MOZZART ANALIZZA: Novi zlatni dečak Argentine - Hulijan Alvarez

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.12.22. | 09:19

Ako Argentina danas osvoji Svetsko prvenstvo, najveći deo zasluga će pripasti Lionelu Mesiju i to s pravom, ali kao što smo pokazali prošli put, uključujući Enca Fernandesa, postoji nova generacija argentinskih fudbalera koji su iskoristili ovo Svetsko prvenstvo da se afirmišu. Još jedan važan deo slagalice je 22-godišnji napadač, Hulijan Alvarez. Šta ga čini posebnim i zašto se tako dobro slaže sa Mesijem? Čitajte dalje i saznajte.

Jedna od senzacija ovog Svetskog prvenstva

Baš kao Enco Fernandez, koji je postao ključni igrač u sredini terena, Hulijan Alvarez je igrač omladinske akademije River Plejta koji je ovo Svetsko prvenstvo započeo na klupi. Ali nakon poraza od Saudijske Arabije, Skaloni ga je uveo u prvih jedanaest umesto mnogo iskusnijeg Lautara Martineza i argentinski selektor se od tada nije osvrnuo.

Izabrane vesti

Sa četiri gola u šest mečeva, Alvarez se odužio treneru i zauzima treće mesto na rang listi Zlatne kopačke uoči finala. Čak ima šansu da postane najbolji strelac na Svetskom prvenstvu, iako će se suočiti sa ozbiljnom konkurencijom, jer su ostala tri najbolje rangirana igrača i dalje aktivna u finalu.

Već je sustigao Krespa i Kaniđu

Argentina ima bogatu tradiciju Svetskog prvenstva, sa mnogo sjajnih napadačkih igrača koje svet pamti kao legende igre. Ali nisu mnogi od njih uspeli da počnu tako sjajno kao Alvarez.

Alvarez je već sustigao ikonične napadače kao što su Hernan Krespo i Klaudijo Kaniđa, a postigao je samo jedan gol manje od Goncala Iguajina i dva manje od Marija Kempesa. Čovek koji je Argentini doneo titulu na Svetskom prvenstvu 1978, sa 2 gola u finalu protiv Holandije.

Uzimajući u obzir da Alvarez još uvek ima samo 22 godine, preostala su mu najmanje dva, možda tri svetska prvenstva u karijeri da sustigne ostatak liste.

Nije tradicionalni napadač

Sa visinom od 1,70 i širokim rasponom kretanja po celoj širini terena, Alvarez je sve samo ne tradicionalna devetka. To možete videti i sa njegove toplotne karte na ovom Svetskom prvenstvu.

Alvarez se uglavnom nalazi u međuprostoru sa obe strane terena, za razliku od devetke koja igra u sredini i pokušava da drži centralne defanzivce opozicije zauzetim sve vreme. Leva strana mu je i dalje najdraža, jer voli da krene unutra ka jačem desnom stopalu, kao što je bio slučaj sa golom koji je postigao protiv Poljske.

Kretnja je njegovo glavno oružje

Deo razloga zašto tako dobro sarađuje sa Mesijem je njegovo inteligentno kretanje, posebno u šesnaestercu protivnika ili oko njega. Sa kvalitetnim plejmejkerom kao što je Mesi u timu, fluidno kretanje je ključ za otvaranje prolaza, a Alvarez to donosi i svojom brzinom i anticipacijom.

Njegova kretnja bez lopte je izuzetna i Alvarez poseduje odlično razumevanje kako da napadne prostor iza protivničke zadnje linije. Svojim ubrzanjem on je u stanju da napravi malo razdvajanja od protivničke odbrane kako bi stvorio prostor za šut. On takođe efikasno usporava posle brzog sprinta da bi se pripremio da šutira kada je blizu gola.

Kao što vidite, svih njegovih jedanaest udaraca dolazi iz kaznenog prostora.

Ubitačan je pred golom

Ako do sada ne znate, xG predstavlja očekivani broj golova, izračunat prvenstveno gledanjem na poziciju šuta. Alvarez nadmašuje svoj xG na ovom Svetskom prvenstvu sa 4 postignuta gola iz xG-a od samo 1,87. Ali nije to samo ovde slučaj. U Mančester Sitiju ima 3 gola iz xG-a od 1,3.

Deo toga se može objasniti njegovom odličnom tehnikom šutiranja, koju možete videti u video klipu ispod. Drugi deo je da Alvarez ne šutira kad god ima priliku. On uzima visokokvalitetne udarce, sa 0,17 xG po šutu. To znači da otprilike jedan od svakih pet udaraca koje on uputi završi golom.

Da dodamo poslednjoj tački, Alvarez je pre svega timski igrač, koji obično donosi ispravne odluke. Zato i ne čudi da je pored 54 gola za River Plate, imao 31 asistenciju.

Na visini zadatka i defanzivno

Nije samo u napadu Alvarez uspeo da impresionira. Kako se kaže, dobra odbrana počinje napadom i Alvarez je odličan primer za to. Da ste obratili pažnju na njega u polufinalu, mogli ste ga videti kako blokira prolaz Marčelu Brozoviću ili u nekoliko navrata juri Luku Modrića u sredinu terena.

Alvarez je tri puta povratio loptu u tom meču i imao je najviše direktnih pritisaka, pored Paredesa sa 11 pokušaja. Dalje, samo dva argentinska igrača su indirektno izvršila veći pritisak na loptu od Alvareza, koji je imao 27 pokušaja. Pored svega ovoga imao je i ukupno 66 sprinteva, daleko najviše od svih uključenih igrača.

Ovi brojevi svedoče o Alvarezovoj ogromnoj stopi rada, kojom on dodaje još jednu važnu dimenziju svom timu.

Napada svetsku titulu sa svojim idolom

Većina mladih argentinskih fudbalera bi rekla isto kada bi ih pitali za svog idola, ali Alvarez je taj koji živi svoj san, 11 godina nakon što je izgovorio te čuvene reči, kada je još bio samo mladi igrač River Platea, a Mesi je već bio jedan od najvećih igrača svih vremena.

Isti onaj Mesi koji je u polufinalu protiv Hrvatske osvojio nagradu za igrača utakmice i rekao da je Alvarez to ustvari zaslužio: „Alvarez je danas bio klasa iznad svih ostalih. Odigrao je izvanrednu utakmicu, postigao 2 gola i zaslužuje da bude igrač utakmice.’

Posle Svetskog prvenstva

Ljubitelji južnoameričkog fudbala poznavali su njegov kvalitet pre nego što je potpisao ugovor sa Mančester Sitijem za 23 miliona evra i pridružio im se prošlog leta. Na neki način Alvarez nema sreće što mu je glavni konkurent u Engleskoj norveška senzacija Erling Haland. Gvardiola je, sa druge strane, blagosloven što ima tako kvalitetnog rezervnog napadača, sa potpuno drugačijim profilom.

Šta god da se desi danas, Alvarez će se vratiti u svoj klub sa povećanom reputacijom u svetu fudbala. Sa 0,91 golom doprinosa za 90 minuta za Mančester Siti do sada i jednim od najboljih na svetu koji ga trenira, nebo je granica za Hulijana Alvareza.

Piše: Serbian Football Scout


tagovi

mozzart analizzaHulijan AlvarezKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara