Navijači Atletiko Nasionala (©AFP)
Navijači Atletiko Nasionala (©AFP)

Rivalstvo Medeljina i Kalija bez svedoka

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.10.24. | 23:03

Atletiko Nasional bez pomoći navijača zbog kazne noćas (02.30) dočekuje Deportivo u sedmom kolu kolumbijske Klausure

U odloženoj utakmica 7. kola kolumbijske Klausure, noćas (02.30) na stadionu Atanasio Žirardo u Medeljinu sastaju se Atletiko Nasional i Deportivo Kali, inače dva velikana ovdašnjeg fudbala, koji pored brojnih trofeja dele i iste klupske boje. Podstaknut sa dvema uzastopnim pobedama tim iz Antiokije stiže na ovaj okršaj sa misijom da nastavi uspešan niz rezultata i obezbedi plej-of za titulu. Zeleno-beli iz Kalija nastoji da pronađu put do pobede kako bi se rehabilitovali u takmičenju, ali i još važnije, da izbegnu eventualnu borbu za opstanak u koju konstantno klize.

Naznačen sa blagim favorizovanjem po predviđaju tamošnje fudbalske javnosti, Atletiko Nasional je pokazao svoju snagu i kao gost u prošlom kolu, kada se suočio sa Deportivo Pastom, ostvarivši drugu uzastupnu pobedu, ovoga puta rezultatom 2:1. Trenutno se nalazi na četvrtom mestu Klausure, sa 22 boda, četiri zaostatka za liderom Amerikom iz Kalija i pet prednosti u odnosu na Deportivo Pasto, prvi klub van zone pristupa narednoj fazi takmičenja, odnosno Kvadrangularu.

Izabrane vesti

Ovaj duel je prvobitno odložena zbog održavanja Svetskog prvenstva za žene do 20 godina koje je organizovala ova južnoamerička država. Ekipa iz Efraina Huareza bila je prinuđena da odloži duel protiv Deportiva Kalija. Treba napomenuti da utakmica neće imati publike, jer je Nasional sankcionisan na šest utakmica zabrane prisustva navijača zbog sukoba i nemilih scena koji su se desile na utakmici protiv Juniora.

02.30: (1,75) Atletiko Nasional (3,45) Deportivo Kali (4,50)

Na poslednjih pet mečeva domaćin ima tri pobede, bez remija i dva poraza, pobedivši Alijansu, Bojaku Čiko i Deportivo Pasto, pored poraza od Junior iz Barankilje i Atletiko Bukaramange. Igrajući kao domaći tim, na stadionu Atanasio Žirardo, zabeležili su kampanju sa pet pobeda, tri remija i samo dva poraza na 10 utakmica. Verdolagosi za ovaj duel neće moći da računaju na defanzivca Andresa Felipea Romana, koji se pridružio reprezentaciji Kolumbije na predstojećim kvalifikacionim mečevima za Svetsko prvenstvo 2026 godine, ali i na Alvara Angula još jednog koji je doživeo kontrakturu mišića leve noge.

U međuvremenu, situacija za Deportivo Kali nije najbolja posle poraza u Palmaseki od Miljonariosa i remija u gostima od Patriotasa na poslednja dva meča Klausure. Verdiblankosi nisu ostvarili pobedu na prethodnih osam utakmica u prvenstvu. Ipak, da nije baš sve tako crno, Deportivo Kali beleži dobre nastupe u Kupu Kolumbije, gde je stigao do četvrtfinala. Opet, njegov poslednji meč u sezoni bio je poraz kod kuće od Miljonariosa, izgubivši tako dragocene bodove za svoju kampanju, koja konstantno klizi ka borbi za opstanak u eliti.

Klub se trenutno nalazi na skromnoj 17. poziciji na tabeli, sa devet osvojenih bodova do sada, uz devet bodova zaostatka u odnosu na Agilas Doradas, poslednjeg tima koji je u zoni pristupa za narednu fazu takmičenja. Ali, čelnicima Deportivo Kalija trenutno nije u interesu da se bore za titulu. Istina, daleko su od toga, a po koeficijentu učinka sve bliži su zoni ispdanja. Podsećanja radi, merilo u tome ko napušta najjaču kategoriju kolumbijskog fudbala, ogleda se u koeficijentu učinka iz prethodne tri sezone, a on se dobija tako što se ukupan osvojeni bodovi u pomenutom periodu, podele sa brojem odigranih utakmica. Tako se Kali nalazi na koti od 1.04, dok se su prvi ispod crte Jaguari iz Kordobe sa učinkom od 0.98.

Na poslednjih pet utakmica u sezoni, zabeležena je samo jedna pobeda, uz dva remija i dva poraza. Tokom ovog perioda, pokazali su snagu pobedivši Fortalezu u osminifinala Kupa Kolumbije, remizirajući sa La Ekvidadom i Patriotasom, kao i porazom od Miljonariosa i Fortaleze. Kao gost, ekipa Deportivo Kalija zabeležila je nedavnu kampanju sa četiri remija i šest poraza, bez pobede u poslednjih deset odigranih mečeva. Dakle, desetostrukom prvaku Kolumbije ozbiljno preti premeštaj u niži rang takmičenja, što bi ako do toga i dođe, bilo prvi put u istoriji ovog velikana.

Kroz istoriju, na kratkim turnirima, odnosno od 2002. godine kada su na snagu stupila dva formata u jednoj takmičarskoj sezoni, poznati kao Apertura i Klausura, ponekad i kao Finalizasion, zabeleženo je 66 međusobnih duela ova dva kluba, od kojih je 24 pripalo Atletiko Nasionalu, uz 21 remi i isto toliko pobeda broji i Deportivo Kali. Poslednji njihov okršaj, viđen sredinom februara tekuće godine na Palmaseki završen je pobedom zeleno-belih iz Kalija rezultatom 3:2.

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ

KOLUMBIJA 1, KLAUSURA – 7. KOLO

Sreda

Envihgado – Deportivo Pasto u toku

Četvrtak

02.30: (1,75) Atletiko Nasional (3,45) Deportivo Kali (4,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Južna AmerikaAtletiko NacionalDeportivo KaliKolumbijaKolumbija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara