Džozef Smuha i pogled na panoramu Smuhe (©Wikipedia)
Džozef Smuha i pogled na panoramu Smuhe (©Wikipedia)

Kad Jevrejin u arapskom svetu od đubrišta napravi elitni fudbalski klub

Vreme čitanja: 6min | pet. 28.06.24. | 12:32

Smuha je godinama već standardan prvoligaš i u poslednjih desetak godina je konstantno u gornjoj polovini tabele, a trenutno se bori i za izlazak na međunarodnu scenu

Jevreji i Arapi… Svi znamo koliko je neprijateljstvo između ta dva naroda decenijama u nazad, da iz ove perspektive deluje da je nemoguće da postoji bilo kakva saradnja među njima. Ipak, nije to uvek tako bilo, a jedan pozitivan primer lepe priče kada se spoje bogat jevrejski biznismen sa svojim kontaktima, te egipatski Arapi sa svojim resursima, imamo u Aleksandriji.

Fudbalski klub Smuha sada služi kao idealan podsetnik na tu saradnju. Egipatski prvoligaš, koji je poneo ime svog prvog predsednika Jozefa Smuhe, uspesima koje beleži u 21. veku odaje najbolju moguću počast čoveku bez kojeg Aleksandrija danas ne bi bila to što jeste.

Izabrane vesti

Ko je bio Jozef Smuha? Ponovo, iz perspektive današnjih političkih previranja to deluje neverovatno, ali on je bio Jevrejin koji je rođen i odrastao u Bagdadu, jednom od najvećih gradova arapskog sveta. Smuha je rođen 1878. godine, a 1892, sa 14 godina, preselio se u Englesku. U Mančester.

Tamo je, kao i mnogi Jevreji, uspeo brzo da značajno uveća svoje bogatstvo. Naime, od porodičnog novca je u Mančesteru otvorio fabriku tekstila, a zahvaljujući Prvom svetskom ratu stekao je ogromnu svotu novca. Naime, njegova fabrika je od 1912. počela da proizvodi odeću za britansku vojsku, a jasno, potražnja je bila ogromna.


18.00: (6,25) Smuha (3,80) Piramids (1,52)


Uplivao je Jozef Smuha ozbiljno u političke vode, bio je jedan od najvećih finansijera Tomasa Edvarda Lorensa, poznatijeg kao Lorens od Arabije u njegovim arheološkim poduhvatima. Lorens od Arabije je tokom rata služio u britanskoj vojsci, u obaveštajnoj službi baš u Egiptu, a opšte je poznato koliki je Lorens kasnije imao uticaj u pobuni Arapa protiv turske vladavine.

Smuha, kao Lorensov blizak saradnik i sam pred kraj Prvog svetskog rata, 1917. godine, dolazi u Egipat, u lučki grad Aleksandriju. Tada je dobio još jednu veliku ideju za biznis.

Kupio je oko 700 ari zemlje u Aleksandriji koja je bila močvarno tlo i koju su Egipćani koristili kao đubrište. Video je to kao idealnu poziciju da se napravi novi grad u malom, sa svojom industrijskom zonom.

Aleksandrija (©AFP)Aleksandrija (©AFP)

Plan je počeo da sprovodi u delo 1924. godine, isušivanjem močvare i postepenom planskom izgradnjom zgrada. Nije prošlo mnogo vremena a takozvani „Smuha Siti“ je postao najprestižniji deo Aleksandrije. Naravno, Jozef Smuha je znao koliko je značajno da nešto doprinese i društvu, tako da je sam donirao deo svog poseda za škole, bolnice i druge građevine od drušvenog značaja.

S obzirom na to da je 25 godina živeo u Engleskoj, nije iznenađujuće što je Smuha zavoleo sport. Zato, insistirao je na tome da se i u njegovom Smuha Sitiju on igra, pa je osnovao svoj sportski centar.

Istina, kako je ovaj deo Aleksandrije ipak bio za bogatije stanovnike, prvo su nikli tereni za golf i tenis. I dan danas se smatra to najboljim golf terenom u arapskom svetu. Od 1949. godine pokrenuo je i fudbalski klub, čiji predsednik je bio do smrti. Klub je, pomalo egoistično, nazvao po sebi. Konkretno svom prezimenu – Smuha.

Egipat je u petoj i šestoj deceniji prošlog veka prolazio kroz ogromna politička previranja, a pod režimom Gamala Abdela Nasera (vladao Egiptom od 1956. do smrti 1970. godine) Smuha je imao ogromnih problema. Konfiskovan mu je veliki deo poseda, pa je poslednje godine života proveo van Egipta. Umro je 1961. godine u Parizu, u 83. godini, a tek dva meseca posle njegove smrti egipatska vlast je njegovoj porodici isplatila deo novca koji mu je dugovala. Prema pisanjima medija iz tog doba, Egipat je platio 8.400.000 američkih dolara, što je u to vreme bio daleko veći novac nego sada. Međutim, opet ni deo onoga koji mu se dugovao, jer vrednost Smuha Sitija je u to vreme bila procenjena na 34.000.000 dolara.

Fudbalski klub Smuha je i pored svega nastavio da postoji, nije menjao ime, kao uostalom ni deo grada. Godinama kasnije modernizovan je malo Smuhin stadion, koji je smešten na svega četiri kilometara od mesta na kojem se nalazila čuvena Aleksandrijska biblioteka, koja je obnovljena na istoj lokaciji početkom 21. veka.

Fudbaleri Smuhe (©Facebook/Smouha SC)Fudbaleri Smuhe (©Facebook/Smouha SC)

FK Smuha je decenijama igrala u amaterskom rangu, klub je tek u 21. veku počeo da raste. Za malo mu je izbegla istorijska promocija u Premijer ligu Egipta 2009. godine, zato je 2010. uspeo da trijumfuje u baražu i od tada je redovni učesnik elite.

Nijednom Smuha nije osvojila trofej. Najbliža je bila u sezoni 2013/2014, kada je zbog specifičnog sistema takmičenja bila vicešampion. U poslednjem kolu je igrala za titulu protiv Al Ahlija, bili su bodovno izjednačeni, ali je velikan iz Kaira imao bolju gol-razliku. Zato je tim iz Aleksandrije morao da trijumfuje, ali nije uspeo. Meč je završen 0:0 i najtrofejniji afrički klub je završio ponovo na tronu.

Smuhi su dvaput zamalo izmakli i trofeji u Kupu Egipta. I te 2014, ali i 2018. je stizala do finala, ali je u oba navrata poražena od Zamaleka.

Detalj sa finala 2014. godine (©AFP)Detalj sa finala 2014. godine (©AFP)

Prošla sezona bila je jedna od najslabijih Smuhinih u novijoj istoriji. Završila je prvenstvo tek na 10. poziciji, nije uspela da konkuriše za mesto koje bi je odvelo na međunarodnu scenu. Na njoj se inače našla dvaput, 2015. je igrala Ligu šampiona, a 2017. Kup konfederacije. Oba puta je prošla uspešno kroz kvalifikacije, ali nije uspevala da izađe iz grupne faze.

Ove sezone se Smuha bori za novi plasman u Kup konfederacije. Iz 26 utakmica je sakupila 39 poena, ima ih samo šest manje od Al Masrija, koji je na trećem mestu – poslednjem koje garantuje Kup konfederacije.

Smuhi ovog petka u goste dolazi najteži protivnik, u Aleksandriju stiže lider Premijer lige Egipta Piramids (18.00 časova). Popularne Piramide igraju fenomenalno ove sezone, pogotovo od dolaska Krunoslava Jurčića sredinom februara, posle eliminacije iz Lige šampiona. Nanizali su Piramidsi 12 pobeda, a sada će Smuha probati da im prekine taj ludački niz i da indirektno pomogne Al Ahliju da se vrati u trku za titulu.

Naime, Piramidsi imaju 17 bodova više od najbližeg pratioca, ali novi-stari prvak Afrike je zbog obaveza u Ligi šampiona odigrao čak šest utakmica manje i izbiće na prvu poziciju samo ako trijumfuje baš na svakom od tih mečeva do kraja prvenstva.

Stadion Smuhe (©AFP)Stadion Smuhe (©AFP)

Smuhin glavni adut ovog popodneva biće baš taj njen stadion četiri kilometara udaljen od Aleksandrijske biblioteke. Plavi talas je potopio mnoge ekipe koje su gostovale ove sezone na objektu na koji staje 13.660 gledalaca.

Na tabeli na kojoj bi se gledali samo rezultati kod kuće Smuha bi bila druga. Jedino su Piramidsi bili bolji u svom Kairu. Smuha je osvojila 24 poena iz 12 mečeva u Aleksandriji, uz učinak od sedam pobeda, tri remija i samo dva poraza.

Doduše, Piramidsi su pobedili na poslednja tri gostovanja Smuhi. Prošle sezone je bilo 2:1 za tim iz glavnog grada. U prvom ovosezonskom okršaju, sredinom juna, bilo je 3:0 za Piramidse.

Bez obzira na to, nema sumnje da bi onaj jevrejski biznismen, da je danas živ, bio ponosan na rezultate kluba koji još uvek nosi njegovo ime.


------------------------------

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------


EGIPAT 1 – 28. KOLO

Petak

15.00: (2,85) Arab Kontraktors (3,05) Nacionalna Banka Egipta (2,50)

18.00: (1,27) Al Ahli Kairo (5,30) Farko (9,50)

18.00: (6,25) Smuha (3,80) Piramids (1,52)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Egipat 1SmuhaPiramids

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara