(©Reuters)
(©Reuters)

Kome ide Zlatna lopta? Veće šanse ima onaj koji izgubi u finalu

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.12.22. | 09:22

Šest Mundijala zaredom trofej nije dobio igrač iz šampionske ekipe

Nedelja donosi dva velika odgovora: ko će biti novi prvak sveta u fudbalu, da li Argentina ili Francuska, ali će rešiti i pitanje ko će dobiti Zlatnu loptu, odnosno, ko će biti proglašen za najboljeg igrača Mundijala u Kataru.

Iz tabora obe reprezentacije ima jakih kandidata. Kod Francuza u prvom planu je Kilijan Mbape, koji je igrao sjajno do sada, nešto malo slabije u polufinalu, ali je na pet utakmica Trikolora čak tri puta biran za Igrača utakmice. Sjajan Mundijal ima i Antoan Grizman, koji je bio ključni čovek na terenu u pobedi nad Engleskom u četvrtfinalu. Na kontu do sada ima tri asistencije.

Izabrane vesti

Nikako ne bi trebalo skrenuti pogled ni sa Olivijea Žirua, koji je još jedan dokaz da se bez kvalitetne „devetke“ ne može do krova sveta, ma koliko se trudili treneri da smisle neke nove formacije, sisteme igre, taktike...

Kod Argentine, naravno, Lionel Mesi je bog i batina, čovek koji će u nedelju odigrati poslednji meč na Svetskom prvenstvu u karijeri. Ako osvoji pehar, biće po mnogima najveći fudbaler sveta svih vremena. Ali Gaučosi mogu da ponude kao kandidata za Zlatnu loptu i Hulijana Alvareza, koji je odigrao fantastičan meč protiv Hrvatske u polufinalu, postigao dva gola, iznudio penal... Sa četiri pogotka i asistencijom na kontu svakako da i Mali Pauk može da bude kandidat za najprestižniju individualnu nagradu.

Ali iznad svega stoji jedno – ali... Zlatna lopta, nagrada za najboljeg igrača Mundijala postala je u poslednje dve i po decenije – utešna nagrada. Ispada da veće šanse da je dobije ima igrač iz poražene ekipe u finalu.

Malo je neverovatno da na šest poslednjih Svetskih prvenstava Zlatnu loptu nije dobio fudbaler iz šampionskog sastava! Kao da FIFA odluku donosi unapred, ni ne interesuje šta će se desiti u borbi za trofej. Ili možda baš suprotno, eto poraženima nešto, da imaju i oni koga da slave...

Tako je, recimo, na Mundijalu u Rusiji titulu osvojila Francuska, a Zlatnu loptu je dobio Luka Modrić. Četiri godine ranije u Brazilu šampionski trofej je podigla Nemačka, a nagrada za najboljeg igrača otišla je u ruku Lionelu Mesiju. Nema dileme da bi se „desetka“ Argentine više obradovala da sad bude obrnuto: da postane prvak sveta, a neka Zlatnu loptu dodele bilo kome drugom.

Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi je bilo još drastičniji slučaj: za najboljeg igrača nije proglašen nijedan fudbaler koji je igrao finale! Za pehar su se borili Španija i Holandija, titulu je odnela Crvena furija, a Loptu je dobio Dijego Forlan, napadač Urugvaja, polufinaliste šampionata, koji je ujedno podelio i zvanje najboljeg strelca turnira.

Šampionat u Nemačkoj 2006. godine okončan je trijumfom Italije, koja je na penale savladala Francusku. Pamti se incident iz finala kada je Zinedin Zidan glavom u grudi udario Marka Materacija i dobio crveni karton mnogo pre kraja meča. Ipak, to nije bila prepreka za FIFA da francuskom asu dodeli Zlatnu loptu.

Mnogo buke izazvala i je odluka Svetske fudbalske federacije sa Mundijala 2002. godine. Prvak planete postao je Brazil, koji je u finalu savladao Nemačku. To finale obeležio je i veliki kiks golmana Pancera Olivera Kana, koji je odlučio utakmicu. Kan je nedavno pričao kako je upao u depresiju posle te greške, jer su je videle milijarde ljudi. Ali i pored toga dobio je Zlatnu loptu!

Francuska se prvi put u istoriji popela na fudbalski Olimp 1998. godine kada je bila i domaćin. U borbi za trofej je razbila Brazil sa 3:0. Bio je to turnir na kojem je blistao „Fenomen“ Ronaldo, kojem je na kraju dodeljena Zlatna lopta. Ali se u finalu nije video. Noć pre imao je napad, ostala je legenda da se desila velika drama u taboru Selesaa, niko nije znao šta se dešava najboljem fudbaleru reprezentacije. I to se odrazilo na njegovu partiju protiv Trikolora.

Poslednji put kada je šampion sveta dao i zvanično najboljeg igrača turnira bilo je na Mundijalu 1994. godine u SAD. Brazil je tada bio zaista najbolji tim i zasluženo je odneo titulu, a blistao je Romario, koji je postigao pet golova.

Nagrada Zlatna lopta za najboljeg igrača Svetskog prvenstva ustanovljena je tek 1982. godine u kooperaciji Adidasa i francuskog lista L’Ekipa. Prvi laureat je bio Paolo Rosi, golgeter Italije, reprezentacije koja je te godine osvojila šampionat u Španiji. Četiri godine kasnije sve je prošlo u znaku Dijega Maradone i Argentine, a u Italiji 1990. pravo niotkud je eksplodirao Salvatore Toto Skilaći, najbolji strelac šampionata, koji je bio pionir te FIFA ideje da Zlatna lopta ne mora da ide u ruke najboljeg tima na turniru, jer je Nemačka u finalu savladala Argentinu, a individualni trofej je pripao Skilaćiju ispred Maradone i Mateusa.


tagovi

Katar2022Lionel MesiHulijan AlvarezKilijan EmbapeAntoan GrizmanFudbalska reprezentacija Francuskefudbalska reprezentacija Argentine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara