Broni Džejms (AFP)
Broni Džejms (AFP)

Sve je spremno za neuspeh: Kakvu će karijeru imati Broni Džejms?

Vreme čitanja: 6min | sre. 09.10.24. | 16:11

Skauti širom lige kažu da je osuđen na propast, iako ima određeni potencijal i neverovatno uticajnog oca

Interesantan put do NBA lige imao je Broni Džejms, a sada kada je u nju stigao, niko ne zna šta da očekuje. Jedni pričaju da ima defanzivne instinkte i da može da bude igrač uloge, dok drugi pričaju da nema šta da traži u najjačoj ligi na svetu i da je tu samo zbog tate, Lebrona Džejmsa. Ima istine u oba slučaja, pa je baš zato Broni poprilično nedefinisan.

Nakon solidne srednjoškolske i veoma neubedljive koledž karijere, sudbina mladog košarkaša bila je nepoznata. Niko nije mogao da mu garantuje da će biti draftovan, pa ga je tada najpoznatiji agent u NBA svetu, Rič Pol, pitao šta on želi, a Broni mu je odgovorio da samo želi da čuje kako komesar lige proziva njegovo ime na NBA draftu i kako se navodi nije ga bilo briga u kom timu će završiti.

Izabrane vesti

Pol je rekao da je odluka bila isključivo Bronijeva:

Niko ga nije terao i pritiskaao da postane profesionalac. Imao je opciju da ostane na Južnoj Kaliforniji, ili da promeni koledž ili da se okuša na NBA draftu. On je sam doneo odluku kakvu je doneo. Veoma je ozbiljan, ovo nije samo igra za njega. Želi da igra u ligi i želi da igra dobro. Očekivanja njegovoih i Lebronovih navijača nisu u potpunosti realna, trenutno je daleko od superzvezde i ti navijači jednostavno ne žive u realnosti.“, rekao je Pol.

Nakon što je tokom letnje lige prosečno postizao sedam poena uz svega 32,7% šuta, Džejms mlađi je celo leto proveo radeći sa pomoćnim trenerima kako bi što pre ušao u rutinu. Broni je prošle sezone na koledžu odigrao samo 25 mečeva i to maltene sa limitiranom minutažom, budući da je pred početak takmičarske godine doživeo srčani zastoj i oporavak je bio dugačak.

Tokom dana posvećenog za medije Broni i Lebron su pozirali kao saigrači, da bi „ruki“ novinarima dao dva razloga zbog kojih je postao profesionalac. Prvi ima veze sa njegovom željom da umiri buku i ljude koji su mislili da ne pripada ni na koledžu, a drugi je da bi upravo tu mržnju i kritike pretvorio u gorivo koje je iskoristio da radi na sebi.

Ipak, skauti misle drugačije. Smatraju da je Broni najpoznatiji pik druge runde u istoriji, ali i da je osuđen na propast. Draftovali su ga Los Anđeles Lejkersi, franšiza koja i kada gubi i kada pobeđuje privlači previše pažnje, pa će se svaka greška mladog beka sigurno preuveličavati, a svaki dobar potez završiće na svim društvenim mrežama. Fokus u „gradu anđela“ nije uvek na košarci, pa bi Broni, sam po sebi i dalje nespreman za NBA, mogao da izgori u toj želji da apsolutno svima dokaže da je vredan zvanja NBA košarkaša.

Jedan skaut sa 19-godišnjem stažom u NBA ligi (naravno da je želeo da ostane anoniman) u razgovru za „ESPN“ prisetio se kako je Bronija pratio mnogo pre drafta. Pa i posle, recimo, tokom majske "Draft combine" probe kada je Bronija pratilo šest kamera.

"Bio sam šokiran".

Međutim, dodao je i da ne bi bio pošten prema poslu da nije sastavio objektivan izveštaj. A, u tom izveštaju navodi se da je Broni skroman i da nije egoista, da sluša i primenjuje savete trenera. Veliki je radnik i poseduje visok košarkaški IQ, igra na pravi način, a fizički je izuzetno spreman i može da odgovori na sve zadatke koji se stave ispred njega. Karakterno nema šta da mu se zameri, dobar je saigrač koga svi žele u timu.

Ali, u istom izveštaju piše i da Broni u najboljoj varijanti nije prvoklasni talenat, već neko koga imate na radaru, mada vam nije prioritet. Jednostavno, nedostaje mu talenta. Da li je Broni materijal za NBA ligu? Kategorički "ne", stoji u izveštaju. Da li će u budućnosti biti materijal za NBA ligu? Ni tu se ovaj skaut, a ni mnogi drugi, ne zaleće. Prosto - nisu uvereni.

No, odmah posle drafta Broni je bio predstavljen u Lejkersima, a na konferenciji za štampu trener Lejkersa Džej Džej Redik je rekao:

„Rob Pelinka i ja nismo ništa dali Broniju. On je ovo zaslužio svojim radom i zalaganjem. Njegov razvoj će biti od velikog značaja za nas. Može da bude odličan na obe strane parketa. Da svako veče čuva najbolje protivničke igrače i da istovremeno bude velika pretnja u napadu“.

Ipak, biće potrebno dosta vremena pre nego što Broni postane ono što Redik predviđa. Ako to vreme uopšte i dođe. U prve dve predsezonske utakmice postigao je ukupno dva poena, izgubio je mnogo lopti i delovalo je da se ne snalazi baš najbolje. Ono što je moglo da se vidi jeste defanzivni potencijal, budući da je u prvom meču sa Minesotom lupio čak tri rampe.

Očekuje se da Broni dosta vremena provede u Dži ligi, da se tamo razvija, ali pitanje je koliko je realno da se razvija u ozbiljnog NBA igrača. Svi znamo ko mu je tata, i znamo da Lebron vremenom ne postaje mlađi (mada deluje kao i da ne stari), a želja da igra sa sinom mu se konačno ostvarila i nema sumnje da želi što više da bude na parketu sa naslednikom. Time što je bez svake sumnje iskoristio uticaj da ga odmah ugura u Lejkersa možda mu je učinio medveđu uslugu.

"Trebalo je da ostane u školi“, kaž jedan neimenovani direkor kluba iz Zapadne konferencije za ESPN.

Drugi dodaje vrlo iskreno, iako niko ne sme javno, sopstvenim imenom protiv Lebrona.

Nadrealno je što je sve ovo uopšte došlo do ove tačke. Da ste dobili samo brojke na papiru, da nemate ime uz njih, videli biste da on nikako nije NBA igrače, u bilokom segment. Na papiru, bukvalno ništa – osim imena – što bi ovaj potez učinilo smislenim”.

Međutim, ima i drugih brojki. Onih marketinških recimo, a tu će Broni svakako da bude koristan. I tokom priprema navijači su tražili da ga vide na parketu i svaki put kad bi lopta bila u njegovim rukama - tražili šut. Iako bi on uglavnom promašivao. Nekadašnji generalni menadžer Golden Stejta, sada analitičar na I-Es-Pi-Enu, Bob Majers čak je uživo u programu rekao da je Rič Pol tokom drafta zvao druge klubove da ne biraju Bronija, jer će u suprotnom on otići da igra u Australiji. Lejkersi ili ništa, to je bio plan.

Mada, mnogi će reći da mu je najpametnije bilo da je ostao na koledžu još tri godine. Jer Broni nije košarkaška neznalica. Samo je daleko od NBA ritma.

Da sam ja na njegovom mestu, rekao bih ocu: ‘Pusti me da celu sezonu provedem u Dži ligi da mogu da napredujem. Ne treba mu da sedi na klupi. Nije ovo ništa protiv njega, jednostavno nije spreman”, iskren je bio legendarni Irvin Medžik Džonson u programu “Džimi Kimel uživo”.

Najbolje trenere, najbolje nutricioniste, roditeljsku podršku najboljeg u svojoj generaciji… Sve će to imati Broni Džejms. Ali imaće na plećima i teret težak poput Kripto.com arene. I pitanje je da li će ga on slomiti ili će Lebronov uticaj biti dovoljan da ga gurne i preko granica talenta.

A ni ta granica, nije mnogo daleko…

Ima osnova za defanzivnog kombo beka, samo nikad nismo videli njegov procvat. Ali sa drugim prezimenom, o ovome ne bismo ni pričali i to je činjenica”, kaže još jedan direktor sa Zapada NBA lige.



tagovi

Broni DžejmsLebron Džejms

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara