Čelsija možda bila ispravna.

"Nisam bio dobar u prvom poluvremenu, bio sam sra**e, da budem iskren. A onda pomislio o mentalitetu, rekao sam sebi:'Moraš da prevaziđeš situaciju'. I postigao sam gol, neverovatno..." 

O, da, osim što je lider na terenu, diktira tempo utakmice i patrolira ispred Sitijevog gola, Rodri i te kako ume da postigne gol. I to onda kad najviše treba. Kada se u poslednjem kolu prošle sezone odlučivalo o šampionu Engleske, on je na ivici šesnaesterca otvorio stopalo i doneo izjednačenje protiv Aston Vile, pre dva meseca ispalio raketu kojom je Siti načeo Bajern na Etihadu... O tome od kolikog je značaja za igru Građana Gospodin pouzdani, kako su ga vremenom prozvali na Ostrvu, najbolje govore brojke iz aktuelne, istorijske sezone.

Igrač je Građana sa najviše odigranih minuta (4,476) i utakmica od starta sezone, imao je najviše kontakata sa loptom u Ligi šampiona, najviše uspešnih uspešnih dodavanja (isti učinak imao je i na Mundijalu u Kataru), najviše osvojenih lopti... Sinoćnja utakmica bila je 52. u svim takmičenjima koju je Rodri počeo za Mančester Siti u sezoni. Jedino se Lionel Mesi od fudbalera koje je Gvardiola trenirao našao više puta u startnoj postavi tokom jedne takmičarske godine (57 u sezoni 2011/12).

Bivši igrač Reala Horhe Valdano je posle dvomeča Sitija sa madridskim klubom u polufinalu rekao ono što već neko vreme misle mnogi - da je najbolji vezni fudbaler na svetu. Gvardiola to voli da kaže na nešto drugačiji način.

"Bez tetovaža i konjskih repova. Savršen. Normalan."


tagovi

RodriMančester Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara