Dušan Vlahović protiv Engleza (©Reuters)
Dušan Vlahović protiv Engleza (©Reuters)

Pucajte, ljudi! Od Danske do Danske smo dali samo tri gola iz daljine

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.06.24. | 11:55

Igra nam se svodi na centaršuteve i to bi trebalo da koristimo, ali možda nije loše probati i na drugi način

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Augzburga)

Svi znamo šta nam je najjače oružje. Zna i ceo fudbalski svet, ali često nema odbrane od pretnje iz vazduha. Kao što nije bilo dok je protivničke odbrane ranije terorisao Aleksandar Mitrović ili u situaciji kad se u Minhenu ispod rekordera po broju pogodaka za reprezentaciju Srbije „podvukao“ Luka Jović i poentirao iz vazduha, kao naš jedini strelac otkako je počeo EURO.

Izabrane vesti

„Brdo“ golova dali smo na taj način u selektorskoj eri Dragana Stojkovića. Oslanjali smo se na umeće Dušana Tadića, centaršuteve iz kornera ili slobodnih udaraca, ubačaje s krila i egzekuciju naših strelaca. Verujemo da bi njihova snalažljivost mogla da dođe do izražaja i protiv Danske. Naročito ako se zna da smo, kao na Mundijalu u Kataru, i u Nemačkoj najviša reprezentacija na turniru. No, kako je lepo primetio Ranko Stojić, u tom smislu je i naš naredni protivnik kvalitetan, skočan, snalažljiv, uticajan u vazduhu i zato bismo, možda, mogli da pronađemo alternativne pravce u pokušaju da pobedom zakoračimo u naredni krug takmičenja.

A pošto iz igre, osmišljenih akcija, baš i nismo bili vešti u poslednje vreme, potencijalno rešenje se krije u udarcima sa distance. Onome gde su Danci jaki, jer imaju Kristijana Eriksena, a i dva gola protiv Engleske, na ovom i prethodnom Prvenstvu Evrope, dali su baš dalekometnih hicima. Ne zaboravite da su i u Kopenhagenu, kad su nas savladali sa 3:0, dva puta bili precizni udarcima van kaznenog prostora. Njima je to polje delovanja i možda se ne nadaju da bi rival mogao da ih ugrozi njihovim oružjem. Baš zato se nudi prilika Piksijevim izabranicima da posegnu za arsenalom kakav, realno gledano, retko koriste.

Od prethodne utakmice sa Danskom, u meču prijateljskog karaktera, do ove gde je ulog za oba tima ogoman, prošlo je 27 meseci. Od tog marta 2022. do danas odigrali su Orlovi 28 mečeva i postigli 53 gola. Bezmalo, dva prosečno po susretu, što je u savremenom reprezenatativnom fudbalu, kad se pažnja mahom obraća na odbrane, podatak vredam pažnje.

No, postoji i druga strana medalje. Od ta 53 pogotka, samo tri smo autoriziovali udarcima sa distance. I to u tri različita takmičenja. Saša Lukić je malo posle prethodnog meča sa Dancima pogodio sa udaljenosti koji centimetar van kazenog prostora u ubedljivom beogradskom trijumfu nad Slovenijom u Ligi nacija (4:1), Sergej Milinković Savić savladao golmana Kameruna sa skoro iste razdaljine na Mundijalu u Dohi (3:3), a Dušan Tadić potvrdio pobedu nad Crnom Gorom (3:1) sredinom oktobra prošle godine kad je, praktično, postalo jasno da ćemo posle 24 godine videti EURO.

I to je sve.

Pretenciozno bi bilo tražiti od naših fudbalera da budu toliko raznovrsni i daju golove na „milion“ načina, ali ovaj, kad većina selekcija igra tako da želi da se ušeta u peterac protivnika, pomalo je zaboravljen. A ume da bude koristan. Naročito protiv selekcije kakva je Danska, koja ima dovoljno uverljivu protivvazdužnu odranu, ali njen golman Kasper Šmajhel ne ostavlja utisak baš pouzdanog kad mu se puca sa distane. Uostalom, ne premijeri Grupe C kapitulirao je pred udarcem Erika Janže (doduše, tako što je lopta kačila nekog od danskih fudbalera), ali i to se računa. I zato vredi probati.

Ionako nismo ostavili utisak tima koji pokušava na taj način. Dušan Vlahović je probao protiv Engleza i lopta je otišla malo iznad prečke, Tadić je na istom meču odlučio da uposli Luku Jovića i nije dobro ispalo, Saša Lukić tokom duela sa Slovenije odapeo strelu pre nego što su ga blokirali. Možda će treća biti sreća.

EURO 2024 - 3. KOLO

GRUPA C

21.00: (2,35) Danska (3,45) Srbija (3,35)

21.00: (1,40) Engleska (4,70) Slovenija (10,0)



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara