Dario Šarić (©Mozzart Sport)
Dario Šarić (©Mozzart Sport)

Šarić za Mozzart Sport: Jokić najbolji u NBA! Takva košarkaška inteligencija nikad nije viđena

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.10.24. | 08:02

“Biće mnogo važno da se ekipa sa klupe, odnosno ta druga petorka uigra kako bi se rezultat držao na nivou ili poboljša za tih nekoliko zajedničkih minuta na parketu“, naglašava hrvatski reprezentativac

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Abu Dabija)

Osmu NBA sezonu Dario Šarić započeće kao član Denver Nagetsa. NBA šampion iz 2023. godine odlučio se za dolazak hrvatskog reprezentativca posle solidne godine sa Golden Stejtom u kojoj se profilisao kao dobar igrač uloge, ali i jedan od kvalitetnijih izbora za nisku "peticu".

Izabrane vesti

Sa Šarićem u rotaciji Denver bi trebalo da dobije opciju više unutra, ali i validnu spolja s obzirom da karijerno u najkvalitetnijoj ligi sveta šutira oko 36 odsto sa distance. Da li će hrvatski košarkaš biti Jokićeva zamena ili neko ko će sa njim da deli minute na parketu kada se Eron Gordon "hladi", zna verovatno samo Majkl Meloun, mada i on prvo treba da se uveri šta u ovom sistemu može da dobije.

Utakmice sa Bostonom u Abu Dabiju, u sklopu projekta NBA Global Games mogu da budu dobar putokaz za Melouna i Šarića, kao i ostatak rostera koj i sada čine trojica momaka sa Balkana.

“Lakše je kad imaš takve ljude poput sebe, pogotovo meni koji sam novi u organizaciji. Nikola i Vlatko, te trener Ognjen... Svi mi oni pomažu da se priviknem lakše. Njihovi saveti mi znače, kažu mi šta trener zahteva i to mi olakšava posao, da se brže adaptiram na ekipu“, poručio je Šarić za Mozzart Sport.

Kako se osećaš generalno? Samo si nekoliko dana u ekipi, ali svi kažu da si se dobro uklopio u sistem...

“Sjajan je osećaj, tek sam nekoliko dana ovde. Zasad je sve odlično, nemam šta da se bunim. Organizacija je dobra, Nikola i Vlatko su tu, pričamo naš jezik i imamo zajedničke teme. Zadovoljan sam, lepo je, još smo sada došli u Abu Dabi da odigramo dve pripremne utakmice i spremimo se za sezonu“.

Tek ćete imati priliku da igrate zajedno, ali kako je zasad trenirati sa asom poput Nikole Jokića?

“Odlično. Radi se o verovatno najboljem košarkašu današnjice. On vidi košarku na potpuno drugačiji način. Ima sjajnu pokretljivost za svoju veličinu, teško ga je čuvati. Izuzetan osećaj, neverovatan dodavač, verovatno najbolji igrač sa loptom u rukama u ligi. Biti deo njegove ekipe i bar na neki način da pokušam da naučim nešto od njega... Bilo bi lepo za mene. Van terena je sjajan, kao što svi znaju. Biće mi lepo sa njim svakako, na terenu ćemo još videti da li ćemo igrati zajedno ili ću ga menjati, ne znam još kako će trener da se odluči. Drago mi je da sam ovde, Denver ima dobar potencijal“.

Denver je za predstojeću sezonu postavio cilj da se vrati na vrh. Koliko je to zapravo težak poduhvat?

“Nikome nije lako. Nije bilo ni Bostonu prošle, ni Denveru pretprošle sezone, da odigraš 82 utakmice, pa onda još u plej-ofu da nastaviš sa dobrim igrama... Mi smo tek na početku, tek se postavljaju neke stvari. Nije lako osvojiti, nije lako pobeđivati. Biće mnogo važno da se ekipa sa klupe, odnosno ta druga petorka uigra kako bi se rezultat držao na nivou ili poboljša za tih nekoliko zajedničkih minuta na parketu“, kaže Šarić i nastavlja:

“Startnu petorku Denvera je mnogo teško čuvati. Ona već ima svoju postavku igre, pa će mnogo da zavisi od druge petorke, kako će da odradi svoj posao na kraju prve i početku druge, zatim tokom treće i četvrte deonice. Nadamo se svi da će ekipa otići daleko ove godine, naravno i nadamo se da ćemo moći da osvojimo titulu na kraju“.

Kada već govorimo o tome, Rasel Vestbruk i ti donosite određenu širinu u roster Denvera.

“Jeste, Rasel ima iskustvo Ol stara, ima još brzinu i on će biti mnogo važan u toj drugoj postavi. Ja opet donosim određenu širinu unutra... Donosimo širinu, zato i kažem da će biti jako važno da se druga petorka uigra, jer će od tih momaka dosta da zavisi za rezultat. Moramo da pokušamo da budemo jedna od boljih ’drugih’ petorki u ligi, kako bismo olakšali našim glavnim igračima, da oni mogu utakmicu da privedu mirnom kraju“.

Šta očekuješ iz saradnje sa Nikolom Jokićem, s obzirom da praktično delite poziciju?

“Sve zavisi od trenera, ne znam kako će da nas rotira, odnosno da li ću da igram sa njim ili ću da ga menjam. Mislim da ću verovatno igrati sa njim, tako mi je bar rečeno. Nadam se tome. Za početak hoću da naučim od njega šta mu paše na terenu, da li da sam više blizu koša ili da se izvlačim spolja kako bih mu otvarao prostor... On ima veliku košarkašku inteligenciju, verovatno najveću ikad viđenu. Odlično razume košarku kao i ja, pa se nadam da ćemo uspeti zajedno da nađemo neke rupe, kako da napadamo protivnike i kako da se branimo. Biće potrebno malo vremena svima nama da se uigramo, ali ovo je ipak najviši nivo. Sve to ipak legne vremenom na svoje mesto“.

Utakmicama sa Bostonom (4. oktobar od 18.00 i 6. oktobar od 16 časova po srednjoevropskom vremenu) počinje nimalo lak proces uigravanja za novu sezonu.

“Biće mnogo važno da te utakmice iskoristimo da izgradimo što bolju hemiju, da vidimo i kako se svi slažemo sa ulogama. Svakako, biće potrebno vreme”.


tagovi

Dario ŠarićNBA ligaDenver NagetsNBA Abu Dabi Games

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara