Edin Terzić (@Reuters)
Edin Terzić (@Reuters)

Terzić se ne plaši Reala: Finala se ne igraju, finala se - pobeđuju

Vreme čitanja: 4min | pet. 31.05.24. | 21:28

Trener Borusije Dortmund pun poštovanja za Karla Ančelotija i Real Madrid, ali to ne znači da neće učiniti sve da njegov tim u subotu osvoji Ligu šampiona

Još 24 sata i - finale! U subotu od 21.00 na Vembliju fudbaleri Borusije Dortmund i Real Madrida boriće se za titulu evropskog prvaka. Španski klub ih ima već 14, rekordnih, a nemački jednu. Razlika u veličini i snazi dva kluba je očigledna, ali ovakve utakmice ne znaju za favorite. Pobednika može da odluči trenutak inspiracije ili nepažnje, jedan nepredvidiv potez ili jedna greška. Stoga, Edin Terzić i pored ukazanog poštovanja rivalu ne misli da je njegov tim bez šansi. Možda one nisu velike, ali nisu Milionerima bile naklonjene prognoze ni 1997, kada su sa 3:1 savladali tada aktuelnog vladara Starog kontonenta, Juventus.

Dobro se sećaju toga na Vestfalenu i zato se trude da sa što više optimizma u subotu izađu na teren.

Izabrane vesti

"Ulazimo u utakmicu sa velikim iščekivanjem i entuzijazmom. Naravno, ne znam šta se dešava u glavama igrača, ali meni ovi momci ulivaju ogromno samopouzdanje. Dobro smo se pripremili i jedva čekamo da utakmica počne", izjavio je Edin Terzić na konferenciji za medije uoči poslednjeg treninga svog tima pred finale.

Pre samo godinu dana mladi trener i njegovi igrači doživeli su nešto što će na negativan načinin obeležiti njihove karijere. U poslednjem kolu Bundeslige ispustili su titulu pošto su se obrukali odigravši 2:2 kod kuće protiv rezultatski nezainteresovanog Majnca. Činilo se da će nakon takvog epiloga doći do smene trenera, ali je Terzić dobio poverenje. Prvi put posle tog šokantnog remija, a onda i tokom zime kada je postalo jasno da Borusija nije u šampionskoj trci za sezonu 2023/24.

Sve to moglo bi da bude poterano u zapećak ukoliko Borusija u subotu savlada Real.

"Ova sezona je verovatno najvažnije poglavlje mog života. Pokazalo se da uvek moraš da ustaneš i pokušaš iznova. Posle svega što je bilo, evo nas u finalu Lige šampiona i igraćemo protiv Real Madrida na Vembliju. Presrećni smo zbog toga".

Za razliku od Borusije, Real je u minuloj sezoni Primere vratio špansku krunu, a sada ima prilike da ostvari i primarni cilj kada je reč o takvom velikanu - da se još jednom popne na krov Evrope.

"Svesni smo da su oni bez konkurencije najuspešniji klub elitnog takmičenja, ali znamo da možemo da se borimo sa njima na visokom nivou. Da igramo 10 utakmica sa Realom bilo bi teško. Da ih je 34 - nemoguće, ali ovo je jedna utakmica i sve je moguće. Oni su favoriti, ali baš nas briga. I u prošlim mečevima to nismo bili mi", podsetio je Terzić na okršaje u eliminacionoj fazi sa Pari Sen Žermenom, Atletiko Madridom i, po formi u tom trenutku, PSV Ajndhovenom.

Strateg nemačkog kluba je čak 23 godine mlađi od kolege iz Reala.

"Imam ogromno poštovanje za Karla Ančelotija. On je jedan od malobrojnih trenera koji su uspeli da učine velike stvari u klubovima iz različitih zemalja. On je sjajan primer mladim trenerima, među kojima sam i ja", istakao je Terzić.

Uz svo poštovanje protivničkom treneru i klubu, 41-godišnjak rođen u Mendenu, 33 kilometara od Dortmunda, imao je jasnu poruku o tome kako će njegov tim igrati na Vembliju.

"Finala se ne igraju, finala se - pobeđuju. I to je naš cilj od ove utakmice. Srećni smo što smo u finalu, ali da bismo držali pehar u našim rukama moraćemo da pobedimo Real Madrid".

Pored trenera pred novinarima su bili i Julijan Brant i Niko Šlotenbek, koji će zajedno sa ostatkom Borusijinog tima imati težak zadatak da zaustave doskorašnjeg saigrača Džuda Belingema.

"Sva tri napadača Reala imaju neverovatne kvalitete. Dobro poznajemo Džuda iz Dortmunda i svesni smo šta sve može da uradi. Moraćemo da budemo oprezni, ali i krila su im veoma jaka. Protiv takvih igrača ne možeš da se braniš sam, već je potrebno angažovanje celog tima. Verujem da će tako biti i jedva čekam", istakao je Šlotenbek, uz podsećanje da Borusija nije primila gol u polufinalnom dvomeču sa Pari Sen Žermenom.

Defanzivac žuto-crnih očekuje veliku podršku navijača iz Nemačke.

"Na stadionu će biti 90.000 ljudi, od kojih će većina navijati za nas. Ako pristupimo utakmici kao što smo i prethodnim u Ligi šampiona, entuzijasta sam po pitanju sutrašnjeg rezultata", dodao je Šlotenbek.

Vezista Brant je svesan da mu se ovakva prilika možda nikada više neće ukazati u karijeri.

"Probaćemo da uživamo u utakmici. Ovako nešto se ne doživljava često. Igramo na jednom od najlepših svetskih stadiona protiv jednog od najvećih klubova na svetu", konstatovao je Brant.


tagovi

Borusija DortmundLiga šampionaEdin Terzić

Obaveštavaj me

Dortmund
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara