Aleksandar Mitrović (Star Sport)
Aleksandar Mitrović (Star Sport)

Mitrović: Tadić i ja možemo zatvorenih očiju; Recite mi jednog igrača koji ne voli da je na terenu?

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.06.24. | 16:28

„Voleo bih da ne izađem iz šesnaesterca 90 minuta. Tu se osećam najkomfornije", rekao je najbolji strelac u istoriji Srbije

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Nemačke)

Neophodni su golovi Aleksandra Mitrovića reprezentaciji Srbije kao hleb nasušni. Za pobedu protiv Slovenije, za poslednju utakmicu u grupi sa Dancima. Nažalost nije ih bilo mnogo u reprezentativnom dresu poslednjih devet meseci. Jesu Orlovi mahom igrali prijateljske mečeve (takmičarski samo protiv Bugarske u Leskovcu i Engleske u Gelzenkirhenu), ali pogodio je Mitrogol samo jednom u minulih šest utakmica za A tim.

Izabrane vesti

I zato sutra, u jednoj od najvažnijih utakmica u novijoj istoriji državnog tima, Srbija priželjkuje onu monstruoznu verziju korpulentnog golgetera, onaj režim koji protivničkim štoperima ne ostavlja velike šanse u šesnaestercu – bilo na travi, bilo u vazduhu.

Prvi put od okupljanja reprezentacije, autor 58 pogodaka za reprezentaciju pričao je pred srpskim novinarima. Ovoga puta na Alijanc areni gde će se Orlovi sutra od 15.00 boriti za prvu pobedu na Evropskim prvenstvima od 2000. godine.

Protiv Engleza je odigrao sat vremena, promašio udarac sa ivice šesnaesterca u 20. minutu, ali nije uza se imao omiljenog saradnika još otkako je juna 2013. godine debitovao za reprezentaciju – Dušana Tadića. Nisu Tadić i Mitrović zatekli jedan drugog na terenu u meču sa Engleskom (Mitrović izašao u trenutku kada je Tadić ušao), ali je selektor Dragan Stojković potvrdio pred novinarima da kapitena možemo očekivati među startnih 11.

Po izlasku protiv Englekse, Mitrović je delovao prilično nervozno jer je završio utakmicu 30 minuta pre kraja.

Nervoza…. Recite mi jednog igrača koji ne voli da je na terenu. To su utakmice za koje se živi. Kad ste igrač gledate sve iz svog ugla. Ali iz pozicije selektora je komplikovano. Imate više od 20 igrača pred sobom. Bio sam nervozan, seo na klupu, ohladio glavu… Kad si igrač želiš da budeš deo takvih utamica. Dušan i ja imamo dobru komunikaciju. Možemo da igramo zatvorenih očiju. Pokazali smo to prethodnih godina. On na terenu olakšava mnogo stvari i meni i Vlahoviću i ostalim saigračima. Ali tu smo da izvršavamo zadatke koje dobijemo. Tim je ispred pojedinaca. Drago mi je da ćemo sutra biti na terenu… A možda je to i neko iznenađenje (smeh).“

Selektor Stojković je prethodno objasnio da za tri i po godine na kormilu reprezentacije nikada nije određivao izvođača penala. A u slučaju da Srbija dobije priliku da naudi Sloveniji sa bele tačke, ko će biti izvođač?

Dosta vežbamo, pričamo kako se osećamo. Duća je do sada bio prvi izvođač, posle toga sam bio ja. Daj Bože da bude penal, pa ćemo lako da se dogovorimo.“

Aleksandar Mitrović postiže dva ili više golova na Euru – kvota 4,70

Protiv Engleske se Mitrović prilično naradio van šesnaesterca protivnica, sa Stounsom i Guehijem na leđima pokušavao da spušta i osvaja lopte. Priželjkuje drugačiji scenario sutra na Alijanc areni.

„Voleo bih da ne izađem iz šesnaesterca 90 minuta. Tu se osećam najkomfornije. Sve zavisi od utakmice, taktičkih zahteva. Ekipa je uvek bila na prvom mestu. Radim sve što se traži. Defanzivno, u igri bez lopte ili sa loptom. Protiv Engleza sam malo više učestvovao u igri, bio van šesnaesterca. Možeš da planiraš utakmicu kako hoćeš, ali to je živa stvar… Moraš da se adaptiraš i radiš najbolje za ekipu. Voleo bih da držimo loptu 90 minuta i da ne izlazimo iz šesnaesterca.“

Očekuje se da Srbija daje ritam utakmici, da više napada i drži loptu u nogama, ali svesni su, kako selektor, tako i golgeter Orlova, kakve opasnosti mogu da prirede Zmajčeki.

„Njihov najveći kvalitet je timska igra. Protiv Danske su prilkazali dva različita poluvremena. Prvo defanzivnije, drugo ofanzivno… Imaju idividualni kvalitet, Šeško, Šporar su igrači opasni po gol u svakom trenutku. Ali nema iznenađenja. Igrali smo u Ligi nacija dva puta. Dobro se znamo. Timska igra, kompaktnost to su im najveći kvaliteti“, objašnjava Mitrović koji je na prethodna dva sudara sa Slovenijom u Ligi nacija, oba puta bio strelac: „Ja se nadam (da ću opet). Bilo bi lepo. Dva puta smo igrali. Obe utakmice smo bili bolji. Prvu smo dobili 4:1, u drugoj vodili 2:0, pa primili dva brza gola u drugom delu. Okolnosti su drugačije. Ako dam gol i pobedimo, biće perfektatn dan, perfektana utakmica. Ali biće sjajno i ako ne dam gol, a pobedimo.“

O slabim tačkama Slovenije nije želeo da priča. Logično, da protivnik ne bi znao odakle će Srbija udariti. Ali prisetio se Mitar uspomena sa Eura 2000. godine kada je imao šest godina.

"To su moja prva sećanja o reprezentaciji. Bude jako lepe uspomene. Tada sam se i zainteresovao za fudbal. Sećam se utakmice od očaja do sjaja.. Bilo je svega… Golova, preokreta, crvenih…. Sećam se Savinih golova, Druline utakmice… Nadam se sutra da ćemo i mi odigrati dobru utakmicu kao što je bila ta… I da ćemo da slavimo i probudimo klincima želju za fudbalom…"

Za kraj...

"Stadion Bajerna, dobar protivnik i utakmica za istoriju za kakve se živi. Ko god istrči na teren, daće maksimum"


tagovi

EURO 2024Aleksandar Mitrovićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara