Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Azuri ne vole Oranje! Kad Leva "zapuca", odbrane nema

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.10.20. | 09:17

Dva veoma interesantna duela u okviru Grupe 1 najjače divizije Lige nacija

Kontinuitet protiv tranzicije. Italijani već dve godine postižu odlične rezultate, tako da njihova septembarska pobeda nad Holanđanima u Amsterdamu (1:0) nipošto nije bila iznenađenje, posebno kada se u obzir uzme činjenica da se rival nalazi u periodu reorganizacije. Njihov večerašnji dvoboj u Bergamu mogao bi, takođe, da bude jednosmerna ulica (20.45).

Lale su malo pre tog prvog meča sa Italijanima ostale bez selektora Ronalda Kumana, koji je preuzeo Barselonu, pa ih je protiv Azura, ali i protiv Poljaka, koje su dobili nekoliko dana ranije (1:0) vodio Dvajt Lodevehes. U međuvremenu na klupu Oranja seo je Frank de Bur, koji je na istoj debitovao prošlonedeljnim porazom u prijateljskoj utakmici sa Meksikom (1:0). Nije se proslavio nekadašnji vrsni defanzivac ni u zvaničnom duelu sa Bosnom i Hercegovinom, gde je izvukao dosadni remi, što znači da još čeka na prvenac na kormilu nacionalne selekcije.

Izabrane vesti

Kao što možete da primetite, Holanđani su zaređali sa neuobičajeno neefikasnim mečevima. S druge strane, Italijani pod vođstvom Roberta Mančinija uglavnom beleže partije sa velikim brojem pogodaka.

Mančini se pred ovu seriju utakmica opredelio za proverena imena, s tim da je šansu ukazao i trojici povratnika u nacionalni tim: Anđelu Ogboni, Manuelu Lacariju i Domeniku Berardiju, koji je postigao poslednji gol na prijateljskom meču sa Moldavijom (6:0). De Bur je na pomenutom susretu sa Meksikom izveo gotovo najjači sastav, jedini na kojeg nije mogao da računa zbog povrede je štoper Juventusa Matijs de Liht. Očekuje se da selektor gostiju neće praviti previše rokada pred okršaj u Bergamu.

Italijani su lideri Grupe 1 sa pet bodova, samo korak iza su Holandija i Poljska, dok je Bosna i Hercegovina sakupila dva boda.

Ušla je selekcija Zmajeva u A diviziju Lige nacija, a kako sad stvari stoje, brzo će nazad u niži razred. Imali su velike planove u Sarajevu s Dušanom Bajevićem, ali ni tako veliko ime nije uspelo da napravi uočljiv pomak, pa je najavilo odlazak s funkcije selektora.

Razlog je činjenica da s njim na klupi reprezenatacija još ne zna za pobedu. Protiv Severne Irske je eliminisana u polufinalu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, u Ligi nacija nalazi se na dnu tabele i sve sluti da ciklus neće biti uspešan. Verovatno poslednja prilika da se nešto promeni je večerašnji sudar sa Poljacima.

Čak ni to što je u nedelju veče odolela favorizovanim Holanđanima neće promeniti odluku Bajevića da se povuče, najavio je prepuštanje palice nekom ambicioznijem stručnjaku, ali tek kad se završi ovo izdanje Lige nacija. U njemu će selekcija BiH gledati da, za početak, popravi utisak na gostovanju Poljskoj u Vroclavu (20.45).

Duel istih rivala prošlog meseca u Zenici završen je pobedom Poljaka (2:1) i to preokretom u režiji Kamila Grosickog. Krilni vezista Vest Bromvič Albiona dao je i namestio gol i sjajno odmenio Roberta Levandovskog, koji je septembarski meč propustio odmarajući se od napornog završetka minule sezone u dresu Bajerna. Kako se Levandovski vratio u sastav protiv Italije valja očekivati da Poljaci zapucaju iz svih oružja, tim pre što je i sam napadač motivisan da prvi put posle novembra prošle godine postigne gol za držani tim.

Domaćin bi pobedom skoro izvesno gurnuo BiH u niži rang, a sebi popravio šanse da se sa Italijom i(li) Holandijom za mesec dana bori za prvo mesto koje vodi na završni turnir Lige nacija.

LIGA NACIJA A, 4. KOLO

Utorak

GRUPA 4

Nemačka - Švajcarska 3:3 (1:2)

/Verner 28, Haverc 55, Gnabri 60 - Gavranović 5, 57, Frojler 26/

Ukrajina - Španija 1:0 (0:0)

/Cigankov 76/

Sreda

GRUPA 1

20.45: (2.10) Italija (3.35) Holandija (3.60)

20.45: (1.82) Poljska (3.45) Bosna i Hercegovina (4.70)

GRUPA 2

20.45: (1.73) Engleska (3.60) Danska (5.10)

20.45: (10.0) Island (5.50) Belgija (1.30)

GRUPA 3

20.45: (3.50) Hrvatska (3.35) Francuska (2.15)

20.45: (1.50) Portugalija (4.10) Švedska (7.00)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga nacijafudbalska reprezentacija Italijereprezentacija HolandijeReprezentacija Poljskereprezentacija Bosne i Hercegovine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara