Čemu nas uči debakl Škotske?

Vreme čitanja: 3min | sub. 15.06.24. | 13:24

Ako je i poraz, ne sme da bude katastrofalan

Škotska je doživela težak poraz na startu Evropskog šampionata, najteži na velikim takmičenjima u poslednjih 70 godina (od Mundijala u Švajcarskoj 1954, kada ih je Urugvaj tukao sa 7:1), a to je upravo jedino što nije smelo da joj se dogodi kako bi zadržala dobre šanse da ispuni višedecenijski san i izađe iz grupne faze na EP ili SP.

Prosto, sistem takmičenja na Euru je takav (otkako učestvuju 24 selekcije i treće mesto može da odvede dalje) da vas makar i jedan ubedljiv poraz, pogotovo kada ste autsajder, miljama udaljava od druge faze.

Izabrane vesti

Mnogi su se sinoć čudili kada je Stiv Klark na 0:3 izvukao špica Če Adamsa i ubacio štopera Grenta Henlija. U redu, učinio je to usled crvenog kartona Rajana Porteusa, ali i kako bi pokušao da izbegne debakl. Škote u nastavku nije zanimalo da igraju fudbal, niti da pokušaju da zatresu mrežu. Gledali su samo kako da prime što manje.

U jednom času su čak imali podnošjivih minus tri, međutim na kraju ipak 1:5. Prema svim procenama, previše da bi se sa tri boda prošlo dalje...

Matematičari sa Football Meets Data sračunali su kako Škotska sada ima čak 51 odsto šanse da završi kao poslednja u grupi, odnosno samo 31 odsto da bude treća. S tim da to treće mesto s ovako lošom gol razlikom, teško da može da donese plasman dalje, o čemu se svedoči i ovih 34 odsto šansi prema istom izvoru.

Šta zaključujemo iz svega ovoga? Odnosno da li možemo da izvučemo nekakvu korist?

Za početak, to što prvu utakmicu igramo protiv Engleza, po mnogima glavnih favorita na turniru, baš nam i ne ide na ruku. Ali pošto je raspored takav kakav je, ostaje nam da se nadamo da i u slučaju poraza nećemo proći kao Škoti. Ili kao bosi po trnju. U prevodu, ni ako krene naopako, Orlovi ne bi smeli da padaju na psihološkom planu.

E sad, sve ono što važi za Škote, odnosno za tim koji je deklasiran, ide u kontru za pobednika. Nemačka je s ovih 5:1 praktično već prošla dalje. Njene šanse za plasman među 16 su 99 odsto!

Kada govorimo o prethodnim iskustvima (2016, 2021.) i reprezentacijama koje su uspele da prođu kao trećeplasirane (4/6) situacija je sledeća:

Na prvoj tabelici možete da vidite da je pre tri godine samo jedna selekcija sa tri boda prošla dalje (Ukrajina) i ona je imala tek -1 gol razliku. U Francuskoj 2016. dva su tima s jednom pobedom otišla u nokaut fazu i oba su bila na pozitvnoj nuli kada govorimo o gol razlici.

Škotska će nakon užasnog starta gotovo sigurno morati da uzme četiri boda (protiv Švajcarske i Mađarske) kako bi konačno, po prvi put u istoriji, obezbedila prolaz dalje uz grupe.


tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara