Džoel Bolomboj i Čima Moneke (©Star Sport)
Džoel Bolomboj i Čima Moneke (©Star Sport)

Decenijski podvig Zvezde u Evroligi! Bolomboj prvo spustio rampu, pa dokrajčio Baskoniju

Vreme čitanja: 5min | sre. 09.10.24. | 21:57

Drugi trijumf crveno-belih u elitnom takmičenju, sjajna partija Ajzee Kenana

Ne cveta cveće Crvenoj zvezdi u Jadranskoj ligi posle dva poraza u uvodna tri kola i kiks u Splitu zahtevao je momentalnu reakciju kompletne ekipe. Obećali su crveno-beli mnogo bolje izdanje protiv Baskonije i upravo to je i dobila puna Beogradska arena. Branilac jadranskog trona ostvario je decenijski san svih u klubu i prvi put otvorio Evroligu sa dve pobede - 78:71 (25:20, 17:14, 17:15, 19:22).

Mnogo je živaca potrošeno da bi se obezbedila druga recka u elitnom takmičenju, ali Crvena zvezda je uspela! Uprkos vođstvu od maltene 39 minuta, Baskonija je naterala igrače Janisa Sferopulosa da konačni trijumf zasluže na parketu maksimalnim zalaganjem do poslednjeg zvuka sirene. Sve je Crvena zvezda imala u svojim rukama i prednost od 16 razlike (65:49) posle serije 9:0 sa kraja treće i starta četvrte deonice, ali ni to nije slomilo duh gostiju iz Vitorije. Štaviše, Baskonija je nastavila da pritiska Zvezdu koja se četiri i po minuta borila sama sa sobom da izađe iz krize u čemu je na kraju uspela, no morali su crveno-beli mnogo znoja da proliju da bi potvrdili generalno solidno izdanje pred svojim navijačima. Verovatno i najbolje u dosadašnjoj sezoni.

Izabrane vesti

Sve je polazilo od dobre odbrane. Baskonija je u prvom poluvremenu ostala bez ofanzivnog skoka, u nastavku ih je pokupila 11 što donekle pokazuje da Zvezda još ima dosta toga da popravi i unapredi. Pre svega u odbrani, iz koje će kasnije doći i napadačka rutina.

Velike zasluge za pobedu idu na račun Ajzee Kenana posle najbolje partije u dresu novog kluba sa 19 poena (6/11 iz igre, 3/6 za tri), ipak mnogo je bitnu ulogu odigrao Džoel Bolomboj! Ne samo zato što je bio drugi strelac ekipe sa 15 poena uz još osam skokova, nekadašnji ruski reprezentativac je svojim minijaturama prvo spustio rampu, a onda i psihički dokrajčio tvrdoglavog i upornog protivnika iz Baskije.

Bilo je to Bolombojevih 20 sekundi čistog majstorstva! Zvezda nikako nije uspevala ništa da pogodi iz igre još od jedine realizacije Nemanje Nedovića nakon odlične druge četvrtine, na sedam i po minuta do kraja. Kada se činilo da bi utakmica mogla da dobije notu istinske drame iskočio je Bolomboj sa ključnom rampom na Donti Holu na pokušaju zakucavanja koje je na trenutak delovalo kao sigurna stvar, da bi nekoliko sekundi kasnije pokazao crtu hladnokrvnog egzekutora i pogodio dugu dvojku iz ćoška pored klupe Baskonije! Taj hitac imao je ne samo blagotvorno dejstvo na Crvenu zvezdu, već i umirujuće na protivnika kojeg je sprečio da priđe na posed ili čak na samo poen zaostatka, te je uvećao prednost na šest razlike (68:62), naterao Pabla Lasa na tajm-aut i prekinuo višeminutni post Crvene zvezde. Takvi potezi bukvalno prave ogromnu razliku.

U svemu tome je veliki podsticaj trijumfu dao Ajzea Kenan. Prvo razigravanjem Bolomboja čime je Zvezda definitivno prodisala, da bi onda promašaj večeras neprepoznatljivo lošeg Markusa Hauarda kaznio trojkom za tada ogromnih 71:62! Baš je nekadašnji šuter Olimpijakosa zaokružio zelenim markerom novi evropski trijumf poenima sa linije slobodnih bacanja, čime je potvrdio trijumf koji su dodatno uveličali Nikola Kalinić i Kodi Miler Mekintajer.

*** Evroliga, 2. kolo ***

CRVENA ZVEZDA - BASKONIJA

(25:20, 17:14, 17:15, 19:22)

Beogradska arena, Novi Beograd;

Sudije: Medi Difala, Sefi Šemeš, Oleg Latiševs.

CRVENA ZVEZDA: Miler Mekintajer 7 (7as), Kenan 19, Davidovac 2, Mitrović 6 (4sk), Lazić -, Kalinić 12 (3sk, 2uk), Dobrić -, Bolomboj 15 (8sk), Daum 3, Gedraitis 2, Nedović 9, Dos Santos 3.

BASKONIJA: Hauard 7, Savkov, Sedekerskis 8, Luvavu Kabaro 8, Jaramaz, Forest 2, Rogavopulos 8, Diop -, Boldvin 6, Hol 13 (7sk), Endijaje, Moneke 19 (6sk).

-------------------------------

Ogromnu vrednost ima ova pobeda za Crvenu zvezdu iz više razloga. Prvo, ekipa se 'oprala' pred svojom publikom za nesrećnu završnicu u Splitu, zatim ispisala istoriju, ali i dobila ogroman podstrek za dalji rast ekipe! Ne može da se kaže da je Zvezda oduševila igrom, no daleko od toga da je odigrala loše. Pamti istorija koliko je Baskonija umela da našteti crveno-belima na beogradskim parketima, a zna se i te kako i koliku težinu u evropskim košarkaškim krugovima imaju dvojica najboljih igrača – Markus Hauard i Čima Moneke.

Janis Sferopulos i njegov stručni štab uradili su fantastičan posao jer su prvog matene potpuno isključili iz utakmice, nauštrb još jedne odlične utakmice ovog drugog čiji pomen imena izaziva posebne emocije kod navijača oba beogradska velikana. Moneke je utakmicu završio sa 19 poena i šest skokova, umalo je izrežirao dramu u Beogradskoj areni, ali mu je za to nedostajao raspoložen Hauard.

Njega nije bilo na parketu jer se za to najviše pobrinuo Ognjen Dobrić! Nedostaje momku iz Knina ona napadačka sigurnost hladnokrvnost kojom je plenio u Zvezdi kod Dejana Radonjića ili u reprezentaciji Srbije sa Svetislavom Pešićem, ali Janis Sferopulos mu je večeras namenio idealnu ulogu – da bude Hauardov “flaster“. Sve što je grčki stručnjak verovatno postavio pred njega bilo je gotovo perfektno, jer jedan od najubojitijih strelaca Evrope nije mogao da se pronađe na parketu. U prvom poluvremenu nije uputio ni šut ka košu, ubacio je dva poena sa slobodnih bacanja, a prvi hitac sa distance ispalio je tek u trećoj deonici! Definitivno nije bio u pravoj formi, pa je za 28 minuta ubacio sedam poena sa 2/7 iz igre. Jednostavno, nije imao pravi uticaj na utakmicu, ne na način na koji je sve navikao.

Pobednički tandem Kenan – Bolomboj (©Star Sport) Pobednički tandem Kenan – Bolomboj (©Star Sport)

Zvezdina pobeda ne sme da se svede samo na role dvojca Kenan – Bolomboj. Ogromna je težina podatka da su se čak desetorica igrača u crveno-belom upisali u listu strelaca, od čega devetorica već u prvom poluvremenu! na kraju su samo Branko Lazićproveo na parketu devet sekundi – i Ognjen Dobrić koji je imao jedan od najtežih zadataka na terenu ostali bez poena.

Nemanja Nedović je vrhunski otvorio utakmicu, sa sedam brzih poena na otvaranju druge četvrtine. Vrhunsku partiju i novi šuterski perfomans imao je Nikola Kalinić! Večeras je spakovao tri trojke iz pet pokušaja, ali mnogo više od toga, vodio je žestoku borbu u direktnom okršaju sa Monekeom. Velike stvari radio je u odbrani gde je sa mnogo sigurnosti čitao situacije i sa dve ‘krađe’ dodavao gas ekipi kada je to bilo potrebno. Kodi Miler Mekintajer je upalio Zvezdine motore posle dve početne trojke Kenana, na kraju je uz sedam poena (2/7 iz igre) podelio i isto toliko asistencija.

Crvena zvezda posle savršenog početka Evrolige mora da se vrati pobedama u regionalnom takmičenju. Već u subotu od 18 časova gost šampiona je Igokea.

EVROLIGA - 2. KOLO

Sreda

Monako - Makabi Tel Aviv 85:79

/Okobo, Džejms 17 - Lojd 16/

Crvena zvezda - Baskonija 78:71

/Kenan 19 - Moneke 19/

Četvrtak

19.30: (1,90) Anadolu Efes (15,00) Fenerbahče (2,10)

20.00: (1,90) Asvel (15,00) Virtus (2,10)

20.15: (1,17)Panatinaikos (20,0) Bajern (6,00)

20.45: (1,45) Real Madrid Partizan (16,00) Mozzart Bet (3,20)

Petak

20.15: (1,25) Olimpijakos (17,00) Žalgiris (4,70) 

20.30: (1,05) Barselona (27,00) Alba (11,00)

20.30: (1,25) Olimpija Milano (17,00) Pariz (4,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKodi Miler MekintajerAjzea KenanNikola KalinićNemanja NedovićOgnjen DobrićMarkus HauardČima Moneke

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara