Foto: AFP
Foto: AFP

Zenit je apsolutni vladar ruskog fudbala: Ni Lovrenovo pomračenje ni okvir gola nisu spasili Spartak

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.12.20. | 19:05

Šampion Premijer lige dominantno zatvorio prvi deo sezone, jesenja titula ostaje u Sankt Peterburgu - 3:1 (1:1)

Za iskorak u Ligi šampiona Zenit još nije zreo. Demonstrirala je nemoć u Evropi ekipa iz Sankt Peterburga i ove sezone, okončavši grupnu fazu na poslednjem mestu, sa samo jednim osvojenim bodom. Međutim, u okvirima ruskog fudbala tim Sergeja Semaka dominira već treću godinu zaredom. I mada zbog obaveza u elitnom kontinentalnom takmičenju i zgusnutog rasporeda nije dominantan kao prethodne sezone, jesenja titula će i ove godine ostati na Gazprom Areni. Imao je Spartak priliku da kolo pre trijumfom u Sankt Peterburgu unese neizvesnost u šampionat i preuzme lidersku poziciju, ali je potpuno bledim izdanjem u derbiju 19. kola ruske Premijer lige poražen uprkos tome što mu je okvir gola držao stranu – 3:1 (1:1).

Ovim trijumfom aktuelni šampion Rusije na zimsku pauzu odlazi sa zalihom od šest bodova u odnosu na Spartak, i što je najbitnije, boljim međusobnim skorom u duelu sa moskovskim timom, pošto će u slučaju istog broja osvojenih bodova na kraju sezone biti u prednosti zbog boljeg skora u međusobnim duelima, pošto je u uvodnoj fazi prvenstva odoleo u glavnom gradu Rusije.

Izabrane vesti

Na osnovu prikazanog u poslednjih 90 minuta jesenjeg dela sezone nije ekipa Domenika Tedeska ni zaslužila više ni zaslužio više. Čak je poraz mogao da bude i ubedljiviji, samo da moskovljane u prvom poluvremenu u životu nisu održavali defanzivac Zenita Dejan Lovren i okvir gola.

U dva navrata fortuna je bila na strani Moskovljana. Prvi put već u sedmom minutu: lopta sa desnog boka, promašuje Serdar Azmun, dočekuje je Vendel, namešta se na šesnaestercu rivala, prelepo gađa, ali - stativa.

Međutim, već u narednom minutu napadu "iranski Mesi" se iskupljuje. Preslikana akcija, Azmun šutira na prvu, bez oklevanja i donosi Zenitu vođstvo, mada je utisak da je Maksimenko morao bolje da reaguje. Ipak je lopta išla po sredini gola. Mogao je u finišu prvog dela Iranac da izbije na lidersku poziciju liste strelaca - trenutno je deli sa Dzjubom sa 11 pogodaka u prvenstvu - da se njegovom udarcu sa šesnaesterca ponovo nije isprečila stativa. Fudbaleri Spartaka kao da nisu ni istrčali na Gazprom Arenu, domaćin je bez problema dolazio do kaznenog prostora rivala, a opet su gosti, isključivo pukom srećom, na poluvremenu imali pozitivan rezultat.

Bezopasan centaršut sa desne strane, Airton vraća na peterac, a Lovren u nameri da loptu vrati svom čuvaru mreže, još jednom je pokazao da je sklon kiksevima - grudima lobuje Luneva i donosi Spartaku izjednačenje ni iz čega.

U nastavku potpuno identična slika, s tim da pravih šansi nije bilo kao u prvom delu. Sve do 73. minuta kada je odbitak posle kornera sačekao štoper domaćih Rakitski i sa distance doneo više nego zasluženo vođstvo Zenitu. I opet utisak da je Maksimenko mogao i morao bolje. Pristupom u poslednjih dvadesetak minuta Spartak kao da je mahao zastavicom. Nisu Moskovljani pokazivali nameru da žele i mogu do boda. Umesto toga, Dzjuba je u dubokoj nadoknadi meča uvećao prednost šampiona i izjednačio se sa Azmunom na prvom mestu liste strelaca.



PREMIJER LIGA RUSIJE – 19. KOLO

Sreda

Rotor - Arsenal Tula 1:0 (0:0)

/Flamarion 81pen/

Soči - Dinamo Moska 2:0 (0:0)

/Zabolotnji 52, Jusupov 71/

Zenit - Spartak M. 3:1 (1:1)

/Azmun 8, Rakitski 73, Dzjuba 90+4 - Lovren 22ag/

Četvrtak

16.00: (3,35) Himki (3,20) Lokomotiva M. (2,25)

16.00: (1,40) Krasnodar (4,50) Ufa (8,50)

18.00: (2,15) Ahmat (3,25) Rubin (3,60)

18.00: (3,40) Rostov (2,95) CSKA M. (2,40)

Petak

16.00: (11,0) Tambov (5,20) Ural (1,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Spartak MoskvaZenit Sankt PeterburgPremijer liga Rusijaruska premijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara