Sejben Li (©FIBA Basketball)
Sejben Li (©FIBA Basketball)

Za Ligu šampiona je - prejak: Istorijska 43 poena Lija u Pioniru!

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.10.24. | 22:14

Plej Manise praktično sam pobedio FMP - 101:97

Tek što je stigao, a već ide. I teško će bilo ko moći da mu išta kaže, jer Sejben Li je za kratko vreme pokazao da mu nikako nije mesto u košarkaškoj Ligi šampiona. Za nju je – prejak. Videlo se to na startu sezone trećeg po kvalitetu kontinentalnog takmičenja.

Samo dve utakmice bile su dovoljne američkom beku da pokaže da je ‘zalutao‘ u Manisu, da su mu krajnji dometi mnogo veći. Na evropskom debiju ubacio je 36 poena Mursiji u 1. kolu grupne faze, desetak dana kasnije praktično sam dobio i FMP. Odigrao je bivši košarkaš Finiksa simultanku u Pioniru, ubacio 43 poena izjednačivši rekord Lige šampiona po broju koševa na jednoj utakmici i doneo turskom klubu drugu pobedu u takmičenju – 101:97.

Izabrane vesti

Izvesno se ovom partijom 25-godišnji Amerikanac i oprostio od Manise. Posle samo tri utakmice, ali ne bilo kakve tri pošto je na njima zbirno ubacio 95 poena. Posebno se istakao u kontinentalnom takmičenju ušavši u istoriju istog kao prvi igrač koji je na prva dva meča ubacio 30 ili više koševa.

Taj učinak vrlo verovatno neće moći da popravi niti pokvari, jer čekaju ga novi, veći izazovi. Li je, naime, pred prelaskom u Makabi, koji je već neko vreme pratio njegov razvoj. Fenerbahče je prethodnih dana pokušao da se umeša i dovede ga u Istanbul kao zamenu za teško povređenog Skotija Vilbekina, ali je izraelski tim pobedio u borbi za njegov potpis te beogradska publika i u evroligaškim noćima imati priliku da češće gleda Lija na delu.

A, u večerašnjoj partiji mogli su samo da uživaju i zbog iste mu skinu kapu. Jer Li je pogodio 13 od 21 šuta iz igre (tri od četiri za tri poena), pride zabeležio još četiri skoka, tri asistencije i isto toliko ukradenih lopti. Za košarkaše srpskog tima - nezaustavljiv. FMP je dobro ušao u meč, prvu četvrtinu zatvorio sa blagom prednošću, u nastavku pokazao karakter nadoknadivši dvocifren zaostatak, međutim, kad god bi pomislio da može do pobede pojavio bi se Li i delima na parketu kao da je govorio – neće moći.

Poslednja četvrtina bila je poprilično dramatična, nijedan od timova do sredine četvrte deonice nije uspevao da se odvoji na više od dva poena razlike, a onda je Jovan Novak pogodio trojku za novo vođstvo tima iz Železnika (82:80) i time kao da je razljutio Lija. Od tog trenutka pa do kraja utakmice nekadašnji košarkaš Finiksa preuzeo je uzde tima u svoje ruke i sa 17 poena u poslednjih poena - ostatak tima u tom periodu zbirno dodao četiri poena! - pokazao Manisi put ka trijumfu.

Lija je pratio Hugo Benson sa 21 poenom, sedam skokova i osam asistencija, a dvocifren je bio još Martinas Ehodas sa 17 poena i devet skokova. U domaćem timu najzapaženiji su bili igrači sa klupe – Danilo Tasić ubacio je 25, dok je Matic Rebec dodao 20. Dvocifren je bio još jedino Jovan Novak sa 11 poena, mada je Stefan Lazarević bio nadomak dabl-dabla budući da je na 11 skokova dodao devet poena.



tagovi

FIBA Liga šampionaFMP ŽeleznikManisa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara