©Printscreen
©Printscreen

Ko je naslednik Žarka Lazetića: Desna ruka Zorana Mamića, pik Žemberijevog savetnika

Vreme čitanja: 5min | pet. 28.06.24. | 18:40

Sa Honvedom ispao iz lige, osvajač duple krune u Poljskoj

U doba kada je raritet da šef stručnog štaba na superligaškoj pozornici preživi čitavu sezonu, TSC i Žarko Lazetić su podigli letvicu na teško dostižne visine. Rastanak posle dve i po godine saradnje privukao je pažnju čitave fudbalske Srbije koja je na iglama čekala ime naslednika sad već aktuelnog trenera Makabija iz Tel Aviva.

Neočekivano, iz perspektive šire fudbalske javnosti, izbor čelnika TSC-a pao je na Deana Klafurića, međutim već na drugi pogled odluka rukovodstva dobija racionalnu potporu s obzirom na put kojim se tokom dosadašnje karijere kretao hrvatski strateg.

Izabrane vesti

TSC, poznat kao klub spreman da pruži trenerima vreme i prostor, od ulaska u elitu, odnosno tokom prethodnih pet sezona, imali su samo tri stratega. Čast da predvode sa klupe tim iz Bačke Topole imali su pokojni Zoltan Sabo, koji je i uveo ekipu u najviši rang, Mladen Krstajić i donedavno Žarko Lazetić. Takođe, ostaće zapisano i da su kao privremena rešenja kraj aut linije stajali i Mirko Jovanović i Dražen Bolić.

Posle pomalo iznenađujućeg odlaska Žarka Lazetića, vreme nije išlo u prilog upravi koja je želela da pitanje novog trenera reši što pre, posebno usled činjenice da je ekipa već počela pripreme za novu sezonu. Kontinuitet postignut na svim poljima u prethodnom periodu, ali i želje Topolčana da nastave trend pružanja šanse stratezima koji su pokazali potencijal i izbegnu ulazak u superligaško kolo kojim kruže ista, već mnogo puta viđena lica, otežali su izbor i najavili pakleno težak posao narednom direigentu tima.

Spekulisalo se ranije da je mesto šefa struke Topolčana rezervisano za Marka Savića. Nije ni tajna da je mladi strateg redovno dolazio da prati mečeve TSC-a po rastanku sa Voždovcem, međutim opcija njegovog angažmana otpisana je onog momenta kada je preuzeo Železničar iz Pančeva (mada je u tom momentu Žarko Lazetić još bio šef struke TSC-a).

Navodno, prva želja čelnika kluba, po odlasku tvorca najvećeg uspeha u istoriji Topolčana, bio je njegov vršnjak Jovan Damjanović, ali do realizacije saradnje nije došlo, te se uprava okrenula ka Deanu Klafuriću, stategu za kojeg u bačkotopolskom superligašu ne kriju da im je još ranije privukao pažnju.

Odjeknula je Mostarom pre desetak dana vest da je došlo do sporazumnog raskida ugovora između šefa stručnog štaba i kluba. Dean Klafurić, koji je sa Veležom došao do trećeg mesta na tabeli prvenstva Bosne i Hercegovine napustio je klub i to pred leto u kojem klub očekuju kvalifikacije za Ligu konferencije. Ostaće mu navijači zahvalni za visoku poziciju na tabeli, ali i jer je posle tri godine uspeo da slavi u derbiju protiv Zrinjskog. Ipak, priča hrvatskog stratega i mostarskog kluba završena je posle samo jedne sezone, nakon čega je Klafurić novo poglavlje u sadržajnoj trenerskoj biografiji odlučio da otvori u Srbiji.

Karijera novog šefa struke Topolčana počela je u hrvatskim niželigašima, te je trenerski put gradio kroz Udarnik iz Kuriloveca, Polet Buševec i Radnik iz Velike Gorice. Specifičan korak predstavljao je ulazak u ženski fudbal kao selektor Hrvatske sa kojom, ruku na srce, nije imao zapaženije rezultate.

Tokom selektorskog staža imao je priliku da dmeri snage i sa Srbijom, a pamti se izjava posle tog susreta i priznanje da je Srbija zasluženo slavila jer više ulaže u ženski fudbal. Nije se Klafurić libio da stane u zaštitu izabranica ni u najtežim momentima kao što je bio poraz od Engleske sa čak šest golova razlike, a po završetku selektorskog posla radio je u još dva niželigaša – Gradincima i Vrbovecu.

Leta 2012. godine postao deo porodice zagrebačkog Dinama gde je, posle mlađih kategorija Modrih, postao je drugi pomoćnik Zorana Mamića, uz Damira Krznara. Pratio je korake šefa strčnog štaba te je posle Dinama radio sa njim i u saudijskom Al Nasru i Al Ainu.

Bio je Klafurić projektovan da u zagrebačkom klubu preuzme B tim koji je u tom periodu imao veoma važnu ulogu i kroz koji su prolazile sve kasnije zvezde Modrih i hrvatskog fudbala, međutim put ga je odveo stazom koju je utabao Zoran Mamić.

Tokom perioda provedenog u Dinamu novi strateg TSC-a je stekao prijatelja sa kojim je kasnije sarađivao u više navrata – Ivana Kepčiju. Tadašnji direktor Dinamove škole i trener postali su veoma bliski, te su sarađivali i u Legiji iz Varšave od septembra 2017. do septembra 2018. godine, kao i u Honvedu gde su zajedno radili od oktobra 2022. do maja 2023, a ozvaničenjem dolaska novog stratega otvoriće se četvrto poglavlje u saradnji s obzirom na to da Kepčija ima ulogu savetnika rukovodstva Topolčana, odnosno prvog čoveka kluba Janoša Žemberija.

U Poljskoj je preuzeo Legiju pet mečeva pre kraja prvenstva od Romea Jozaka i uspeo da overi titulu, a boravak u Varšavi je ukrasio i Kupom Poljske. Ipak, mesta na klupi koštalo ga je ispadanje od Spartaka iz Trnave u kvalifikacijama za Ligu šampiona, koje se nadovezalo na poraze u finalu Superkupa od Arke i u domaćem šampionatu od Zaglebja.

Leta 2019. je imenovan za trenera Hrvatskog Dragovoljca, ali debi nije dočekao. Naredna destinaciju mu je bio Kipar i tim Etnikos iz Ahne gde se afirmisao kao trener čiji tim igra na gol više, lepo za oko, a uz atraktivnu igru nije izostao ni rezultat s obzirom na to da je spasao klub ispadanja.

Nakon iskustva iz Grčke preuzeo je Slaven Belupo, gde nije imao previše uspeha - jedan trijumf na sedam mečeva, i to baš protiv Dinama u Zagrebu, bio je učinak koji je inicirao prevremeni rastanak, a neprijatnost je doživeo u i Honvedu, sa kojim nije uspeo da izbori opstanak. U sezoni 2022/2023. tim iz Budimpešte završio je prvenstvo na pretposlednjoj poziciji i ispao u drugi rang takmičenja.

Ako se može govoriti o fudbalu kakav preferira Klafurić, onda je to zasigurno napadački. Od formacija hrvatski stručnjak voli da igra u sistemu 3-5-2, ali i 4-3-3 ili 4-2-3-1. Iako je nosio i neke negativne rekorde, prošle sezone je odbrana Veleža bila treća najbolja u prvenstvu, što znači da je dosta pažnje posvetio i defanzivi. Bez obzira na višegodišnje iskustvo, Deana Klafurića sigurno u Bačkoj Topoli očekuje izazov karijere. Naročito sada kada je klub počeo da se privikava na vrh tabele i kada jeEvropa postala cilj pred svaku sezonu.

Ostaje da se vidi sa kakvim će uspehom nekadašnji pomoćnik Zorana Mamića predvoditi Topolčane, međutim i Žarko Lazetić je došao kao nepoznanica (mada sa mnogo manje iskustva), pa je ostvario istorijski uspeh.


tagovi

TSC Bačka TopolaDean Klafurić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara