Kristijano Ronaldo i Kilijan Embape moraju bolje (©Reuters)
Kristijano Ronaldo i Kilijan Embape moraju bolje (©Reuters)

Moćni i ružni

Vreme čitanja: 5min | pet. 05.07.24. | 11:05

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj: Portugalci i Francuzi nisu oduševili u prethodna četiri meča, ali su oružja verovatno čuvali za današnji (21.00) dvoboj u Hamburgu. Galski petlovi spremni za osvetu zbog izgubljenog pariskog finale iz 2016. Jedini van stroja Adrijen Rabio zbog kartona

Portugalija i Francuska – puca od kvaliteta u obe selekcije. Majstori magične igre na zelenom pravougaoniku igraju u obe reprezentacije. S jedne strane Kristijano Ronaldo, Rafael Leao, Bruno Fernades, Žaoa Kanselo, Bernardo Silva… Na drugoj snaga i fizička superiornost Kilijana Embapea, Markusa Tirama, Antoana Grizmana, Engoloa Kantea, Tea Ernandeza

Sve to znamo, ali su nam obe reprezentacije ostale dužne u prva četiri meča. Francuzi su dali samo tri pogotka, i to dva autogola protiv Austrije i Belgije i pogodak s bele tačke protiv Poljske. Portugalci su bili moćni samo protiv Turske, mada je i toj ubedljivoj pobedi (3:0) kumovale katastrofalne greške odbrambenih igrača i golmana. Spasilac evropskog šampiona iz 2016. godine protiv Slovenije je bio čudesni golman Porta Diogo Kosta. Prvo je u 115. minutu skinuo zicer Benjaminu Šešku, u stilu Argentinca Diba Martineza iz Katara spasao svoj tim, a onda je začarao mrežu u penal-ruletu i doneo repezentaciji sa Iberijskog poluostrva plasman među osam najboljih.

Izabrane vesti

Dve supersile su u završnici, igraće jedan od dva velika derbija četvrtfinala u Hamburgu. Prvi je duel Španija i Nemačke. Blagi favorit su Galski petlovi, ali se očekuje neizvestan meč. Kristijano Ronaldo protiv Kilijana Embapea, nekada najbolji fudbaler Evrope protiv sadašnjeg i budućeg vladara Starog kontinenta, ali i planete.

21.00: (3,40) Portugalija (3,05) Francuska (2,55)

Obojici ne cvetaju ruže na ovom Evropskom prvenstvu iako su imali odlične sezone u Pari Sen Žermenu i Al Nasru. Ronaldo je bez gola, čak i sa bele tačke nije uspeo da savlada Jana Oblaka u osmini finala, dok je nova akvizicija Reala pogodila s kreča protiv Poljske, a u preostala tri meča nije uspeo da zatrese mrežu iako je imao nekoliko zicera.

Da se vratimo na 2016. godinu. Francuska je bila nikad veći favorit u finalu protiv Portugalije. Na startu meča se povredio Kristijano Ronaldo. Pariski Sent Deni je čekao na krunu, bila je nadohvat ruke, ali je trenutak karijere imao Eder za gol vredan titule šampiona Starog kontinenta. Napadač se posle toga selio od Lokomotive iz Moskve do Al Raeda iz Saudijske Arabije, nigde nije ostavio dubok trag, ali njegova majstorija ostaće zapisana u analima portugalskog fudbala.

MOZZART DAJE NAJVEĆU KVOTU NA SVETU NA POBEDU FRANCUSKE PROTIV PORTUGALIJE.

Posle toga su ove selekcije igrale još tri puta, dva puta je bilo nerešeno, dok je 2020. godine u Ligi nacija Francuska slavila sa 1:0. Galski petlovi i reprezentacija sa Iberijskog poluostrva su se sastali u grupnoj fazi na prošlom EP 2021. Bilo je 2:2, a obe selekcije su se plasirale u nokaut rundu. Zanimljivo da su tri od četiri pogotka pali iz penala. Sva četiri gola dali su nekadašnji fudbaleri Reala Kristijano Ronaldo (oba sa bele tačke) i Karim Benzema, bivši reprezentativac Trikolora kome je to bilo poslednje veliko takmičenje.

KILIJAN EMBAPE DAJE GOL PORTUGALCIMA - KVOTA U MOZZARTU JE 3,00.

Francuzi su bili na svetskom tronu u Rusiji 2018. godine, a u Kataru su pali u borbi za tron posle penala od Argentine. Četa Didijea Dešana želi napad na treću kontientalnu krunu koja ne stanuje u Francuskoj od 2000. godine. Galski petlovi mnogo bolje igraju na SP nego na EP. Na šampionatu Starog kontinenta, osim srebra 2016. godine, na preostalih pet u ovom milenijumu nisu stigli ni do polufinala.

---------------------------

Ponovo bonus? Da, moguće je! Uplatom prvog depozita na svoj Mozzart nalog dobijaš odmah 24% bonusa na tu uplatu! A tvoj dobitak je siguran kao Rodri na lopti. I ovo važi samo od sada pa do prvog meča četvrtfinala između Španije i Nemačke.

---------------------------

Selektor Belgije Roberto Martinez najveće uspeh je ostvario sa Belgijom kada je na Mundijalu u Rusiji bio treći. Pre toga je Viganu doneo FA kupu Engleske. Portugalci imaju najveći posed lopte na šampionatu, čak 65,2 odsto. Španac se ne slaže da njegov tim ne igra atraktivan fudbal.

Želimo da igramo dobro i lepo, da dajemo golove. Ne postoji savršenstvo, tako da radimo da budemo najbolji u svakom trenutku. Kada igramo lepo, onda igramo bolje, a kada igramo bolje, onda imao više šansi da pobedimo”, filozofski će selektor Portugalije i dodaje:

Utakmice na EP su veoma konkurentne. Teško je da se postgne gol. Mislim da mnogo rizikujemo. Da biste postgili gol, morate da uđete u poslednju trećinu terena. Imamo igrače za to. Mnogo radimo, a li ima stvari koje možemo da poboljšamo. Kritika pokazuju koliko su ljudi strastveni u vezi sa reprezentacijiom”.

---------------------------------

KVOTE ZA ŠAMPIONA EVROPE

ŠPANIJA 4,50

NEMAČKA 4,80

ENGLESKA 5,00

FRANCUSKA 5,50

HOLANDIJA 8,00

PORTUGALIJA 10,0

ŠVAJCARSKA 15,0

TURSKA 35,0

--------------------------------------

Kristijano Ronaldo nije onaj stari, ali Martinez je stao u odbranu veterana.

Značajno je da vidimo igrača koji je osvojio sve i koji ima toliko rekorda po broju utakmica za reprezentaciju, broju golova. Iznenađujuće je svežina koju on donosi. On je primer, neko ko želi da pobeđuje svaki dan, ko želi da se takmiči svaki dan”.

KRISTIJANO RONALDO DAJE PRVI GOL NA ŠAMPIONATU - KVOTA U MOZZARTU JE 3,00.

Bernardo Silva, uz Kristijana Ronalda, biće udarna igla Portugalije. On se seća perioda iz Monaka, kada je igrao sa Kilijanom Embapeom.

Kilijan je sjajan igrač. Počeo je s nama u Monaku sa 16 godina i posle nedelju dana pogledao sam Žoaa Mutinja i rekao: 'Ko je ovo dete?'".

Fudbaler Mančester Sitija kaže da nema favorita.

Obe selekcije imau neverovatne igrače, sjajne timove i svaki igrač može da napravi razliku. Francuzi imaju svoj način igre i legitimno žele da osvoje EP, kao i mi. Mislim da nema favorita”.

Kilijan Embape kaže da su spremni za veliku utakmicu.

Gladni smo da uradimo velike stvari. Fokusirani smo, biće ovo teška utakmica i nadam se da ćemo da uđemo u polufinale”, rekao je novi as Reala.

Pohvalio je Ronalda, nekadašnjeg idola.

On je jedinstven. Nikada više neće biti Kristijana Ronalda. On je inspiracija generacijama koje doalze. Ima ciljeve, trofeje, njegova biografija govori mnogo. Nadam se da će biti razočaran sutra”.

Francuska ne može da računa na radilicu na sredini terena Adrijena Rabio zbog žutih kartona. Zamena za vezistu Juventusa mogao vi da bude Kamavinga iz Reala, dok bi Kolo Muani mogao da dobije šansu umesto neubedljivog u dosadašnjem toku šampionata, napadača Intera Markusa Tirama.

POTENCIJALNI SASTAVI

PORTUGALIJA (4-3-3): Kosta – Kanselo, Dijas, Pepe, Mendes – Paljinja, Vitinja, Fernandes – Silva, Ronaldo, Leao.

FRANCUSKA (4-3-1-2): Manjan – Kunde, Upamekano, Saliba, Ernandez – Kante, Čuameni, Kamavinga – Grizman – Embape, Tiram.

------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

EVROPSKO PRVENSTVO – ČETVRTFINALE

Petak

18.00: (2,85) Španija (3,15) Nemačka (2,90)

21.00: (3,40) Portugalija (3,05) Francuska (2,55)

Subota

18.00: (2,35) Engleska (3,20) Švajcarska (3,60)

21.00: (1,65) Holandija (4,20) Turska (5,70)

***Kvote su podložne promenama




tagovi

EURO 2024Kristijano RonaldoKilijan Embapereprezentacija PortugalaFudbalska reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara