Hulijan Alvarez (©Reuters)
Hulijan Alvarez (©Reuters)

Pauk koji plete mrežu po celom terenu: U Real nije mogao zbog roditelja, River izabrao zbog crveno-belih boja

Vreme čitanja: 5min | sub. 17.12.22. | 08:30

Sa Hulijanom Alvarezom na terenu Argentina je u Kataru dala 11 od 12 golova, a svih pet koje je primila bili su bez njega u igri

Kada Lionel Mesi posle polufinale utakmice Svetskog prvenstva kaže da nagradu za njenog najboljeg aktera nije zaslužio on već saigrač, jasno je da se radi o spektakularnom izdanju tog igrača.

Kada vam je prvi trofej u karijeri Kopa Libertadores, a sa 21 godinom već imate osvojeno sve što jedan argentinski klub može, jasno je da vam je karijera predodređena za velika dela.

Izabrane vesti

Kada vas Real Madrid hoće već sa 11 godina, jasno je da se radi o fudbaleru ogromnog talenta.

Sve to dogodilo se Hulijanu Alvarezu, a u dosadašnjem toku Mundijala u Kataru mladi napadač argentinske reprezentacije pokazao je da ništa nije bilo slučajno. Ostalo je još finale, pa da uz rame sa igračima čije autograme i dalje čuva, Leom Mesijem i Anhelom Di Marijom, kao i ostatkom čete Lionela Skalonija, postane besmrtan čak i pre nego što mu se karijera zahuktala.

Imaće naspram sebe aktuelne svetske prvake, Francuze koji su bez nekoliko standardnih prvotimaca uspeli ponovo da se domognu utakmice za trofej i to bez većih problema obilazivši prepreke u vidu Maroka, Engleske, Poljske...

Argentinci su imali penal dramu u četvrtfinalnom meču sa Holandijom, ali su potom pregazili Hrvatsku 3:0 u pomenutom polufinalu posle kog je Mesi prepustio epitet igrača utakmice svom nasledniku u ulozi lidera argentinske reprezentacije.

"Svi su odigrali dobro, ali ako bih morao da biram, nagradu bih dao Hulijanu Alvarezu. Imao je fantastičnu utakmicu", izjavio je kapiten Gaučosa.

I jeste izbor Fife bio pomalo čudan, s obzirom na to da je 22-godišnjak iz Kalćina u Kordobi iznudio penal za vođstvo Argentine, a potom se dvaput upisao u strelce. Stigao je Alvarez do četiri pogotka na Svetskom prvenstvu, što je jedan manje od Mesija i Kilijana Mbapea koji trenutno predvode listu strelaca. Na četiri je i Olivije Žiru, te će finalni okršaj imati dodatnu draž zbog trke za Zlatnu kopačku ovogodišnjeg Mundijala.

Veliki broj golova nije stran za Hulijana Alvareza. Kao mlađi često je postavljao rekorde, a u maju ove godine je igrajući za River Plejt protiv peruanske Alijanse iz Lime čak šest puta bio strelac u pobedi 8:1. Protiv Patronata u argentinskom prvenstvu pogodio je četiri puta, dok u seniorskom fudbalu, a podsetimo tek su mu 22 godine, već ima sedam mečeva s dva pogotka i tri u kojima je upisao het-trik. I to ne računajući dupli protiv Alijanse, niti meč sa Patronatom.

"Hulijan je mirna osoba, veoma odgovorna i koncentrisana, igranje fudbala za njega je oduvek bilo sasvim normalna stvar. Sećam se jednog gola, kada je imao osam ili devet godina, prošao je petoricu protivničkih igrača i pogodio rabonom", pričao je Rafael Varas, Hulijanov prvi trener koji je pored tog posla radio i kao dostavljač. Nije ga Alvarez zaboravio, od novca zarađenog po dolasku u River kupio mu je auto...

Efikasna igra donela je Alvarezu transfer u Mančester Siti vredan 21.400.000 evra, ali mnogo pre toga nadimak "Pauk".

"Oduvek je pravio razliku na terenu. Sve ovo što radi danas već smo gledali svakog vikenda dok je igrao za Kalćin i zato nas više ne iznenađuje. Otud i nadimak 'La Araña'. Još kao malom bilo mu je nemoguće oduzeti loptu. Imao je sjajnu kontrolu nad njom i delovao kao da ima stotinu nogu", objasnili su uglas govoreći otac i jedan od dvojice starije braće u dokumentarcu snimljenom kada je mladi napadač potpisao za Mančester Siti, početkom 2022.

Hulijan Alvarez protiv Sevilje (©Reuters)Hulijan Alvarez protiv Sevilje (©Reuters)

I ne samo da kontroliše loptu poput pauka, a golove proslavlja pokretima strip junaka Spajdermena, već se tako i kreće, Fascinantan je podatak koji kaže da je Argentina sa Hulijanom Alvarezom na terenu u Kataru dala 11, a bez njega u igri primila svih pet golova dosad. Plete mrežu napadač Gaučosa po celom terenu, što je sigurno zasluga selektora Skalonija, ali imajući u vidu njegovu filozofiju fudbala i razmišljanje da je napad najbolja odbrana, udela u tome sigurno ima i Pep Gvardiola, koji od leta sarađuje sa novom zvezdom argentinskog i svetskog fudbala.

"Odrasli smo gledajući Pepovu Barselonu, a Hulijan ga sada ima za trenera, što je fantastično", rekao je drugi od trojice braće Alvarez.

Iako ga je prošle zime želeo i Bajern Minhen, čime se sam pohvalio jednoj nemačkoj pevačici tokom odmora u Meksiku, igranje za Mančester Siti je izgleda bilo predodređeno Hulijanu Alvarezu. Doduše, da u tom trenutku nije bila u finansijskom rasulu možda je mogla da ga angažuje i Barselone.

"Na Plejstejšnu uvek biram Siti ili Barselonu", otkrio je golgeter svojevremeno u razgovoru za argentinsku radio stanicu La Red.

Prvi je talentovanog klinca u Atletiko Kalćinu primetio Real Madrid. Čak je i nosio dres Kraljevskog kluba na jednom turniru mlađih kategorija održanom u Španiji kada je imao 11 godina. Golovima je naterao ljude iz Reala da predlože roditeljima da potpiše za njih, međutim, postojao je problem sa zakonom po kom španski klubovi ne mogu da angažuju strane igrače pre 13. godine. Roditeljima je predloženo da se zajedno sa sinom presele u Madrid, gde bi mu bili obezbeđeni uslovi za treniranje i čekao ga ugovor, ali kako je reč o porodici srednje klase (otac zaposlen u firmi koja se bavi prodajom žitarica, a majka kao vaspitačica u vrtiću), smatrali su da je prerano za odlazak u inostranstvo i zahvalili se na ponudi. Usledila je i proba u Boki Juniors, pa poziv Rivera. Kada je stigao, mali Hulijan nije imao dilemu. Izabrao je klub identičnih boja, pa i grba, kao onaj u kom je ponikao.

Sa 15 godina je došao u River, a tri godine kasnije Marselo Galjardo mu je pružio priliku da debituje. Prvo 27 minuta protiv Aldosivija u prvenstvu, a onda 23 u čuvenom Superklasiku igranom u Madridu, revanšu finala Kopa Libertadoresa koji je zbog navijačkih nereda (napad Riverovih pristalica na autobus sa igračima Boke) izmešten u inostranstvo. Ušao je u sedmom minutu prvog produžetka, pri rezultatu 1:1, i pomogao ekipi da stigne do velike pobede (3:1) nad gradskim rivalom.

Za River je Hulijan Alvarez odigrao 122 utakmice u kojima je dao 54 gola i asistirao za 31. Za Siti je u 20 nastupa sedam puta bio strelac, a dvaput asistent, dok je za A reprezentaciju Argentine u 18 mečeva postigao sedam pogodaka i upisao jednu asistenciju. Pomenuli smo već da mu je pehar Kopa Libertadoresa bio prvi u seniorskoj karijeri i da ima sve druge trofeje koje neki argentinski klub može da osvoji.

U nedelju ga čeka finale Svetskog prvenstva. A, ponavljamo, tek su mu 22 godine.


tagovi

Hulijan AlvarezMančester SitiKatar2022fudbalska reprezentacija ArgentineRiver Plejt

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara