Odbojkašice Srbije (©MN Press)
Odbojkašice Srbije (©MN Press)

Svetske šampionke će 19. juna saznati rivale na Olimpijskim igrama

Vreme čitanja: 3min | sub. 08.06.24. | 00:14

Žreb za odbojkaše sedam dana kasnije

Svetska odbojkaška federacija saopštila je da će se žreb za 16. olimpijski turnir u ženskoj konkurenciji obaviti u sredu 19. juna, a u muškoj sedam dana kasnije.

Takmičenja u odbojci na Olimpijskim igrama će se odigrati u dvorani „Južni Pariz 1“ u pariskom 15. arondismanu, a trajaće od 27. jula do 11. avgusta.

Izabrane vesti

Direktan plasman na OI obezbedila je Francuska, domaćin OI, u obe konkurencije. Do sada je poznato po sedam selekcija koje će igrati u Parizu. U konkurenciji odbojkašica igraće Francuska, Srbija, Dominikanska Republika, Turska, Brazil, SAD i Poljska, dok su učešće u konkurenciji odbojkaša ostvarili Francuska, Nemačka, Brazil, SAD, Japan, Poljska i Kanada.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024, 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše. Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije reprezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

U konkurenciji odbojkašica obezbeđeno mesto imaju Kenija (najbolje plasirana selekcija iz Afrike) i najbolja selekcija iz Azije (Japan ili Kina). Trenutno, za preostala tri mesta se bore Italija, Japan ili Kina, Holandija i Kanada. U konkurenciji odbojkaša mesto je obezbeđeno za Egipat (najbolje plasirana selekcija iz Afrike), a za preostala četiri se bore Italija, Slovenija, Argentina, Srbija, Kuba i Holandija.

Sistem takmičenja na Olimpijskim igrama je promenjen, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije. Plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane.

Poznat je i sistem određivanja sastava grupa na Olimpijskim igrama. Reprezentacije će u tri grupe biti svrstane na osnovu rang liste FIVB od 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše, pa je logično da će se žreb obaviti krajem juna. Francuska će biti u A grupi, dok će nosioci u B i C grupi u obe konkurencije biti 1. i 2. selekcija sa rang liste. Preostalih devet selekcija će biti svrstane u po tri „šešira“ i biće žrebom svrstane u grupe.

Po završetku takmičenja po grupama, napraviće se tabela osam selekcija koje su se plasirale u četvrtfinale, na osnovu rezultata u grupama, da bi se dobio raspored četvrtfinalnih utakmica, odnosno projektovanog polufinala. Prilikom određivanja tabele, prva tri mesta će pripasti pobednicima grupa na osnovu njihovih rezultata, pa zatim tri drugoplasirane reprezentacije po istim kriterijumima, i na kraju dve najbolje trećeplasirane selekcije. Na osnovu tabele, u četvrtfinalu će igrati najuspešniji pobednik grupe i druga najbolja trećeplasirana selekcija i tako redom.

Kao i do sada, u sastavima reprezentacija na Olimpijskim igrama će biti po 12 igrača. FIVB je saopštio da je nakon dogovora sa Međunarodnim olimpijskim komitetom omogućio, prvi put u istoriji, da se na spisak za Olimpijske igre uvrsti 13. odbojkašica, odnosno odbojkaš, koji mogu zameniti igračicu ili igrača iz medicinskih razloga. FIVB je objavio da će 13. reprezentativac moći da trenira sa selekcijom i da prisustvuje utakmicama, ali neće biti smešten u Olimpijskom selu, osim ukoliko Nacionalni olimpijski komitet ne pruži dodatnu podršku i pronađe adekvatno rešenje. Više informacija se očekuje u narednom periodu.



tagovi

Olimpijske igre 2024ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeMuška odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara