(© MN Press)
(© MN Press)

Vasović započeo kinesku pustolovinu: Drugačija i gotovo vojnička radna etika

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.10.24. | 14:34

"Domaće odbojkašice trening poistovećuju sa svetinjom", ističe trener Šenžena

Odbojkaški klub Šenžen nema dugu tradiciju. Osnovan je tek pre tri godine, a od zvaničnog formiranja veliki trag ostavili su i srpski predstavnici. Svojevremeno su Tijana Milojević, Sara Klisura, Ana Jakšić i Jelena Blagojević nastupale u kineskoj ekipi, dok je u protekle dve sezone na klupi sedela Mirjana Musulin. Pred novu je došlo i do rokade, iako su čelnici primenili poznati recept. Poverenje su ukazali Vladimiru Vasoviću, koji će nastaviti tamo gde je njegova sunarodnica stala.

Bivši trener Užica, Jedinstva, Partizana, Tenta i Santorinija već je štriklirao novo dostignuće u biografiji. Pre tačno šest nedelja zaputio se u Aziju, željan izazova. Možda je Vasoviću na početku pustolovine bilo neobično, ali se u međuvremenu aklimatizovao na drugačije okruženje u odnosu na Evropu.

Izabrane vesti

"Kako je prošao izvestan period od trenutka dolaska u Kinu, sve protiče bez ikakvih problema. Na raspolaganju imam kompletan stručni štab. Doputovali su sa mnom asistent i skaut Bojan Stupar i kondicioni trener Goran Panković. Ostalo je samo da se priključi i fizioterapeut Siniša Mladenović. Kada su tu naši ljudi, onda je i nekako lakše. Bavim se poslom na isti način kao što bih se bavio na bilo kojem mestu", istakao je Vasović u razgovoru za Mozzart Sport.

Osećaj dezorijentisanosti koji se obično doživi u susretu sa drugom religijom, ideologijom, zajednicom i civilizacijom gotovo da nije imao. Čak je i prebrinuo brige oko evenutalnog kulturnog šoka.

"Nisam u velikoj meri bio iznenađen. Sportska strana priče je svuda ista. Kada smo vezani ceo dan za uobičajene stvari, a samim time i okruženi takvim ljudima, nema posebne razlike. Jedina suprotnost u odnosu na igračice iz Azije i Evrope je radna etika. Potpuno je drugačija, kao vojska. Trening poistovećuju sa svetinjom, navikle su da imaju naporne pripreme. Na kraju, vredi istaći i da problema nije bilo zbog odličnih uslova koje imam na raspolaganju".

Šenžen se nalazi u krugu klubova koji će se boriti za plasman u plej-of, odnosno titulu. Šef stručnog štaba je i pre početka nacionalnog prvenstva, koji je zakazan za 26. oktobar, svestan disproporcije u kvalitetu i da su se već izdvojili pretendenti za tron. Takmičenje je organizovano na specifičan način u dva ranga. Prvu grupu čine osam najboljih kolektiva u državi, dok su u drugoj i šest timova sa ambicijama da napreduju i izbore promociju u "elitu".

"Napravljena je podela na osnovu rezultata iz prethodne godine. Trenutno glavnu reč vode tri do četiri vrhunska kluba, Šangaj, Tijanđin, Đangsu i Peking. Sastavili su rostere u kojima prednjače reprezentativke Kine koje su igrale na Olimpijskim igrama u Parizu. Naravno, pojedini su angažovali i vrhunska strana pojačanja, poput Ruskinja Arine Fedorovceve, Irine Fetisove ili Brazilke Tainare Santos".

Prihvatio je i okolnost da u Kini nema slobodnog tržišta, pogotovu prilikom dogovora angažmana sa domaćim igračicama...

"Šenžen se odlučio za dve strankinje, Andreu Mitrović kao Kanađanku srpskog porekla i Amerikanku Izabelu Rapač. Do sada se pokazalo da nismo pogrešili u odabir. Što se tiče Kineskinja, nismo imali svoje i morali smo da ih pozajmimo iz preostalih klubova. Dakle, one su kao neki višak. Može i da se pretpostavi o kakvom je kvalitetu reč, barem u odnosu na druge. Međutim, raduje njihova radna etika. Videćemo samo na kojem su nivou kada krene prvenstvo. Možemo do tada samo da nagađamo".

Koliko će oformljeni sastav moći da pruži je prava nepoznanica. Međutim, sam Vasović na čelu sa vodećim ljudima ima realna očekivanja.

"Prvi i primarni cilj je da se bude među prvih šest klubova. Ukoliko se ostvari plasman na željeno mesta, Šenžen bi i naredne godine bio u istoj grupi. Ako se zabeleži i bolji rezultat, zaista bi mogao da se posmatra kao ogroman uspeh. Nije da ne postoji šansa, ali treba biti objektivan. Važno je samo da izbegnemo razigravanje sa timovima iz druge grupe".

Planirano je da se šampionat završi do 7. marta. Trebalo bi do tada i da bude jasno da li je opravdao aspiracije. Na pomen i eventualnog transfera po epilogu turneje daleko od otadžbine, praktično i ne razmišlja.

"Namestilo se da se liga uopšteno igra duže nego inače. Fokusiran sam isključivo na Šenžen. Imam ugovor na godinu dana. Videću potom šta ću i gde dalje", zaključio je Vasović, koji će u Kini činiti malu srpsku koloniju sa još Jelenom Vulinom (Peking), Majom Savić (Đangsi), Sarom Klisurom (Đangsi) i već pomenutim stručnim štabom.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Vladimir VasovićKinaŽenska odbojkaška reprezentacija Kine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara