(©MN Press)
(©MN Press)

Ovo smo čekali tri godine: Orlovi hrabog srca pregazili Švajcarce

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.10.24. | 22:39

Srbija upisala prvu pobedu u Ligi nacija nošena sjajnom podrškom u Leskovcu – 2:0

Najzad! Treća sreća! I to onda kada su možda nade u pobedu nad Švajcarskom bile najmanje. Ali, vinula se prežaljena Srbija kao feniks, nošena sjajnom podrškom u Leskovcu, odigrala je najbolju utakmicu u ovoj godini, najbolju posle ko zna koliko vremena i upisala prvi trijumf u Ligi nacija – 2:0 (1:0).

Prva pobeda u takmičarskoj utakmici posle godinu dana, prvi put dva gola u meču za bodove još od poslednjeg domaćinstva u Leskovcu protiv Bugarske (2:2). I najzad pobeda protiv jednog respektabilnog rivala, ono što smo čekali tri godine, još od Lisabona i Portugalije. I sve to u dobrano oslabljenom sastavu, ali sa velikim srcem, disciplinovano, odgovorno. I sa bogatom nagradom.

Izabrane vesti

Sve je išlo kao po najlepšim željama, kao da je crtano po nekom scenariju: dva gola, promašene dve kolosalne šanse, odbrana kao granit, a onda i odbranjeni penal Predraga Rajkovića, koji je ubio svaku nadu „sajdžija“ da mogu da se izvuku na leskovačkom „Old Trafordu“. Dva puta su okretali Švajcarci protiv Srbije, najpre na Mundijalu u Rusiji, pa opet u Kataru, ali neke su lekcije očigledno naučene. 

Možda prvih 45 minuta nisu bili lepi za oko. Mučio se Piksijev tim da organizuje bilo kakvu akciju, da pređe polovinu rivala, ali zato u odbrani nije curelo, nije bilo rupa. Imala je Švajcarska mnogo veći posed lopte, samo što nije znala šta će s njom. Jednu šansu stvorio je protivnik, Embolov šut je završio pored gola.

Srpski napad je živeo na individualnim akcijama Birmančevića, Samardžića i prodorima Pavlovića, koji je i doneo situaciju iz koje je pao vodeći gol. Izborio je srpski defanzivac slobodan udarac, a lopta je iz centaršuta pogodila Elvedija na petercu i završila u mreži – 1:0.

Piksijeva izmena na početku drugog dela je bila Jović umesto Grujića. Hrabro – špic umesto zadnjeg veznog. I umalo u prvom minutu da bude obojena zlatom: Jović je izbio sam na golmana Švajcarske i pogodio ga u ruku! Posle meča sa Španijom u Beogradu (0:0), još jedan neverovatan promašaj napadač Srbije. Ali, ako je za utehu, nije nas koštao bodova.

A, nije koštao zbog fantazije koju je izveo Aleksandar Mitrović! Dugu loptu poslao mu je Zdjelar, stigao je srpski as doslovno na aut liniji, koji centimetar pre nego što je izašla van terena, krenuo u solo akciju ka šesnaestercu i onda posle jednog lažnjaka poslao strelu u mrežu Švajcarske – 2:0! Kakav vulkan na tribinama, kakav talas oduševljenja, kakav dugo nije viđen na utakmicama Srbije.

Mogao je Jović posle toga da overi pobedu, veliku šansu je promašio glavom da digne na tri razlike, a onda je Švajcarska krenula na sve ili ništa. Nedeljković je skrivio penal, ali je Rajković odbranio udarac Embola i stao u red još jednog od junaka ove pobede.

Branila se Srbija do kraja, trpela veliki pritisak, šansu da debituju dobili su mladi Maksimović i Čumić, a na kraju je ostalo 2:0. Najzad! Bar jednom da vidimo i te Švajcarce na kolenima. Mnogo su nam bili, ma i dalje su nam dužni.

A LIGA NACIJA, GRUPA 4

SRBIJA - ŠVAJCARSKA 2:0 (1:0)

/Elvedi 45+1ag, Mitrović 61/

Stadion Dubočica, Leskovac

Kapacitet: 8.136

Sudija: Simone Soca (Italija)

SRBIJA (3-4-2-1)Rajković - Eraković, Milenković, Pavlović - Nedeljković (od 74. Simić), Grujić (od 46. Jović), N. Maksimović, Birmančević - Samardžić, Lukić (od 53. Zdjelar) - Mitrović (od 74. A. Maksimović).

ŠVAJCARSKA (3-4-3)Kobel - Vidmer (od 46. Rider), Akandži, Rodrigez (od 70. Garsija) - Elvedi, Fojler, Džaka, Ebišer (od 70. Fernandes) - Amduni (od 70. Zećiri), Embolo (od 86. Monteiro), Endoje.

LIGA NACIJA A

3. kolo

Srbija - Švajcarska 2:0 (1:0)

/Elvedi ag 45, Mitrović 61/

Španija - Danska 1:0 (0:0)

/Zubimendi 79/



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeLiga nacijareprezentacija ŠvajcarskeAleksandar MitrovićDragan Stojković PiksiPredrag Rajković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara