Dragan Stojković (MN Press)
Dragan Stojković (MN Press)

Piksi o pojedincima: Spajić je lider, Mijailovića vidim desno, Birmančevića preporučile brze noge

Vreme čitanja: 3min | pet. 31.05.24. | 12:44

"Golmani su nam kvalitetni, posvećeni poslu i ekipi. Odlučio sam ko će da brani, ali nije u redu da kažem sada"

Raspoložen je Piksi. Kad smo ga videli pred Katar bio je utučen, jer je Dragan Stojković znao s kakvim se kadrovskim problemima suočava. Sad, uoči Prvenstva Evrope deluje razdragano i zbija šale.

Na primer, povodom odlaska nekoliko reprezentativaca u Niš, gde će tokom petka biti na veselju Andrije Živkovića, koji se ženi.

Izabrane vesti

„Da ne pomisle ljudi: „Ide EP, a ovi se opijaju na svadbi“. Momci idu samo da čestitaju prijatelju. Ja neću moći, ali sam poslao čestitiku"Žile, dobrodošao u novi svet!" Moramo da ih ženimo, jer je to dodatna odgovornost, ozbiljnost“, podsetio je selektor i da je Nemanja Gudelj stao na ludi kamen.

Drugi put je izazvao smeh u konferencijskoj sali odgovorom na pitanje koga bi, hipotetički, kao džokera, poveo na predstojeći turnir iz selekcije iz 2000. godine, kad smo prethodni put bili na kontinentalnoj smotri.

„Sebe, naravno, ha-ha! Ova generacija ima šansu da uradi nešto što će fudbalsku Srbiju učiniti ponosnom i srećnom. Nije pitanje šta želiš i hoćeš, ovde moraš. To očekujem“.

A šta javnost da očekuje: jednog ili dvojicu napadača?

„Odluke donosim čiste savesti. Nikad nisam imao tu dilemu. Kakva god da bude, potkrepljena je fudbalskim ubeđenjem. Ranije se pričalo da li ćemo sa trojicom ili četvoricom u odbrani, sad smo prešli u napad. Kako god da bude, svaki igrač mora da bude u funkciji ekipe. Nema mesta individualizmu. Timski duh mora da bude na prvom mestu. Bez obzira na imena, uloge se neće menjati, jer će morati pomažu i sredini i odbrani. Drugačije neće moći. Pogledajte kako je Real eliminisao Mančester Siti, najbolju ekipu u Evropi. Odbranom. Radili smo na principima igre i pomeranjima. Srbija će dobro izgledati u Nemačkoj“.

Zato je važno što je dočekala spremnog Nemanju Gudelja, koji je dugo pauzirao.

„Odlično deluje, kao da nije bio povređen. Sve napore je izdržao. Samo neka ovako nastavi“.

Kad je u odbrani reč, posebne pohvale selektora zaslužio je povratnik u reprezentaciju, Uroš Spajić.

„Od marta 2021, kad sam postao selektor, bio je sa nama. Drago mi je što se vratio u formu, ujedno i produžio karijeru, posle povrede ukrštenog ligamenta koja ga je zadesila pred Mundijal, što nije bilo fer prema njemu. Da je bio zdrav, ne samo da bi putovao u Dohu, nego bi možda i igrao. Njegov personaliti je na visokom nivou. To cenim. Lider je, takav se nametnuo u Crvenoj zvezdi, u njega svi ostali gledaju, a to se meni dopada. On je neko ko se ne predaje, uvek veruje i sve mečeve koje sam pratio bili su zadovoljavajući. Čak iznad toga. Njegovi kvaliteti zadovoljavaju moje zahteve“.

Slično važi za Srđana Mijailovića, koji bi mogao da bude opcija po desnoj strani.

„Moguće! Ono što igra u klubu je otprlike i to gde ga vidim. Jeste iz domaće lige, ali sam ga pratio i u Ligi šampiona, na utakmicama visokog intenziteta, bez obira na ime protivnika. Mijailović je maksimalno posvećen igri, profesionalac i univerzalac“.

Među odbranima je i Veljko Birmančević, zbog načina na koji je doprineo duploj kruni praške Sparte.

„Brojke, učinak, rezultati i forma su impresivni i to me je nateralo da bude među 26. Ne bi bilo fer da je izostao. Moj posao je da cenim, a Veljko je zaslužio poziv. Odlikuju ga brzinske karakteristike, može i po desnoj i po levoj strani da bude produktivan, a i iza napadača. Poseduje fantastičnu eksplozivnost, brze noge, dosta golova je dao. Imate igrače koji su bili protiv Bugarske, pa me nisu ubedili“.

Zato makar za golmane ne brinemo. Davno ispričano, još jednom potvrđeno.

„Kad ste sigurni u nešto, nema dileme. Odlučio sam ko će da brani, ali nije u redu da kažem sada. Sva trojica su kvalitetni, posvećeni poslu i ekipi. Javnosti može da imponuje što ih imamo u timu. Pohvalio sam golmana Partizana, jer je Aleksandar Jovanović imao odličnu sezonu, bio je najbolji pojedinac svoje ekipe, ali je ideja da imamo trojicu golmana. Ne bih pogrešio ni da je on ovde. Da Jovanovića nije bilo, pitanje je na kom bi mestu završio Partizan“, podsetio je Dragan Stojković.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024Dragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara