©Reuters
©Reuters

Verstapen osvojio pol poziciju za Sprint u Austriji

Vreme čitanja: 2min | pet. 28.06.24. | 18:59

Trka u subotu od 12 časova

Treći Sprint sezone održava se u okviru jedanaestog trkačkog vikenda u Austriji na stazi "Red Bul Ring", a na prethodna dva Sprinta održana u Kini i Majamiju pobednik je bio Maks Verstapen koji će i sada krenuti sa pol-pozicije.

Prvih 12 minuta na stazi u Spilbergu bili su rezervisani za Q1 deo Sprint kvalifikacija, a veoma loš nastup Luisa Hamiltona u Mercedesu obeležio je ovaj deo. Uspeo je sedmostruki šampion da izvuče plasman svojim poslednjim krugom, a to je i na veliko iznenađenje učinio Logan Sardžent (Vilijams) čime je prvi put u karijeri u kvalifikacijama pobedio timskog kolegu Aleksa Albona. Prvoplasirani u Q1 bio je Maks Verstapen (Red Bul) ispred Džordža Rasela (Mercedes).

Izabrane vesti

Iz Q1 su ispali: 16. Danijel Rikardo, 17. Niko Hulkenberg, 18. Valteri Botas, 19. Aleks Albon, 20. Gvanju Džou

U Q2 delu kvalifikacija bilo je još manje vremena da se vozači plasiraju među vodećih deset, a Verstapen je ponovo bio najbrži na gumama srednje tvrdoće. Ekipa Aston Martina drugi vikend zaredom pokazuje da se ne nalazi na nivou sa početka sezone, dok se Alpin plasmanom među vodećih deset sve više ističe kao peti najbolji tim.

Iz Q2 su ispali: 11. Kevin Magnusen 12. Lens Strol 13. Fernando Alonso 14. Juki Cunoda 15. Logan Sardžent

Spremni su bili meki pneumatici koji su obavezni za korišćenje u Q3 delu Sprint kvalifikacija, ali niko od vozača nije hteo da izađe na stazu i troši meke gume, već su sačekali poslednja 3 minuta kako bi imali samo jedan pokušaj da zabeleže najbrži krug.

Prvi se na stazi našao Hamilton koji je napravio manju grešku, zbog čega se na kraju kruga našao iza svog timskog kolege Rasela. Brzo je vozače Mercedesa obišao dvojac Meklarena, a na samom vrhu našao se Verstapen koji je najtrofejniji vozač u istoriji Sprint trka. Dok je Holanđanin i pored naizgled ozbiljnog tehničkog problema na jutrašnjem treningu uspeo da se domogne prvog mesta, timski kolega Serhio Peres (sedmi) i dalje nema dovoljno dobre rezultate u bolidu Red Bula.

Šarl Lekler (Ferari) imao je manji problem na izlasku iz pit lejna zbog čega nije stigao da izađe na stazu pre isteka vremena, te će Sprint trku započeti tek sa desete pozicije.

Vodećih deset pred Sprint u Austriji: Maks Verstapen, Lando Noris, Oskar Pjastri, Džordž Rasel, Karlos Sains, Luis Hamilton, Serhio Peres, Esteban Okon, Pjer Gasli, Šarl Lekler.

Sprint trka se održava u subotu od 12 časova, dok će se nešto kasnije u toku dana (16.00) održati kvalifikacije za Veliku nagradu Austrije koja je na programu u nedelju od 15 časova.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara