Fudbalerke Srbije (©MN Press)
Fudbalerke Srbije (©MN Press)

Nek se umešaju i nevidljive sile, samo da Srbija ode na EURO: Fantomski gol na Brdu kreirao preokret

Vreme čitanja: 2min | pet. 31.05.24. | 20:01

Fudbalerke zabeležile drugu uzastopnu pobedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Pre samo desetak godina ženska reprezentacija Srbije nije bila konkurentan takmac u borbi za plasman na velika takmičenja, služila je mahom za popravljanje gol-razlike, a šanse za osvajanje bodova u kvalifikacionim utakmicama postojale su isključivo u susretima protiv evropskih fudbalskih patuljaka. Danas je to potpuno drugačija Srbija, selekcija kadra da pomrsi račune jačima od sebe i napadne premijerni nastup na nekom velikom turniru. Fudbalerke Srbije trijumfovale su protiv Slovačke 2:1 (1:1) u duelu trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine, a duel na stadionu Čukaričkog obeležio je izjednačujući pogodak Orilica.

Sredinom prvog poluvremena izabranice Dragiše Zečevića napadale su svim silama u nameri da neutrališu kapitulaciju iz devetog minuta, a nakon gužve u kaznenom prostoru rivala, Violeta Slović je šutirala glavom i poslala loptu do gol-linije, a tamo je intervenisala Marija Mikolajova i poslala je daleko od gola. Posle nekoliko sekundi arbitarka Elvira Nurmustafina pokazala je na centar na opšte oduševljenje kompletnog gledališta na Banovom Brdu. Čini se da je slovačka igračica intervenisalana na vreme, ali srećom Gol tehnologije ili VAR-a nije bilo. Da je situacija proveravana velike su šanse da bi gol bio poništen. Fantomski pogodak stavio je momentum na stranu naše reprezentacije, a potpuni preokret dogodio se posle asistencije Alegre Poljak i gola Miljane Ivanović u 52. minutu.

Izabrane vesti

Velike stvari pokazale su srpske fudbalerke u prethodnih nekoliko godina, ali stalno nešto fali za odlazak na veliko takmičenje. Ma nek se umeštaju i nevidljive sile, samo da srpske dame konačno probiju barijeru i odu na EURO. Posle tri odigrana kola Srbija je lider grupe sa sedam bodova, Škotska ima četiri (uz utakmicu manje), Slovačka tri, a Izrael je bez bodova (utakmica manje).

Sistem kvalifikacija prilično je komplikovan, pošto su selekcije raspoređene u A, B I C diviziju kvalifikacija, a prvi, drugi i treći na tabeli iz B divizije u kojoj nastupa i Srbija sastaće se u odlučujućem plej-of dvomeču na jesen protiv nekog od trećeplasiranih i četvrtoplasiranih selekcija iz A divizije kvalifikacija. To praktično znači da je Srbija već sada jednom nogom u odlučujućem dvomeču, s tim da je važno proći do njega sa što bolje pozicije, kako bi se poboljšale šanse za dobijanje povoljnijeg rivala.

Selektor Dragiša Zečević je pristigao na mesto šefa stručnog štaba početkom 2023. godine, a od tada igra Srbije prevashodno na protivničkoj polovini ide uzlaznom putanjom. Odbrana je evidentno slabiji deo tima, ali maksimalno ofanzivno orijentisana igra pleni već dugo vremena. Za samo četiri dana Srpkinje će ponovo na megdan Slovakinjama, pošto će u utorak (18.00) gostovati u Trnavi.

B DIVIZIJA KVALIFIKACIJA ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 3. KOLO

Srbija - Slovačka 2:1 (1:1)

/Slović 22, Ivanović 53 - Surnovska 9/

20.05 Škotska - Izrael


tagovi

Ženska fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara